2016. október 1., szombat

MITŐL ZSÍROS A HAJ?



A zsíros haj hátterében nagyon sokféle ok állhat, de alapvetően a faggyúmirigyek túlzott működése miatt alakul ki. Főként tinik szenvednek ezzel a problémával, amikor átalakul hormon-háztartásuk, de idősebbek esetében ugyanúgy előfordulhat. 
Ezen kívül lehetnek különféle betegségek, gyulladás, tápanyaghiány, egészségtelen életmód, stressz, stb.
A zsíros haj kellemetlen társult következménye lehet a kóros hajhullás, amivel viszont mindenképpen tanácsos orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön az igazi ok.

Viszont ha nincsen szervi oka, nincs semmilyen gyulladásos betegség a szervezetünkben, és az orvos sem találja az okát a haj zsírosodásának és hullásának, akkor az életmód és a hajápolási szokások megváltoztatásával is lehet, sőt érdemes próbálkozni.

Egyik módszer tehát az életmód-változtatás. Az Ayurveda a dosák figyelembe vételével ajánlja az étkezési kultúránk kialakítását. Sok helyen írtunk már erről, pl. itt>>>

A másik  módja a megfelelő hajápoló szerek használata: pl. a vegyszeres hajápolásról térjünk át a vegyszermentes hajápoló készítményekre.
Miről is beszélünk?

Az erősen vegyszeres hajápoló készítmények, samponok, melyek SLS-t és egyéb agresszív tenzidet tartalmaznak, irritálhatják a fejbőrt, és ezek is késztethetik a faggyúmirigyeket a túlzott faggyútermelésre.  Ezekről itt>>> már írtunk:
Ezért tehát - első lépésben - a  faggyúmirigyek normál faggyútermelésének a helyreállítására kell koncentrálni. Ez azonban hosszú folyamat!

Csodaszerek nincsenek. Nincs az a csodaszer, ami 1-2 hét alatt megszüntetné a haj zsírosodását. A folyamat több hónapig is eltarthat, amíg a fejbőr és a szervezet megszabadul a felgyülemlett káros anyagoktól és tisztulni kezd. Hosszú évek óta használjuk ugyanis a különböző  vegyszeres samponokat.
Ahogy beindul a tisztulás, észrevehetően már 1-1 nappal tovább el lehet tolni a hajmosását. De amíg erősen zsíros, ajánlott  2 naponta mosni a hajat, hogy tisztulni tudjon a fejbőr haj tövében lévő zsírdugóktól.
Ahhoz, hogy a tisztulási folyamat elkezdődjön, kerülni kell a túl sok hajápoló készítmény használatát, a vegyszeres hajzseléket, hajhabokat, mert elnehezítik a hajszálakat és fokozzák a fejbőr zsírosságát.
Vaipani samponkészítményeink azonban teljesen vegyszermentesek! A zsíros hajra való AMLA sampon fő gyógynövénytartalma az indiai egres, azaz amla
Amellett, hogy rendszeres használatával a haj zsír-háztartása helyreáll, lassítja az őszülés, védi a töredezett hajvégeket, és természetes hajkondicionáló. 
Most - mennyiségi kedvezménnyel lehet hozzájutni ehhez a kiváló sampon-koncentrátumhoz.

És ha már a haj zsír-háztartása már helyreállt, törekedni kell ennek az állapotnak a fenntartására, hogy ne térjen vissza a zsíros haj-probléma.
Összeállította: Kiglics Tímea 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése