2016. március 1., kedd

AYURVEDA A SZÉPSÉGÁPOLÁSBAN

Az Ayurvéda (ájurvéda) nemcsak a betegségek kezelésével foglalkozik, hanem az egészség megőrzésével és a szépséggel is. A szépség szankszkrit neve: szundarjam, mely tartalmazza a szépség összes aspektusát: a bőr állagát, színét, a haj minőségét és fényét, a szép, ragyogó szemeket, a kellemes, kedves, kiegyensúlyozott egyéniséget, az egyén személyes varázsát és tisztességét. Az indiai felfogás szerint a szépség az egészségből és az ember bensőjéből áradó szeretetnek és harmóniának a kifejezése.
Egészségünk és szépségünk a három dosa törékeny, finom energiájából fakad. Fontos a hét dhátu (testszövet) kiegyensúlyozottsága, az emésztés tüzének jó működése, és a fölösleges anyagok megfelelő időben és mennyiségben történő távozása. Mindez, együtt a kiegyensúlyozott, békés és optimista érzelmi és mentális világunkkal, adja a tökéletes egészséget, vitalitást és ragyogó szépséget.
Az ayurvédikus (fonetikusan: ájurvédikus) szépségprogram személyre szabott bőr-, haj- és testápolásból áll. Fontos a dosha-k szerint meghatározott táplálkozási rend, életmód, testgyakorlatok és masszázsok, de idetartozik a bőr radírozása, a sejtek regenerálása, a ránctalanítás, a test elernyedt izmainak megerősítése, és egyéb szakmai kezelések. 

A három hatóerő

Testünk felépülését és működését a három dosa teszi lehetővé, ezek a váta, pitta és kafa. A váta dosa szabályozza az idegi impulzusokat, a szállítást és minden olyan folyamatot, amely a mozgáshoz kapcsolódik. A pitta dosa teszi lehetővé a metabolizmust, míg a kafa dosa a test szerkezetének felépüléséért és működésért felelős.
Folyt: http://ayurvedam.hu/bemutatkozas/ajurveda-a-szepsegapolasban 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése