2016. március 23., szerda

KALCIUM - A CSONTOKÉRT - NEMCSAK TEJBEN



Mindenki előtt ismert, hogy a kalcium a legjobb az egészséges csontokért és fogakért, erősíti az izmot, a sejteket,  és az idegrendszer helyes működéséért. A felnőtteknek kb. 1,000 milligrammra van szükségük naponta. A tejet ismerjük, de számos olyan étel van, mely nem tejtermék, de magas a kalcium-tartalma. Közlünk néhányat.  
Sajt (cheddar = 721 mg kalcium / 10 dkg):
A sajtfélék felhasználásuktól függően, különböző mennyiségben tartalmaznak kalciumot. A cheddar sajt eléggé tipikusan ilyen. 10 dkg egyéb sajtféle kalcium-tartalma 500-1000 mg között található.
Káposztafélék (nyersen 232 mg kalcium / 10 dkg, főzött állapotában 141 mg kalcium /10 dkg):
A káposztafélék az egyik legjobb kalcium-forrás, akár főzött, akár nyers állapotban. Diéta alkalmával az egyik legjobb ételfajta. Gazdag olyan fenolos vegyületekben, melyek segítenek a rák elleni küzdelemben és szívbetegségekben.
Kelkáposzta (150 mg kalcium / 10 dkg):
A kelkáposzta igen kedvelt, számos módon lehet fogyasztani. Lehet turmixolni, lehet chips-ként enni. Magas kalcium- és a K-vitamin-tartalma erős antioxidáns, amely segít megvédeni a prosztata és a vastagbél rákot.
Szerves joghurt (100-150 mg kalcium / 10 dkg):
A joghurt  előnyösebb, mint az ultra-feldolgozott tej. A szerves joghurt a legjobb tejszármazék a kalcium bevitelére, magas probiotikum-tartalma miatt, és mert a természetes módon erjesztik.
Szezámmag (975 mg kalcium / 10 dkg):
Főleg a kínai konyhában szerepel ez a magas kalciumtartalmú mag. Ezen kívül a jó zsírok és elemi rostok kiváló forrása. 
Spenót (főve – 136 mg kalcium / 10 dkg; nyersen – 99 mg / 10 dkg):
Egy tányér spenót, spenót-saláta, vagy párolt spenót a kalcium kiváló forrása, ezen kívül kiváló a szív- és érrendszerre, javítva az artériás merevség miatti nitrát tartalmat, csökkenti a vérnyomást.
Tofu (350 mg kalcium / 10 dkg):
Tofu alacsony kalóriatartalmú, és nagy mennyiségű fehérje van benne. Magas a vastartalma, és gyártásától függően lehet magasabb kalcium- vagy magnézium-tartalma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése