2016. április 24., vasárnap

INDIAI GINZENG - ASHWAGANDHA


Ismert biológiailag aktív összetevői az alkaloidok, a szteroid laktonok, a szaponinok, a vas és a kolin. Emellett 18 különböző zsírsavat, számos polifenolt és fitoszterolt is tartalmaz.
 
A növény gyökere, levelei és termése is felhasználható gyógyászati célokra. Gyökere őrölt, szárított és friss formában is kapható, elrágható vagy tea főzhető belőle. Folyadékkivonat és kiegészítő tabletta formában is elérthető a piacon ez a gyógynövény.
Számos jótékony hatása van. Serkenti az immunrendszer működését, antioxidáns, gyulladás- és stressz-csökkentő hatású, javítja az alvást, antibakteriális és görcsoldó tulajdonságokkal bír.
Kozmetikumaink közül a Pristine Cream és a Vera Body Lotion, valamint  masszázsolajaink közül a Mahanarayana, Balashwangadhadi és a Dhanwantharam Thailam tartalmazza ezt a gyógynövényt.
No de nézzük, milyen gyógyító tulajdonsággal is bír.

1. Enyhíti a krónikus és az akut stresszt és annak kellemetlen mellékhatásait.
Tonikként működve segíti a szervezet stresszhez való viszonyulását, megerősíti a mellékveséket és az idegrendszert. Emellett felfrissíti a testet és az elmét, sőt az alvás minőségét is javítja.
2. Serkenti az agyműködést
Egy 2010-ben a Fitoterápia Kutatás című folyóiratban megjelent kutatás szerint az indiai ginzenggel kezelhető az Alzheimer-kór. A növény egyes vegyi anyagai segítik a különféle kognitív funkciók megfelelő működését, ide értve a gondolkodást, a memóriát és a koncentrációt. Csökkenti a korral járó mentális betegségek kialakulásának kockázatát, mint például a Parkinson- és az Alzheimer-kór.
3. Megelőzi a rákbetegség kialakulását
Számos kutatás kimutatta, hogy az indiai ginzeng megelőzi a rák kialakulását illetve súlyosbodását. Antioxidánsokban gazdag és rákölő hatású is, pl. mellrák, vastagbélrák, leukémia, tüdőrák, melanóma, prosztatarák és szarkóma esetén. Ezen felül felerősíti a kemo- és a sugárterápia hatását is a rákos sejtekkel szemben, emellett megvédi az egészséges sejteket a rákterápia káros hatásaitól.
4. Immunisabbá teszi a szervezetet
Serkenti az immunrendszer működését, a fehérvérsejt produkciót, mely általános jó körérzetet biztosít, és lecsökkenti a gyakori megbetegedés kockázatát. Energiát ad, ha gyengének érzi magát, és segíti a betegségekből való felépülést.
Napi egy csésze indiai ginzeng tea segítségével fenntarthatja az immunrendszer egészséges működését.
Megjegyzés: A magas vérnyomással küzdők számára nem ajánlatos ez a gyógytea.
5. Csillapítja a depressziót
Csökkentő és antidepresszáns hatású. Sok erős gyógyszernél hatásosabban kezeli a depressziót és a szorongást, stabilizálja a hangulatot a viselkedési zavarokkal küzdő páciensek körében. Ezen felül ez a gyógynövény nem okoz álmosságot, amely sok vényre kapható orvosság mellékhatása.
6. Természetes afrodiziákum
Ezen gyógynövény fogyasztása növeli a spermaszámot, a sperma mennyiségét és a spermiumok mozgékonyságát.
-    Keverjen el fél kávéskanál őrölt indiai ginzenget egy pohár meleg tejben és napi kétszer fogyassza ezt.
-    Egy másik lehetőség a kiegészítő szedés, napi kétszer 300-500 mg-os kapszula ajánlott egy hónapon át.
7.  Kezelhető vele a köszvény (arthritis)
Gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően a reuma és az osteoarthritis kezelésében rendkívül hatásos. Csökkenti az ízületek fájdalmát és gyulladását, a reggeli ízületi merevséget. Energiát ad, erőt és vitalitást, amelyek elengedhetetlenül fontosak a köszvényben szenvedő betegek számára, ahhoz, hogy teljes életet élhessenek. Gyökerének őrölt formája csökkenti a köszvényből származó gyulladást és fájdalmat.
Gyulladáscsökkentő hatása alkaloid, saponin és szteroid lakton tartalmának köszönhető. 
8.  Csökkenti a cukorbetegséget (diabétesz)
Az ayurvedikus orvoslásban régóta használják az indiai ginzenget a cukorbetegség kezelésére. Egyes kutatások szintén a növény pozitív hatásait mutatták ki, főként az étkezés utáni vércukorszint szabályozásában. Ezen felül növeli az inzulin érzékenységet és csökkenti a cukorbetegség szövődményeit.Az orvossal való konzultáció azonban feltétlenül szükséges, ha más gyógyszert is szed diabéteszére.
9.  Segít a magasság növelésében
Amennyiben pár centivel magasabb szeretne lenni, használjon ashwagandha-t. Ez serkenti a növekedési hormon termelését, a csontszerkezetet szélesebbé és sűrűbbé teszi.
1.    Adjon két evőkanál őrölt indiai ginzenget és egy kis cukrot egy pohár meleg tehéntejhez.
2.    Naponta fogyassza ezt lefekvés előtt legalább 45 napon keresztül.
10.  Serkenti a pajzsmirigy működését
Napi őrölt indiai ginzeng fogyasztása stimulálja a mellékvese és a csecsemőmirigy működését, amelyek támogatják a pajzsmirigy helyes működését. Csökkenti a stresszt és a fáradékonyságot is, amelyek a pajzsmirigy alulműködésének gyakori tünetei. Emellett energiával tölti fel szervezetét.
Adaptogén tulajdonságainak köszönhetően segít mind a pajzsmirigy alul-, mind a túlműködésben szenvedőkön is. 

Figyelmeztetés: Bár az ashwagandha (indiai ginzeng) számos előnnyel rendelkezik, csak orvosi felügyelet alatt használja. Egyes személyeknél allergiás reakciót, fejfájást, emésztőrendszeri problémákat és alvási zavarokat is okozhat. Ezen felül ez a gyógynövény terhes nők és szoptatós kismamák számára nem ajánlott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése