2016. október 14., péntek

ÁZTASSUNK VAGY NE ÁZTASSUNK MANDULÁT


A mandula hazája Nyugat- és Kelet-Ázsia, és ismert rokona - érdekes módon - az őszibarack. Megtisztítás után a mag belső fehér része fogyasztható.

A Biblia több helyen említi, mint kultúrnövényt. A mandulafa Isten éberségének a jelképe. Elsőként bontanak virágot kora tavasszal. A Kárpát- medencébe valószínűleg a rómaiakon keresztül érkezett. Érdekesség, hogy míg hazánkban a száraz gyümölcsöt fogyasztjuk, addig a mediterrán országokban az éretlen, zöld gyümölcsöt részesítik előnyben, melynek belseje még lágy, krémes.




Áztassunk vagy ne áztassunk –...
... ez itt a kérdés!

Az Ayurveda azt javasolja, hogy a mandulát éjszakára áztassuk be, és úgy együk másnap reggel. A mandula héjában lévő tannin egy késleltető enzim, mely csírázás előtt védi a magot, viszont gátolja a tápanyagok felszívódását is a testben. Az áztatás segítségével könnyen el tudjuk távolítani ezt a vékony kesernyés hártyát, mely megkönnyíti a tápanyagok felszívódását.

A mandulát imádók szerte a világban erre a módszerre esküsznek. Ha a hártya felázik és könnyen lejön, akkor a mandula is lágy és könnyen rágható lesz. Milyen jó dolgot tesz még?

A gyümölcs íze enyhén kesernyés, állaga szétmálló, szétomló. Alapvetően két fajtát különböztetünk meg. Egyik a keserű mandula, melynek magas amigdalin tartalma a nyállal reakcióba lépésekor ciánhidrogént keletkezik, ezért nyers fogyasztásra alkalmatlan. Másik fajtája az édes mandula, finom eleség.

Az olyan ősi hagyományos orvoslások, mint az Ayurveda a gyógyító konyha értékére fektetik a hangsúlyt. Bizonyos módszerek szerint elő kell készíteni a nyers élelmiszereket, így pl. a mandula tejben előáztatása ás másnap reggeli fogyasztása régóta hagyományos Ayurveda gyakorlat. Érdemes tejbe frissen őrölt sáfrányt, kardamomot és cukrot tenni, így tápláló mandulás tejet kapunk, mely nyáron pl. kiválóan hűsít.

-         

-          Olajat, szénhidrátot, B és E-vitamint, fehérjét, rostokat, különböző ásványi sókat és tápanyagokat tartalmaz, mint pl. kálium, calcium, a zinc, a phosphor és a magnesium, melyekből szervezetünknek ugyan kevésre van szüksége, hiányuk azonban több betegség okozója lehet. Kedvező hatással van a tüdő és a szív működésére.

A szárírott mandula fogyasztása nem okoz semmilyen bajt, de ahhoz, hogy még több tápanyag jusson a szervezetünkbe, érdemes beáztatni. Az áztatott mandulát mindenkinek nagy számban kéne fogyasztania.

Az áztatott, őrölt mandulával dúsított tej pedig egész egyszerűen mennyei!

A mandula felhasználása igen szerteágazó, a likőrtől a marcipánon át a kozmetikumokig sok helyen felhasználják a benne lévő tápláló összetevői és bőrpuhító tulajdonsága, természetes E-vitamin tartalma miatt. 
A Vaipani kozmetikumok közül a Fair nappali arckrém, a Sparkle éjszakai krém, valamint a Mandel Body testápolóösszetevőjeként fejti ki bőrpuhító hatását. Őszi akciónk keretében most kedvezménnyel szerezhetők be, higgyék el, érdemes!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése