2016. augusztus 29., hétfő

KESUDIÓ - A TERMÉSZETES ANTIDEPRESSZÁNS


A  kesudiót tudományos nevén Anacardium occidentale-nak hívják, és a mango ill. a pisztácia családjába tartozik. Az Anacardium elnevezés eredetileg görög, magára a dióra utal, a gyümölcs belsejére, mely érdekes módon kívül helyezkedik el.
Ez most akkor mag vagy gyümölcs?
A gyümölcs, azaz a kesualma egy „tartozékkal” rendelkező gyümölcs, néha ál-gyümölcsnek is hívják, és frissítőként adják az italokhoz Brazíliában és a Karibi térségben. A tényleges gyümölcs (amit tulajdonképpen mi ismerünk) egy vese-alakú csonthéjas gyümölcs, melynek egyetlen magja van, és a kesualma alsó részén nő.
A húsos „gyümölcs” a virágkocsány megvastagodásából származik. A kesualmát sokféleképpen fogyasztják. A vékony pergamenszerű héj alatt szúrós illatú, világossárga, lédús hús található. A valódi termés, a kesudió, a megvastagodott kocsány alján található. 
A XVI. sz.-ban a portugál felfedezők mutatták be ezt a fát Brazíliában majd később a trópusi telepeken, mint pl. Indiában és Afrikában. A kesudió a XX. sz.-ig nem volt különösebben népszerű, de ma a vezető kereskedelmi termelők főleg Indiában, Brazíliában, Mozambikban, Tanzaniában és Nigériában találhatók. 
A kesufán elsősorban kesualma terem, amely nálunk nem ismert, de a termesztő országokban ezt is fogyasztják: C-vitaminban gazdag termés, amelyet nyersen gyümölcsként, puhítva pedig zöldségként használnak fel. Készül belőle lekvár, zselé és szirup, de bor és ecet is.  Amit mi az üzletekben kapunk, az tulajdonképpen a kagyló nélküli gyümölcs, mivel a kagyló belső része maró gyantát (toxin) tartalmaz, amit kesudió balzsamként ismerünk, melyet lakkok és rovarirtók készítésére használnak fel.  A feldolgozás során aztán olajban úsztatva vagy iparilag forró levegővel megpörkölik, így válik emberi fogyasztásra alkalmassá. 

A kesudióban nagyon sok értékes tápanyag található: foszfor, magnézium, vas, réz, cink, szelén, A- és B-vitaminok, béta-karotin, folsav, hogy csak néhányat említsünk. Külön is kiemelhető magas CA-tartalma, mely  a csontokra, hajra, körömre van jótékony hatással.  E-vitamin -tartalma is igen magas. Az E-vitamin késlelteti a sejtek öregedését és a szabad gyököktől is véd.


S mit mond nekünk Dr Janardhana Hebbar Ayurveda konzultáns, ill. négy ayurveda-szakkönyv írója a kesudióról?
A kesudió 14 legfőbb titka


  1. Boldogan tartja a szívet: olyan egyszeresen telítetlen "szívbarát" zsírsavakban gazdag,  mint pl. az olajsav és palmitolsavak, melyek alacsonyan tartják a káros LDL-koleszterin-szintet, miközben növelik a jó HDL-koleszterint. Ez megakadályozza a koszorúér-betegség és a stroke kialakulását.
  2. Segít a súlycsökkentésben: a kesudióban található zsír 75 %-a ún. „jó zsír”. Ezen kívül nagy mennyiségű rostot és energiát tartalmaz, mely segíti a szervezet anyagcseréjét.
  3. Megelőzi a rákot: magas réz- és proanthocyanidin-tartalma a tumorsejtek osztódását korlátozza, különösen a vastagbélrák esetében. A kesudió segíti megfelelően hasznosítani testünkben a vasat, és megszünteti a szabadgyököket.
  4. Nagyszerű magnéziuum-forrás: megvéd a magas vérnyomás, az izomgörcsök, migrénes fejfájás, feszültség, fájdalom és fáradtság ellen. Emellet a Ca-tartalma támogatja az emberi szervezetben az izmok és a csontok egészséges működését.
  5. Táplálja a hajat és a bőrt: segíti hasznosítani a vasat, megszünteti a szabad gyököket, fejleszti a csont- és kötőszövetet, és a kritikus bőr- és a haj pigmentet, a melanint.
  6. Erősíti a csontokat és az idegeket: a benne lévő magnézium egyensúlyban tartja a Ca-t, segít szabályozni az ideg- és  izomtónust. A természet saját kalciumcsatorna-blokkolójaként is funkcionál,  így az idegeket nyugtatja.
  7. Élesíti az agyunkat: az agyat kétféle zsír támogatja az agysejtek egészséges működéséhez: a többszörösen ill. az egyszeresen telítetlen zsírok. Kesudió felgyorsítja az oxigén áramlását az agyba.
  8. Óv az epekő kialakulásával szemben: a kesudió napi bevitele akár 25%-kal képes csökkenteni az epekő kialakulásának kockázatát.
  9. Antioxidáns: réztartalma létfontosságú az energiatermelésben és az antioxidáns védelemben, a véredények, valamint a csontok és az ízületek nagyobb rugalmasságát segíti elő.
  10. Segíti az emésztést: a kesudió segít a növekedésben, a fejlődésben és az emésztésben.
  11. Gazdag vitaminforrás: olyan vitaminokban gazdag, mint pl. pantoténsav (B5), piridoxin (B6), riboflavin (B2), a tiamin (B1) és a niacin (B3). Ezek a vitaminok folyamatosan megvédenek a sideroblastos vérszegénység, pellagra (dermatitis), stb. ellen.
  12. Csökkenti a diabetes kockázatát: a kesudióban lévő egyszeresen telítetlen zsírok képesek csökkenteni a triglicerid szintet (a véráramban szállított zsírok mennyisége), csökkenti a II. típusú diabétesz kifejlődésének kockázatát.
  13. Segíti az ínyt és a fogakat: a benne lévő magnézium a fogak egészségét őrzi, valamint táplálja és erősíti az ínyt. A kesudióban található vegyi anyagok megölik a Gram-pozitív baktériumokat, gátolják a fogszuvasodást, a pattanások, a tuberkulózis és a lepra kialakulását.
  14. Javítja a látást: a kis mennyiségben található zea-xantin fontos pigment- flavonoid antioxidáns, amely a szem retinájára van jótékony hatással. Biztosítja az antioxidánst, védi a szemet az erős UV -től, és segít megelőzni az időskori makula degenerációt (ARMD).
Mellékhatások és óvintézkedések
  • Magas oxalát-tartalma van: a kesudió azon kevés gyümölcsök közé tartozik, mely mérhető mennyiségű oxalátot tartalmaz, ami csökkentheti a Ca. felszívódását, ezért nem ajánlott vese- és az epekövekben szenvedőknek.
  • Allergén reakciók:  a kesudió egyes túlérzékeny emberek esetében allergiát válthat ki,  különösen gyermekeknél. A reakció tünetei lehetnek pl. egyszerű bőrviszketés (csalánkiütés), de súlyosabb formája lehet légzési nehézség, alhasi fájdalom, hányás és hasmenés.
    A kesudió ma az indiai konyha szerves része

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése