2017. április 25., kedd

VÁLASZÚT ELŐTT....

... A homeopátia

Az ókorban úgy vélték a homeopátia kapcsán, hogy az ásványok és a növények jelzik, milyen betegségek ellen használhatók.

Mi is lehet az igazság a homeopátia körül?
A homeopátia 200 éve ismert gyógymód, megalapítója Samuel Hahnemann. Átvett néhány középkori gyógymódod, és saját megfigyeléseivel egészítette ki. Majd elnevezte homeopátiának. 
Az elején komoly sikereket ért el az egyszerűbb megbetegedések terén, de természetesen nőtt a kritikák száma is.
Néhány alapelve közül kettőt emelnék ki: "hasonlót a hasonlóval", ill. a "végtelenül kis adagokat" módszer. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a beteg csaknem nullás adagot kapott abból az anyagból, ami az egészséges emberből a betegséget kiváltja. Hahnemann szerint ugyanis minden orvosság  az emberi testben műbetegséget vált ki, ami elindítja a védekező mechanizmust, azaz működésbe lép az immunrendszer. Így aztán nemcsak a tünetek tűnnek el, hanem az eredeti betegség is.
A homeopátia pártolói azt mondják, hogy a fertőzést kiváltó betegség apró adagolása immunissá teszi a szervezetet. De hát végül is az immunológusok is ezen elv alapján adják be az oltást, igaz?

A hasonlóság módszerét az ókori gyógyítóktól vette át, miszerint az ásványok és növények formája meghatározza a rendellenesség célját. Pl. a répa a vértermelődésre, a szén a vesekövek ellen, a só a sírást gátolja (mert sós).
Persze manapság is megtalálható ez a gondolkodásmód a népi gyógyításban. A diót (többek között) a memóriánk fejlesztésére, koleszterinszint-csökkentésére, vérnyomás-csökkentésre, agyi erekre kiváló. 
A vesebabot vesénk működésének jobbá tételére használhatjuk - állítják a homeopátia-támogatók. Más vélemények szerint ez így önmagában nem igaz, de az viszont igen, hogy
(szintén) koleszterint-csökkentő, megakadályozza a vércukorszint étkezés utáni gyors emelkedését, folyamatos, lassú energiaégetést biztosít.. Sok oldható rostot is tartalmaz, melyek az anyagcserét segítik elő.  Hús helyett is kiváló, magas fehérjetartalma miatt. Feltölti a vas-tartalékokat, de zsírmentesen, ellentétben a vörös húsokkal.


De visszatérve a homeopatikus gyógyászatra: az elve szerint a gyógyszerek minél nagyobb hígításban vannak, annál jobb. Az alaptinktúrát állandó keverés közben vízzel, alkohollal vagy semleges porral oldják 1:10 vagy 1:100 arányban. Viszont felmerül a kérdés: az olyan oldatnak milyen lehet a hatása, ami már-már nem is tartalmazza a hatóanyagot?

A homeopátia csúcsa az  "egy tabletta elve" mindenre, azaz egy személyre szabott tabletta, melyet egyes személy elemzése alapján állítanak elő. Ennek kéne hatnia minden betegségre vagy tünetre.

Nos, sokat lehetne még írni, ez csak néhány gondolat, melyet a 3. évezred c. folyóirat 2016/nyári számából kivonatoltam. 

Ti hogy látjátok ezt? Milyen különbséget láttok a homeopátia, a természetes gyógymód ill. ayurveda között?