2016. december 16., péntek

ASHWAGANDHA – AZ INDIAI GINZENG



Tudományos neve: Withania somnifera, magyarul álombogyónak ismerjük.

A hagyományos ayurvedikus gyógyászatban kulcs-szerepet betöltő gyógynövény, mely szerepet játszik, mint hashajtó, afrodiziákum, és immunerősítő, az általános fizikai és mentális egészség elérése érdekében. Az Ashwagandha minden részét - gyökerek, levelek, gyümölcsök – föl lehet használni. Íme a top 10 recept, mely a napi étrendben tartalmazza az Ashwagandhát.

Ashwagandha Tea
  • Vegyünk 2 ek. szárított Ashwagandha-gyökeret
  • öntsünk rá kb. 3½ csésze forrásban lévő vizre
  • hagyjuk forrni kb. 15 percig
  • távolítsuk el a gyökeret a folyadékból, ill. öntsük le a növény részeit
  • Igyunk 1/4 csészével naponta
 
 
Ashwagandha tea tejjel és kardamommal
  • forraljunk 1/2 csésze tejet, 1 ek. Ashwagandha gyökérport, 1 ek. cukrot és fél csésze vizet lassú tűzön, míg a fele kb. elforr ennek a keveréknek.
  • Adjuk hozzá a cardamomot, és lehűlés után naponta kétszer igyunk belőle.  
Ashwagandha tinktúra
Sokan ismerik az egészségre gyakorolt jótékony hatását, beleértve fájdalomcsillapítást és húgyúti problémákat
  • tegyünk egy  befőttes üvegbe 1/2 csésze szárított, vágott Ashwagandha gyökért, s ehhez 2 csésze tiszta, GMO-mentes vodkát vagy rumot.
  • fedjük le a befőttes üveget és tegyük 2 hét-4 hónap ideig sötét helyre, időnként rázzuk össze.
  • amikor van a tinktúra, óvatosan töltsük át egy borostyánsárga vagy kobalt üvegbe, csepegtetővel.
  • Kb. 40-50 csepp Ashwagandha tinktúra kell 120 ml vízhez. Ezt naponta 3x érdemes inni, ha az orvos mást nem javasol.
Ashwagandha turmix pitypanggal és bazsalikommal
Mindnyájan hallottunk már arról, hogy.....
....a gyermekláncfű-gyökér jó az egészségre, és támogatja a májat.  Ezt össze lehet párosítani a tejjel, csokoládéval és a mézzel. Az Ashwagandha növeli az állóképességet, csökkenti a stresszt és a fáradtságot, és ellensúlyban tartja a hormonokat. Szent bazsalikom adaptogén (segít a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhez, ill. normalizálja a testi folyamatokat, ilyen pl. a ginzeng.
Keverjük össze a következő adalékokat:
  • ½ teáskanál fahéj
  • 1 ek. sült pitypang-gyökér
  • 1 tk Ashwagandha gyökérpor
  • 1 tk Szent Bazsalikompor (Tulsi)
  • 2 csésze diós tej
  • 5-7 jégkocka
Ashwagandha Csokoládé

Adjunk az Ashwagandha-hoz nyers csokit és egyéb egészséges hozzávalót, egy frissítő desszertet kapjunk, bűntudat nélkül!  
  • Keverjünk össze 1/4 csésze Ashwaganda port, 1/4 csésze maca port (étrendkiegészítő), 1-2 evőkanál nyers kakaóport, 1 teáskanál fahéjat, 1/4 tk. durva tengeri sót egy tálban
  • Adjunk hozzá 1/2 csésze kókuszvajat, 1/2 csésze mézet, 1/2 csésze kendervajat (indiai szent ghee)
  • Öntsük bele a keveréket egy szilikonos mini-muffin tálcába vagy csoki öntőformába
  • Tegyük hűtőbe

Ashwagandha és Ghee Keveréke
  • Pirítsunk meg 2 ek. Ashwagandha-t 1/2 csésze ghee-ben
  • Adjunk hozzá 1 ek.  cukrot
  • Hűtőben tároljuk
  • Adjunk 1 tk-nyi keveréket egy csésze tejet vagy vizet, és fogyaszhatjuk.