2016. szeptember 16., péntek

AYURVEDA TANÁCSOK A ZSÍROS BŐR KEZELÉSÉRE



 A  zsíros bőr igen zavaró és kellemetlen tud lenni minden életkorban, de legfőképpen a fiatalok számára, mert mind tudjuk, a patik kifejezetten a bulik előtt jelennek meg az arcon-háton. De mitől is van ez? Elsősorban a faggyúmirigyek túlzott működése okozza, a még nem végleges hormon-működés, és persze nem segít a helytelen táplálkozás sem.
Mit ne tegyünk?
Először is, ne kezeljük nyomkodással  a pattanásainkat. Tudom-tudom. Hallom, hogy nem lehet megállni.... jó, jó! De milyen látni utána, hogy ugyanúgy begyulladt és piros, és fáj? 

Mit tegyünk?


Alaposan tisztítsuk meg bőrünket,  naponta legalább kétszer. – erre kiváló a Vaipani Neem Face Wash arclemosó folyadékunk, mely mentás illatával frissít, kurkuma és ním gyógynövényeivel pedig természetes antibakteriális hatása van. A heti mély-tisztítás a mélyebb rétegekből távolítja el a szennyeződést, míg a bőrradír az elhalt hámsejtektől szabadít meg.

A Vaipani Pimpact krémünket kifejezetten a zsíros-pattanásos-aknés bőrre fejlesztette ki a gyártónk. Részletes leírást itt>>>  olvashatsz. Annyira kellemes az illata, hogy az ember örömmel használja. Ezt a kellemes illatot pedig nem mesterséges, hanem természetes gyógynövény-összetevői és a rózsaolaj adják. Mindenesetre, rendszeres használat mellett beállítja a bőr víz- és zsír-háztartását.

Mit igyunk?

Az Ayurveda szerint meleg vizet. Ezt igazolom is. Sokkal jobban érzem magam, mióta fölfedeztem, hogy a reggeli vagy étkezés utáni langyos / meleg víz sokkal jobban segíti az emésztést. Erről itt>>> már írtunk.

Mindenesetre sokat igyunk. Én személy szerint nem hiszek a napi 3-4 liter vízben. Mással pótolom, pl. gyümölccsel, zöldséglével, paradicsommal. Ilyenkor ősszel rendkívül könnyű beszerezni a lédús és vasban gazdag őszi gyümölcsöket.  
Pl. mazsola 30 %, datolya 10 % , aszalt szilva 9 %, a nyár gyümölcse ugyan, de aszalva is érdemes fogyasztani a sárgabarackot, amiben akár 63 % is lehet a vastartalom! Ezen kívül még a datolyaszilva 25 %-nyi vasat tartalmaz.

Hát tankoljunk föl! Ezen kívül, ha tehetjük, napi rendszerességgel méregtelenítsünk csalán- és kamillateával, ezek ugyanis serkentik a vérkeringést, és fertőtlenítenek is.

Mit ne együnk?

Pl. túl sok (és itt a túl sok-n van a hangsúly) olajos magvat,  csokoládét, olajban sült ételeket vagy alkoholt, ezek után ugyanis fokozottan segítik elő a pattanások kialakulását. 
Olajos magvat kell enni, mert rengeteg bennük a C-vitamin, vas szintén, a foszfor, stb., de mértékkel!

Mit együnk?

Testtípusunknak megfelelő étkezés javasolt. S hogy ezt elősegítsük, főzőtanfolyamot hirdetünk meg olvasóinknak, ahol megismerhetik az indiai konyha különleges ízvilágát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése