2017. október 22., vasárnap

A SZENT BAZSALIKOM



A Tulsi - a gyógynövények királynőjének is mondják. No de miért?

http://ayurvedshop.hu/natur-termekek-134/gyogynovenyek-madzagon-135/bazsalikom-182/bazsalikom-morzsolt-633
csodálatos hatása az egészségre nézve

-        csökkenti a stresszt
-        csökkenti a vércukorszintet
-        erősíti az immunrendszert
-        csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

Eddig is hittem a növények gyógyító erejében, és abban, hogy ha minél több zöldséget megeszik az ember, annál inkább fenn tudja tartani egészségét. No ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell enni húst, hiszen abban egészen másfajta ásványi anyagok vannak, de most is mondom: mindent lehet enni-inni, de mindig mindent mértékkel. És nem mindegy, mikor esszük-isszuk azt, amit.
És minél többet olvasok a különböző növényekről, annál inkább érzem ezt. Most a Tulsi-ról szeretnék megosztani néhány olvasásra és persze megfontolásra érdemes gondolatot, javaslatot.

A Tulsi levél vagy tea fogyasztása csökkenti a stresszt, a vércukrot és koleszterinszintet, a lázt, segít megszüntetni a gombás fertőzéseket. Persze, azért babáknál óvatosan kell alkalmazni, és beszélni kell előtte az orvossal; olyan orvossal, aki nyitott a különböző természetes gyógymódokra, mert nem mindegyik az. Óvatosan kell akkor is fogyasztani a tulsi-t, ha vérhígító vagy gyógyszeres kezelés alatt állunk a koleszterin vagy a vércukorszint szabályozására.
Az illatos tulsi (szent bazsalikom) kivívta „szent helyét” Indiában. Olyan jótékony hatású vegyületeket tartalmaz, mint az eugenol, carvacrol, eugenal, limatrol, metilchavicol, cariophyllin, timol, rosmarinsav, linalool, metil chavicol, ursolinsav és citrál. A lista gyakorlatilag végtelen. Továbbá a magvakban zsírsavak és szitoszterinek találhatók.Évszázadok óta alkalmazza az ősi Ayurveda  számos betegség kezelésére. Ugyanakkor ma már a modern tudomány is kezdi felismerni ennek a csodálatos növénynek a gyógyító képességeit. Nos nézzük tényleges jótákony hatásait.

1. Csökkenti a stresszt
A stressz a mai kor legfélelmetesebb, legalattomosabb betegség-okozója. Észre sem vesszük, mi mindent kell szervezetünknek átélni a stressz hatása alatt, de egyszer csak azt vesszük észre, valami nem stimmel: depressziót, magas vérnyomást, gyomorfekélyt okozhat.
Mindannyian küzdünk vele, valaki több, valaki kevesebb stresszes élményt él át, de senki nem ússza meg. Nem mindegy tehát, hogyan védekezünk ellene.
Szerencsére a Tulsi megnyugtatja elménket, segít könnyebben feldolgozni a stresszt. Igyunk nyugtató Tulsi-teát, lehet megelőzés-képpen, ill. ha feszültnek érezzük magunkat.

2. Segít a láz csökkentésében
Indiában elterjedt, hogy a tífuszos lázat bazsalikom-főzettel kezelik. 

3. Csökkenti a vércukor-szintet
Ha a cukorszint miatt aggódunk, akkor érdemes tulsilevél-teát iszogatni, mert jelentősen csökkenti a vérben lévő cukor szintjét. A cukorbetegség szívbetegséghez és stroke-hoz vezethet, mindenképpen érdemes tehát fogyasztani. Ezen kívül antioxidáns.

4. Megakadályozza a gyomorfekélyt
Gyomorfekélyben nagyon sokan szenvednek, amit a gyomor-, epesav és a Helicobacter pylori baktériumok okozhatnak. A gyulladás és a fájdalom kezelésére azonban az általánosan alkalmazott,  nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) is fekélyekhez is vezethetnek. A tulsi levelek és magok védik a gyomornyálkahártyáját a fekélyesedéstől, védik a szervezet antioxidáns-enzimjét, és megakadályozzák a gyomorszövet sérülését.

5. Erősíti az immunrendszert
Szervezetünk nap mint nap egészségünkre veszélyes kórokozókkal találkozik. Ha immunrendszerünk egészséges, akkor – felismerve a baktériumokat – elpusztítja azokat, és véd a fertőzéstől. A Tulsi ebben segít. Reggel, éhgyomorra érdemes kis tulsi-teát meginni, immunrendszerünk erősítésére. De a tulsimag-olaj is kiváló, mert – tudományos vizsgálatok azt mutatják – jótékonyan befolyásolja az immunrendszert aktiváló neurotranszmittereket.

6. Csökkenti a koleszterin-szintet
A magas koleszterinszint is egy igen nagy kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségekben. A tulsi levél és magolaj jelentősen csökkenti a teljes koleszterint, a „rossz” LDL-koleszterint, és a triglycerin-szintet. Ezzel párhuzamosan, képes megnövelni a „jó” HDL-koleszterint, valamint a szervezetünkből távozó zsírt.
Természetesen a tulsi nem helyettesíti az egészséges táplálkozást és a rendszeres testmozgást, de  kulcsfontosságú a koleszterin szintjének szabályozásában.

7. Harcol a vírusokkal, baktériumokkal, fertőzésekkel szemben
A tulsi illóolaj anyagai (eugenol, a cariophyllén, a carvacrol és a metil-eugenol) antibakteriális, gombaellenes és vírusellenes hatást fejt ki. Hatékony a különböző (Aspergillus fajokból származó) gombák leküzdésére, tüdőfertőzésekkel, bronchitis-szel vagy épp hasmenéssel szembeni küzdelemben, de a Candida fajok által előidézett gombák és élesztőgombák kezelésére is alkalmas.

8. Csökkenti a rák kockázatát
Bizonyított tény, hogy a szent bazsalikomfajták egy része megakadályozhatja a máj, a bőr, a száj és a tüdő rákos megbetegedését, a DNS károsodását a sugárzással szemben. Mivel antioxidáns, a jó sejteket regenerálja, de az új daganat kialakulását megakadályozhatja. Több kutatásra van még ugyan szükség, hogy teljes körűen bizonyított legyen, de biztosan nem ártunk magunknak, ha kedvenc salátánkba egy kis bazsalikom-levelet teszünk.

9. Kezelhetjük vele az aknés bőrt
A szent bazsalikomban lévő linolsav gyulladáscsökkentő hatással bír, és hasznos lehet az akne által okozott gyulladás kezelésében. A Tulsi illóolaj gátló hatást fejt ki a P. acnes baktériumokkal szemben.  Hogy használjuk? Áztassunk forró vízben 4 teáskanál szárított bazsalikom-levelet kb. 20 percig, majd miután lehűlt, itassuk át bőrünket a pattanásokkal érintett területeken. 


10. Segít a fogyásban   
Tudják, hogy a tulsi levelek egy mágikus összetevőt tartalmaznak? Ez az ún. ursolsav, amely a kilók elleni küzdelemben segíthet.  Egy tanulmányban a nagy zsírtartalmú étrendet és ökolsavval kezelt ivóvizet hasonlították össze az ursolosavval nem kezeltekkel. Megállapították, hogy az ursolos savval kezeltek sokkal alacsonyabb testsúlyt és hasi zsírt mutattak. Slimveda étrend-kiegészítőnk egyik hatékony összetevője.



11. Táplálja és hidratálja a hajat
A bazsalikomból nyert olaj segíti a haj növekedését. De olyan összetevőt is tartalmaz, mely a korpásodás ellen véd. Masszírozzunk tehát néhány csepp, kókuszolajjal kevert bazsalikom-olajat fejbőrünkre – az eredmény: korpásodás-mentes, fényes haj. 

Hogyan juthatunk a Bazsalikomhoz?
Hagyományosan gyógyteák vagy szárított levél formájában kaphatók. Igazság szerint friss leveleket a kertünkben is nyerhetünk. 

Hogy készítsünk teát?
Kb. 8 uncia (1 uncia = kb. 30 g) tulsi levél szükséges a tea elkészítéséhez. Forró vízben áztassuk a szárított bazsalikom-levelet kb. 3 percig, majd igyuk meg.  Persze keverhetjük zöldteába, vagy más italfélébe is. 

Főzéskor: akik kíváncsibbak és bátrabbak, a szent bazsalikom (és a citromos bazsalikom) leveleit - a Thai konyha szerint – salátában alkalmazzák.  De belefőzhetjük mártásokba, gyümölcssalátákba is. 

Magok?  A Tulsi magokat áztassuk meleg vízben és fogyaszthatjuk. Egy csésze vízhez adjunk 1 teáskanál magot, áztassuk ki jól. Használhatjuk fagylaltra szórva, de pl. – szintén – a Thai konyha előszeretettel issza mézzel, vízzel és kókusztejjel. 


Mikor kell elkerülni a Tulsit
Bár a Tulsi nagyszerű lehet az egészségünkre nézve, azért mindig legyünk körültekintőek, pl. babákon ne próbálgassuk alkalmazni, ha pl. lázasak. A vércukorszint vagy koleszterinszint csökkentésére is javasolt az orvossal való konzultáció. 

Mottó: mindig mindent mértékkel. 
képforrás: http:ayurvedshop.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése