2016. június 17., péntek

GYÓGYNÖVÉNYEK KOZMETIKAI ALKALMAZÁSA - II


Ókori egyiptomi kozmetikai emlékek a Kairói Múzeumban
Az egyiptomiak kozmetikai tárháza igencsak bőséges volt. Gondosan ügyeltek megjelenésükre, illatukra. A természet ajándékait használták föl, s ki gondolná, hogy már akkor sikerrel kezelték pl. a terhességi csíkokat, eltüntették a ráncokat, serkentették a haj növekedését. Szemüket festették, arc- és testápoló krémeket, olajakat használtak.
Menes fáraó (i.e. 3200) sírjából illatos kenőcsök tégelyei, egyéb szépítőszerek és eszközök kerültek elő, amelyek még mindig őrzik a letűnt kor illatát.                                              kép forrása egyiptom.network.hu
Az Ebers Papyrus  - tekercs megőrizte néhány kence összetételét, Kleopátra híres fürdőolajainak, illatos kencéinek összetételét, és ki tudja? Talán az első ránctalanító krém is köztük van.
Elterjedt szokás volt a balzsamozás. Illatos kenőcsöket használtak az elhunytakon. 

A "méregkeverés" nagymesterei
Az egyiptomi nők réz- és ólomércet kentek az arcukra, ami ugyan nem volt a legbiztonságosabb, de működött! A dekor-kozmetikumok összetétele igencsak változatos lehetett, pl. égett mandula, oxidált réz, egy pár különböző színű réz-érc-, ólom-, kőris, és az okker. Ebből ők egy sötét színű port nyertek. Ezt vitték fel egy vékony kis bottal a szem környékére. Alsó szemvonalukat festették először, főként zöldre, majd a szempillájukat feketére vagy sötét barnára, végül már a felső szemhéjukat is. Vörös agyag és víz keverékét kenték az arccsontjukra és a szájukra. Körömfestésre a henna narancs-, és citromsárga változatát használták.

Nemcsak azért részesítették előnyben a sötét színeket, mert az kiemelte a szépséget, hanem mert távol tartotta a gonosz erőket is.

A kozmetikumok célja tehát az esztétikumon túl pl. a szemmel-verés is volt, ezen kívül a sminkkel távol tartották a Nílus környékén hemzsegő rovarokat. Gyógyászati célra is kiválóan alkalmasak voltak.
A bibliában vannak utalások mirha és tömjén használatára.
Az ókori rómaiak idején terjedt el a haj szőkítése, a hajápolás kultusza.
A görögök kedvelték a fürdőket, a masszázsokat és a bedörzsölő szereket. A „kosmetikos” is görög szó, jelentése szépíteni, ékesíteni. A görög olajok és kenőcsök illatanyaga a rózsa, a pézsma, citrom, bazsalikom és a citrusolaj volt. A növények festékanyagai egyre divatosabbá váltak, majd a kelméket is festeni kezdték velük.
Kínából füves-könyvek maradtak ránk, amelyek gyógynövények, fűszerek leírását, használatát foglalták össze.
Vajon miért különlegesek, szépek és egzotikusak az indiai nők? Megjelenésük méltóságteljes, finom és nőies. Hogyan segít az Ayurveda a szépségen? Mi a különbség a nyugati és az Ayurvedikus kozmetika között?

Az Ayurveda mindenkor az egyensúlyt, ill. felbomlása esetén annak helyreállítását tartja szem előtt. Az ayurvédikus szépségprogram keretében a szépségápolás, a kozmetika és a testápolás nem választható el az életmódtól, étrendtől, életkortól. Ezért személyre szabott bőr-, haj- és testápolás, meghatározott táplálkozási rend, testgyakorlatok és masszázsok alkotják, de idetartozik a bőr csiszolása, a sejtregenerálás, a ránctalanítás, a test petyhüdt izmainak megerősítése és egyéb szakmai kezelések.
Az ősi, hagyományos ayurvedikus kozmetikai receptek természetes anyagokat tartalmaznak. Részletes tanácsokat találhatunk a bőr- és hajápolásra vonatkozóan is.
Folytatása következik, addig is ayurveda kozmetikumainkról részletesebben itt tájékozódhatnak. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése