2016. május 3., kedd

INDIAI FESTŐBUZÉR JÓTÉKONY HATÁSAI



Rubia Cordifolia – szanszkrit neve manjistha, angol: Indian madder.  Gyakrabban használt magyar nevei: pirosítófű, buzér, festőfű, vörös festőgyökér.   

Elő-Ázsiából származik, és érdekesség, hogy hazánkban valószínűleg egykori termesztőhelyeiről vadult ki.
Örökzöld, szárazságtűrő évelő növény, a jó vízáteresztő, üledékes talajokat kedveli. Elsősorban a Duna és a Dráva hordalékain maradtak fenn állományai.



Ókori eleink korábban a textil- és bőrfestésben alkalmazták a belőle kinyerhető, a buzér gyökeréből kivonható alizarin  vörös színe miatt.  


A növény szinte minden részét fölhasználja az Ayurveda, gyógyító hatása miatt: méregteleníti a vért, alkalmazható vérképzőszervi zavarokra, májbetegségekre, epekőre, tüdőben, vesében, belekben keletkező felesleges hőre, duzzanat csökkentésére. Fájdalomcsillapító.
Jótékony hatása van az olyan bőrbetegségek kezelésében, mint pl.  pigmentáció, ekcéma, rüh, akne és allergiák.
A gyökerei, a levelek és magok előnyösek májbetegségekre, az epehólyag és a lép betegségeire.

Nem véletlen, hogy a Pinda masszázsolajban alkalmazzák, mert jótékony hatással bír. Lágyító és gyulladáscsökkentő tulajdonsága enyhítő lehet a test fájdalmára, segíthet megszüntetni az izomgyengeséget, és frissességet, csillogást nyújt a bőrnek. Élénkítő hatással lehet az idegrendszerre, frissíti és nyugtatja a bőrt (csak helyi alkalmazás esetén).


További információ: http://ayurvedshop.hu/rubia-codifolia-38 .
A másik termék, Vaipani Pimpact Arckrémünknek szintén egyik fő összetevője




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése