2017. március 6., hétfő

A PITTA DOSHA - HA FÖLBORUL

Folytatjuk az elemzéseket a Pitta Dosa-val.



PITTA - Ha nyugalomban van, akkor normális a hő- és folyadék-háztartása, jó az emésztése, egészséges, pirospozsgás az arca, feszes és finom a bőre. A haja hajlamos a korai őszülésre. Ragyogó intellektusa van, ambiciózus. Magabiztos, bátorság, fegyelmezettség, jó fellépés jellemzi. Határozott és szarkasztikus a beszéde, gyorsan dönt. A testfelépítése normális, átlagos, sportos. Kevés az alvásigénye, a hűvös időt kedveli.
 
Ha kibillen az egyensúlyából,>>>
>>>megemelkedik a test-hőmérséklete, izzadás, fokozott szomjúságérzet lép föl. Idegeskedésre hajlamos, túlérzékeny és frusztrált lesz, mely rámehet a gyomrára, fekély, égés, savasodás kínozhatja. Képtelen megállni, lazítani, nyugtalanul alszik, sokszor felriad.

Mi az, ami kibillenti? 

_ túlzottan fűszeres, csípős és forró ételek.
_ kapkodó, gyors étkezés, vagy az étkezések kihagyása.
_ túl meleg időjárás, külső hőmérséklet, túl sok tűzőnapon töltött idő.
_ lelki traumák.

Mivel hozhatjuk helyre?

_ némi száraz állagú étel mindennapi fogyasztása
_ tartalmas ételek a gyomorsav lekötésére, valamint hűvös, vagy hideg ételek a pitta tüzének mérséklésére.
_ főzéshez zsiradéknak használjon, lehetőleg ghít (tisztított vajat), amely az Ayurveda szerint hűsítő  hatású.
_ inkább  édes, keserű és fanyar hatású ételeket egyen, kerülje a sós, csípős és savanyú hatású ételeket.
_ ne hagyjon ki étkezéseket, ne diétázzon, és ne várja meg, amíg már „alig lát az éhségtől”, mert frusztráltságot okoz, és gyomorsav is túlzottan felszaporodhat.
_ a felesleges gyomorsav lekötésére gabonából és magvakból készült száraz ropogtatni valók, vagy édes, lédús gyümölcsök.
_ főétkezések után édes gyümölcsös joghurt-ital, az emésztés elősegítésére.  

Érdemes forgatni az Ayurvedikus szakácskönyveket, hogy a megfelelő étrendet kialakíthassuk.