2016. július 23., szombat

GYÓGYNÖVÉNYEK KOZMETIKAI ALKALMAZÁSA VII.



Biológiailag aktív komponensek

A kozmetikumok általában krémek, maszkok, arclemosók, pakolások, arcvizek, arcszeszek, tisztítóolajok, arctejek, továbbá éjszakai- és nappali ápoló termékek, haj- és testápolási termékek (pl. szappan, sampon, tusfürdő), dekor-kozmetikumok (pl. púderek, rúzsok), és masszázskészítmények. Előállításukhoz szükség van jó hordozóra (krémalapra, vagy természetes tejszármazékokra, mint pl. joghurt, kefir, ghí, tejföl, esetleg növényolaj), valamint emulgeátorra. Kell még stabilizátor, a hosszabb távú eltarthatóságért.  
A biológiailag aktív komponensek immunstimuláló, anyagcsere-fokozó, nyugtató, gyulladáscsökkentő, alkalmanként bőrizgató vagy vérkeringést serkentő hatással bírnak. Ezek eléréséhez a gyógynövények aktív összetevőire van szükség. Az alkalmazott gyógynövényeket a hatóanyagaik alapján különböző vegyületcsoportokba sorolják. Egyik ilyen csoport pl. az összetett cukrok. Idetartozik az inulin, mely a bőrsejtek anyagcseréjéhez, az öregedési folyamatok csökkentéséhez nélkülözhetetlen. 
Ilyen gyógynövény pl. a csicsóka, örménygyökér, gyermekláncfű, katángkóró, közönséges bojtorján. 

A méz nagyon jó öregedés elleni szer.
A pektin jó vízfelvevő, ezért gyakran alkalmazzák pakolások, maszkok, éjszakai krémek összetevőjeként.
A Yam gyökér hatóanyaga ízületi bántalmakra jó.
Hasznos alapanyag még az agar-agar (agaróz és agarózpektin), melyből vízzel lemosható kenőcsök készülnek.
Az arabmézga és a tragakantmézga emulzióstabilizátor, az agárkosbor nyálkaképző anyag.
A keményítők általában dekor-kozmetikumokban fordulnak elő, pl. rúzsok, púderek vivőanyaga. 
Az alfa-hidroxisavak, a disszimilációs anyagcsere-folyamatok termékei bőrradírok hatóanyagai.
A gyümölcssavakról itt már írtunk. A citromsav, az almasav, a fumársav, a borostyánkősav, a ketoglutársav jelentős mennyiségben található pl. a szőlő, a málnatermés, a hibiszkuszvirág, csipkebogyó-termés és -virág kivonataiban.
A szalicilsav erős gyulladáscsökkentő. A fumársav, az aszkorbinsav és a citromsav a kozmetikumok stabilitását segítik elő.
Ismert a növényekben (pl. mezei zsurlófű, a pettyegetett tüdőfű, a kenderkefű és a madárkeserűfű) található szervetlen kovasav (szilíciumtartalmú sav), mely vízben rosszul oldódik, ezért sebes-gyulladásos felületek bevonására alkalmas. A seb így könnyebben gyógyul. A kovasav fluorral együtt hatva a fogak és a szilárd körmök felelőse. A bőr metakovasav-tartalma befolyásolja a bőr simaságát, a metakovasav hatására pedig a haj erőteljes és fénylő. 

A cellulitis helyreállításában sokat segítenek a gabona-félék. A bioflavonoidok a hámot, az irharéteget, valamint a bőralját együttesen védik a szabad gyökök károsító hatásával szemben. Képesek megakadályozni az idő előtti öregedést, a korai ráncosodást. Növelik a bőr ellenálló képességét, megakadályozzák a gyulladásos folyamatokat, védenek a napsugárzás és a légszennyeződés bőrkárosító, irritáló hatásával szemben, elősegíthetik a vírusok, baktériumok, gombák által okozott megbetegedések kivédését, leküzdését még a bőr felületén is. Alkalmazásuk javasolt valamennyi bőrtípusnál. A testápolásban ezért gyakori a különböző flavonoidtartalmú növényi keverékekből készült extraktumok használata.
A különböző vegyületeket (katechinek, klorogénsav, kávésav, rozmaringsav) tartalmazó kivonattól (együttesen vagy külön-külön) azt várjuk, hogy a kivonatok sikeres kozmetikumok legyenek, a bőr szöveti anyagcsere-javulását eredményezzék.

Az Ayurveda
gyógyolajak és Vaipani kozmetikumok gyógynövényei közül jó néhány itt olvasható:
Az akác pl. haj- és bőrkondicionáló. A vízi kálmos bőrproblémákra jó. A mexikói mák bőrpuhító. A kurkuma gyulladásokra kiváló. A Bhringraj bőrkondicionáló, de a hajra is kiváló, hiszen tonizálja a hajat, gátolja a hajhullást és a hajat sötétebbé teszi. Az indiai Bala a gyógyolajak kihagyhatatlan komponense.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése