2017. február 4., szombat

MIT MOND AZ AYURVEDA A GLUTÉN-ÉRZÉKENYSÉGRŐL?



Sok ember szenved tőle, a legkülönbözőbb életkorban előfordulhat. 


Én már nagyon sokat gondolkodtam ezen, miért alakul ki? Hiszen régen nem volt ennyi allergiás, erre-arra érzékeny ember. Tehén- vagy kecsketejet ittunk, igaz, föl kellett forralni, hogy „pasztörizáljuk”, persze nem így fogalmaztuk meg. Tudtuk, hogy létezik szénanátha, de az csak pár hétre korlátozódott a nyár folyamán. Tudtuk, hogy a gyereknek hány éves kortól szabad bizonyos ételeket adni, természetesen apró falatokban, hogy a szervezete hozzászokjon. Tudtuk, hogy 1 éves kor alatt nem adunk tehéntejet, utána is csak kis kanálként emeltük a szintet. Aztán bepróbálkoztunk 1 egész decivel. És ha nem lett baj, hascsikarás, miegymás, akkor tudtuk, rendben van. Kenyeret is csak pici katonákban adtunk. Kiflicsücsökkel kezdtük, ez jó volt a fogzásra is. A pici csak annyit evett belőle, amennyire szüksége volt.Ugyanígy a káposztával, paprikával, s minden olyan egyéb étellel, ami nehezebben emészthető. És ez így volt rendjén. 


Én nagyon szeretem a rizskókot. Úgy natúr, semmilyen öntet vagy kakaópor nem kell rá. Mazsola sem kell bele, azt nem szeretem a sütiben (külön igen). Emlékszem, nagymamám mindig külön sütött egy tepsi mazsolást és egy tepsi mazsola-nélkülit. De amikor azt fölfaltam, másnapra apró kiütések jelentek meg rajtam. Tudtuk, hogy érzékeny vagyok a tojásra. De nem bántam. Aztán, ahogy mondják, „kinőttem”.


Ma, az agyon-antibakterializált, agyon-pasztörizált, és agyon....nem-tom-mivel mit csinált világban egyre több a beteg. És miért? Talán pont ezért. Mert nem hagyjuk, hogy az immunrendszerünk dolgozzon. Azaz „kinőjük” az intoleranciát valamivel szemben.  

A gyerekek tápszert kapnak, jó esetben bébiételt. De miért nem lehet annak a picinek főzni? Olcsóbb, több benne a – remélhetőleg - egészséges étel, és nagyobb az esélye, hogy valóban azt kap, amit a kis szervezete elbír.

Persze, mindig vannak extrém esetek, szóval ezen lehet jókat eszmecserélni, és várom is a hozzászólásokat ezzel kapcsolatban. No de lássuk, mit mond nekünk az Ayurveda erről.

A glutén-érzékenység tulajdonképpen egy allergiás reakció az emésztőrendszerünkben. Évek alatt alkalul ki és végül „figyelmet követel magának”.

Persze a legtöbbünk nem ismeri fel ennek jeleit. Bemutatunk itt 10 olyan tünetet, mely, ha étkezés után jelentkezik, nagy valószínűséggel glutén-érzékenységre hívja föl a figyelmünket.

1. Emésztési problémák – ég a gyomrunk, felfújódunk, stb.... érdemes figyelni arra, hogy mi váltja ki. Sokan hiszik, hogy az epe nem működik jól. No igen, de miért nem?

 
2. Keratosis Pilaris – az elhajt bőrsejtek eltömítik a szőrtüszők nyílását, és apró, hegyes pattanások formájában jelentkeznek. Főleg gyermekeknél jelentkezik, és általában maguktól elmúlnak, segít a vizes-szalicilsavas vazelin alkalmazása, vagy A-vitaminsav.






3. Csökken az energiánk, figyelmünk – hát persze, hiszen szervezetünk emésztési „küzdelmei” vonják el energiánkat a napi rutintól.


4. Autoimmun-betegség diagnózis





5. Idegrendszeri tünetek


6. Meddőség   


7. Migrénes fejfájások – erről sokat lehetne beszélni, mi váltja ki, és ezer-féle tablettát ajánlanak, de a legjobb ellenszere – higgyék el - a rengeteg langyos víz.




8. Krónikus fáradtság vagy izomfájdalmak



9. Ízületi fájdalmak




10.  Hangulat-ingadozás






Ha a fentiek közül bármelyiket is tapasztaljuk, akkor érdemes 30 napig naplót vezetnünk étkezésünkről, és eközben diétát tartanunk. Hagyjuk el a glutént legalább 2 hétre (lehet tovább is), és utána csak lassan vezessük vissza.

Ha a tünetek ismét jelentkeznek, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy érzékenyek vagyunk a gluténre. Ha azt vesszük észre, hogy több lesz az energiánk, nincsenek erős hangulat-ingadozásaink, jobb az emésztésünk, és általában jobb a közérzetünk, akkor teljesen vonjuk ki a glutént a szervezetünkből. 

Persze szüksége van bizonyos ételekre a szervezetünknek. De ha már nem megy természetes módon, akkor se a gyógyszerhez forduljunk. Kiváló Ayurveda étrend-kiegészítőink között megtalálhatók az emésztést segítők, az anyagcsere-folyamatot elősegítő, vagy éppen a májfunkciónk egészségének fenntartására kifejlesztett kapszula.  

Böngésszünk itt>>>




fotók: internet és saját

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése