2016. április 28., csütörtök

A 3 DOSA - KICSIT RÉSZLETESEBBEN

AYURVEDA ÉS A TEST-TÍPUSOK 
A klasszikus indiai Ayurveda a hosszú élet teljes titka, amellett komplex gyógyítási rendszer. Indiában több mint 5000 éves múltra tekint vissza. Két szóból ered: Ayus – élet, és Veda – bölcsesség, tudás vagy tudomány, ezért általában az élet tudományának fordítják. Célja, hogy megmondja nekünk, miként befolyásoljuk, alakítsuk, teljesítsük ki és uraljuk életünket betegség és öregedés nélkül. Az Ayurveda személyre szabott étkezési diétát / életmódot javasol és mutat, rendszeres masszázzsal és gyógynövények fogyasztásával, hogy dosánkat egyensúlyban tartsuk. Segít abban, hogy az életet nap, mint nap egyre jobban éljük, és támogat az élet kihívásaival szemben.
Az Ayurveda vezérelve szerint....(folyt: >>>)
... az elme fejti ki a hatást a testre, és a betegségmentes állapot feltétele a saját tudatunkkal való kapcsolatteremtés. E kiegyensúlyozott tudat az egészség sokkal magasabb fokát teremti meg, mint bármiféle fizikai immunitás.
Az Ayurveda elmélet szerint mi mindnyájan a három dosa kombinációi vagyunk, ezek a: Vata, Pitta és Kapha. Van egy domináns dosánk, mely befolyásolja viselkedésünket, és megmutatja a lehetséges betegségeket, különösen, ha ez a dosánk kibillen az egyensúlyából. Minden ember egyedi testtípussal (prakriti) rendelkezik. A prakriti mondja meg, mely biológiai energia uralja testünket. Ez a fogantatás pillanatában alakul ki, és az egyén egész élete során ennek egyensúlyára törekszik. Az Ayurvéda megmondja, hogyan kell a természet szerint élnünk. Az Ajurvéda szerint a test tudja, hogy mi a jó és mi rossz nekünk (testtípus-tesztünket megtalálja a http://ayurvedshop.hu/ayurveda-testtipus-teszt  linken).


Domináns Dosa
Jellegzetességek
Jellemvonás, egyensúlyvesztéskor
Tipikus egészségügyi problémák
Vata
(mozgás, cselekvés, érzékelés)
Előrelátó
Ötletes  
Kreatív, alkotó
Feszült
Feledékeny
Nem találja helyét
Szorongó
Emésztési zavarok
Ízületi panaszok
Pitta
(emésztés, anyagcsere)
Magabiztos
Maximalista
Szenvedélyes vezető
Ingerlékeny
Érzékeny
Indulatos
Hőhullámok
Bőr-irritáció
Gyomorégés/ fekélyek
Kapha
(testszövet és szilárd váz)
Lojális
Kedves
Nyugodt
Letargikus
Kimerült
Túlzottan engedékeny
Torlódás
Túlsúly
Lomha emésztés

Érthető, hogy ha nem ismerjük az Ayurvedat, szkeptikusak lehetünk annak előnyeivel szemben is. És természetesen, ha már találkoztunk vele, tudni akarjuk annak hitelességét is. Indiában Keralából kerülnek ki azok az orvosok, akik a leghitelesebb Ayurveda képzést kapják, öt éves egyetemi oktatás keretében. Az orvos és a páciens között fontos a kapcsolatépítés, a hűség és a bizalom, hogy megértse majd megismerje és értékelje az Ayurveda lényegét és előnyeit.


A Pitta-dosha (tűz) jellemzők:
Közepes, arányos alkattal rendelkezik. Az alvása egyensúly esetén jó, de ha ez felborul, álmatlanság gyötörheti. Nem szereti a napot, a kánikulát. Érzékeny a szennyezett levegőre, vízre, alkoholra, füstre, ellenségeskedésre, gyűlölködésre. Erőteljesen érzelmi beállítottságú, rosszul befolyásolhatják az elfojtott érzések. De ha egyensúlyban van, akkor elégedettséget sugároz. Alapvonása az erő és a mély intellektus, jó koncentráló képesség. Járása határozott, beszéde világos, egyértelmű, véleménye határozott. Vállalkozó természet, szereti a kihívásokat, egészséges állapotában erős egyéniség, jó vezető és meleg szívű, célorientált személy. Természetes harciassággal rendelkezik, bár ezt nem lehet mindig észrevenni. A stressz azonban kihozhatja belőle. Rosszul viseli, ha rabolják az idejét. Könnyen átveszi a vezető szerepet. Jó az étvágya és emésztése, de súlyukat tartani nem okoz különösebb nehézséget. Bőre gyakran szeplős, érzékeny lehet, könnyen leég. Haja jellemzően szőke, de lehet a vörösön át a világosbarnáig, egyenes és finom szálú.
Egyensúlyát fölboríthatják a harag, kimerítő agyi tevékenység, nagy mennyiségben elfogyasztott forró, fűszeres, savanyú vagy sós ételek, de a sok kávé, tea, alkohol, ill. cigaretta is kifejezetten ártalmas lehet. Nem szerencsés a hangos, agresszív zene sem. Ha kibillen az egyensúlyából, akkor türelmetlenné, ingerlékennyé válik. Fizikai betegsége lehet pl.: faggyúmirigy-túltengés, kiütés, fekély, hasmenés, a vér mérgeződése, a máj-, a vese-, az epehólyag-, a szív- és a lépbetegségek.
Ahhoz, hogy újra egyensúlyba kerüljön a Pitta dosha, érdemes a túlmunkát kerülni, és legendő szabadidőt hagyni magunknak. Kis mennyiségben végzett sportolás (pl. úszás, séta), a túlzottan meleg idő , valamint a csípős, keserű és dúlságosan édes ízek kerülése.


A Vata-dosha (levegő) jellemzők:
Könnyű, vékonydongájú, gyenge de magas és csontos testalkata van, bár csontjai törésre hajlamosak. Alvása nem egyenletes, szaggatott, sokszor fölébred. Végtagjai rendszerint hidegek, nem szereti a hideg éghajlatot és a szelet. Gyorsan cselekszik, az új információkat gyorsan megragadja, ugyanakkor gyorsan el is felejtheti. A Vata vezérli a legtöbb doshát, tehát betegség esetében a Vata egyensúly borul fel elsőként. Olyankor könnyen fárad, ingerlékeny, sőt ideges és változékony hangulat uralkodik el rajta, nyugtalan, aggályos lesz. A stresszt rosszul tűri, hajlamos az aggódásra. Jellemzőek lehetnek a magas vérnyomás, a szív ritmuszavarai, izomgörcsök, hátfájdalmak. Emésztése szabálytalan, emésztési zavarokkal küzd. Bőre száraz, sokszor sötétebb színű, repedezett és törékeny lehet, hajlamos a pikkelysömörre és ekcémára. Szeme fénytelen, nem jellemző az izzadás. Haja sprőd, fénytelen, száraz.
Egyensúlyát fölboríthatja a stressz, fizikiai túlterhelés, idő alatti nyomás, a rendszertelen napi rutin, késői elalvás, ill. álmatlanság és a túlzott szexuális tevékenység. Nem szerencsés a nyers, hideg és száraz vagy könnyű étel fogyasztása sem, de rossz hatással van rá a kávé, tea, cigaretta, valamint a szénsavas italok, ill. a télies időjárás, a hideg és szél.
Ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljön, érdemes rendszeresen mozogni, olajjal átmasszíroztatni a testet. Elegendő pihenés és alvás javasolt. A hideg és szeles időt kerülje, és inkább kellemesen meleg, napsütéses időben sétáljon. A 3-4 óránkénti rendszeres étkezés részeként meleg és tápláló, hőkezelt és párolt ételt egyen, az édes, savanyú és sós ízek segítik az emésztés egyensúlyát.  

A Kapha-dosha (víz) jellemzők:
Erős testalkat jellemzi. Haja és bőre zsírosodásra hajlamos, bőrtónusa közepesen sötét. Szeret lustálkodni, semmit sem tenni, sokat aludni. Lassú az anyagcseréje és az emésztése is. Irtózik a nedves és hideg időtől. Amikor egészséges, akkor erős, izmos, nyugodt és hűséges. De gyengítik az édességek, tejtermékek. Ha felborul az egyensúlya, akkor letargikus lehet, és kapzsi, gyűjtögető vágy uralja. Fizikai tünet a székrekedés, a túlsúly, a vizesedés, a szív- és vesebántalmak.
Egyensúlyát fölboríthatja a sok cukor és zsír, ill. a hideg ételek fogyasztása, a túl kevés szellemi vagy fizikai munka, a túl sok alvás. Nem szereti a hideg, nyirkos, de a tavaszi időt sem.
Az egyensúlyt grillezett és könnyű meleg étel, kesernyés saláták, tonik segítik, de jótékony hatással bírnak a csípős fűszerek, kömény- és szezámmag, kurkuma. Különösen jók a nyers gyümölcsök és zöldségek, de kerülendő az uborka, paradicsom, cukkini, valamint a nagyon édes, savanyú vagy leveses gyümölcsök.  Érdemes könnyű sétákat tenni  kellemesen meleg időben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése