2017. július 25., kedd

EGYÜNK FEHÉRJÉT – NODE MENNYIT?Miért hizlal a tiszta fehérje?
A fehérje egyik fő tápanyagforrásunk, de túl sok belőle árthat. A fehérjék egymástól különbözőek. Az állati eredetű, mint pl. a vörös hús nemcsak fehérjében, de telített zsírokban és kalóriában is gazdag, így aztán kiváló arra, hogy hizlaljon. A felesleges fehérje a zsírok és a szénhidrátok helyébe is lép, energia-egyensúlyhiányt okozva. Ez aztán csökkenti a fontos idegsejtek működését, és a súly eloszlása is módosul.
Kultúránkban másról se hallani, mint arról, hogy milyen egészséges a fehérje. Ez természetesen nem kétséges, és igen fontos szerepet játszik az egészségünkre nézve. Alkalmazzuk fogyásra, izomnövelésre, energia-növelésre. De a túl sok fehérje károkat is okozhat, és pont az ellenkezőjét válthatjuk ki, azaz hízunk tőle és nem fogyunk.
Mint minden tápanyag, a fehérje önmagában nem működik. Az étrend más területeit is figyelembe kell venni. Na nézzük, mi is történik valójában? 

Mi is az a fehérje?

A tudomány úgy tekint a proteinre, mint az „élet tégláira”. Minden egyes sejtnek szüksége van rá. Szükséges a növekedéshez, fejlődéshez, izmaink építéséhez. Minél több az izmunk, annál több kalóriát égetünk el, mert az izmoknak több kalóriára van szüksége, mint zsírra. Ez a magyarázata annak, hogy a magas fehérjetartalmú diéta miért jó a súlycsökkenés eléréséhez.
Az ajánlott napi bevitel a kalóriaszükségletünk 10-35 %-a, függően életkorunktól, egészségi állapotunktól, vagy éppen fizikai tevékenységünktől. A legtöbb amerikai fehérje-bevitele kb. 16 %. Az állati eredetű fehérjeforrás a húsokban található, beleértve a halféléket és a szárnyasokat. A tojás és az alacsony zsírtartalmú napi étrend szintén kiváló fehérjeforrás. A növények közül a teljes kiőrlésű gabonák, tofu, bab, diófélék és a földimogyoró-vaj tartalmaz megfelelő mennyiségű fehérjét.
Ugyanakkor, egyes esetekben, pont az ellenkező eredményt érhetjük el, ha túl sok, vagy nem megfelelő fehérjét fogyasztunk. 

Nézzük, hogyan hízhatunk a fehérjétől?  

1. Az a bizonyos telített zsír
Nem minden fehérjeforrás egyenlő. „Csomagként” kell rátekinteni, és nem külön a fehérjetartalomra. A telített zsír ellenünk dolgozhat. Nézzük pl. a marhahúst. Hat uncia (kb. 17 dkg.) krumplis steak 40 gramm fehérjét tartalmaz, mely egyben az esszenciális aminosavak teljes forrása is. És nincsenek benne a mártások, köretek vagy egyéb napi ételek. Egy másik példa a baromfi. Egy általunk is igen-igen kedvel pörkölt csirkeszárny bőre pl. 4,23 gramm telített zsírral rendelkezik, míg bőr nélkül ez az arány csak 0,475 gramm.
Nagy mennyiségben a telített zsírsavak hizlalnak, magas koleszterinszintet okoznak, megnő a szívbetegségek kockázata. Tehát limitálnunk kell a bevitelét. Napi 2000 kalóriás étrendben kb. 16-22 gr. van, viszont ezt nagyon könnyű elérni: csak vegyünk egy pillantást erre a steak-re. Ha a magas fehérjetartalmú étrend a vörös húsra fókuszál, akkor hízunk. Inkább válasszunk bőrmentes csirkét vagy halat. Mindkettőben sok a fehérje, de kicsi a telített zsírtartalma. Tulajdonképpen, a hal sokkal egészségesebb zsírt tartalmaz, melyet úgy hívnak, hogy Omega-3. 

2. A fehérje magas kalóriatartalmú
Összehasonlítva a növényi eredetű fehérjeforrásokkal, a hús – zsírtartalmának köszönhetően kalóriában is magas. Nem számít, hogy magas a fehérjetartalma. Az a fontos, hogy mit mivel eszünk. 

3. A fehérje szegényes energia-egyensúlyt biztosít
A fehérje fogyasztása tömít, így könnyen megfeledkezhetünk a zírról és a szénhidrátról. Az eredmény azonban gyenge energia-egyensúly, mely súlygyarapodást idéz elő. A kalóriákat és a súlyt orexin / hypocretin-neuronok szabályozzák.  Ha a makrotápanyag-bevitel nincs egyensúlyban, akkor tevékenysége csökken, súlygyarapodást okozva.


De ha már fölborult a súlyunk,  drasztikus, null-kalóriás, folyadék-diétás napok helyett próbáljunk ki teljesen természetes, gyógynövénytartalmú SlimVeda étrend-kiegészítőt, mely, ha betartjuk a játékszabályokat, hatékonyan segíthet felesleges zsírpárnáink lecsökkentésében.