2018. március 14., szerda

MEMÓRIA-JAVÍTÁS?Miről is beszélünk?
Egy fásodó szárú, örökzöld évelő illatos, tűszerű levelekkel és apró fehér, rózsaszínű, lila vagy kék virágokkal tűzdelt növényről, a rozmaringról.

E csodás növénynek számos, az egészségre gyakorolt jótékony hatása ismert, nem véletlen hát, hogy a gyógyászatban az egyik leggyakrabban használt fűszernövény.
Különböző tanulmányok kimutatták, hogy javítja a memóriát és közérzetet, mivel a benne található ún. karnozinsav képes felvenni a harcot olyan toxikus anyagokkal, amelyek az agyi funkciók frissességét befolyásolják. Természetes összetevői értékes fehérjét biztosítanak az agy számára, melyek pozitívan hatnak a döntéshozó folyamatokra, javítják a sérült DNS-ek és sejtek működését. A rozmaring egyik legkorábban dokumentált gyógyászati felhasználásának célja a kognitív képességek serkentése volt: a feljegyzések szerint a rozmaring szagolgatása 75%-kal javíthatja a memóriát és fokozhatja az intelligenciát, valamint a koncentrálóképességet.
További ismert hatásai:
Stresszoldó - jellegzetes illata javítja a hangulatunkat, kitisztítja az elménket és a gondolatainkat, enyhíti a stresszt és a szorongást. Belsőleg vagy külsőleg, a bőrön való alkalmazása esetén hasonló hatást vált ki. Az aroma-terápiában a rozmaring illóolajat hasonló célokra használják.

Gyulladáscsökkentő és fájdalom-csillapító, védi az immunrendszert, serkenti a vérkeringést, méregteleníti a szervezetet, védi a szervezetet a bakteriális fertőzésekkel szemben, késlelteti az öregedést, továbbá gyorsítja számos bőrbetegség gyógyulását.
Egy tudományos kísérlet során a vizsgált alanyok egyik csoportja rozmaring illóolajat kapott szagolgatni. Az eredmény figyelemre méltó volt: a csoport tagjai 60-75%-kal nagyobb eséllyel emlékeztek vissza különböző dolgokra, mint az a csoport, akik nem kaptak az illóolajból.
A rozmaring egészségre gyakorolt jótékony hatásai
Immunrendszer-erősítő - A rozmaring antioxidáns, gyulladásgátló és anti-karcinogén aktív komponensei az immunrendszert veszélyeztető, a szervezetet károsító különböző betegségekkel és kórokozókkal veszik fel a harcot. Az antioxidáns vegyületek mintegy másodlagos védelmi vonalat képeznek a szervezet saját immunrendszere mögött; a rozmaring pedig ezekből a hatékony vegyületekből – úgy mint rozmaringsav, kávésav, betulinsav, karnozin stb. – jelentős mennyiséget tartalmaz.
Antibakteriális szer - a növény kifejezetten hatásos a gyomrot támadó bizonyos bakteriális fertőzésekkel szemben. A H. pylori baktérium egy gyakori és igen veszélyes kórokozó, amely gyomorfekélyt okozhat. Kimutatták, hogy a rozmaring gátolhatja a kialakulását. Hasonlóképpen, a rozmaring hatásos lehet a Staphylococcus fertőzések megelőzésére, amelynek évente százezrek esnek áldozatul világszerte.
Gyomornyugtató - A rozmaringot a különböző kultúrák hagyományosan a különböző gyomorbántalmak, úgy mint székrekedés, puffadás, hasmenés ellen használják természetes gyógyhatású szerként. Ezekben az esetekben a rozmaring jórészt gyulladáscsökkentő hatását fejti ki, így ha beiktatjuk a heti étrendünkbe, nagyban hozzájárulhat bélmozgásunk optimalizálásához és a gyomor-bél traktus egészségének megőrzéséhez.
Kellemetlen szájszag ellen - Természetes antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően a rozmaring segít megszüntetni a kellemetlen szájszagot és felfrissíti a leheletet, miközben segít megőrizni a szájüreg egészségét. Öntsünk fel néhány rozmaringlevelet egy pohárnyi forró vízzel. Gargarizáljunk vagy öblögessük ki a szánkat a kellemesen melegre hűlt főzettel. A rozmaringos öblögető elpusztítja a baktériumokat és órákon át természetesen friss leheletet biztosít!
Serkenti a vérkeringést - A rozmaring stimulálóan hat a szervezetre; serkenti a vörösvérsejtek termelődését és a vérkeringést. Fokozza a létfontosságú szervrendszerek és testrészek oxigénellátását, valamint elősegíti a sejtek tápanyaghoz jutását.

Fájdalomcsillapító - A rozmaringot paszta vagy kenőcs formájában évszázadok óta használják helyileg, az érintett testfelületen fájdalomcsillapítóként. A nehezebben hozzáférhető helyeken, például fejfájás esetén szájon át szedve alkalmazták fájdalomcsillapítóként. Mondhatni, a rozmaring egyik legközismertebb felhasználási célja a migrén megszüntetése. A néphagyomány szerint enyhíti a súlyos migrénes tüneteket, ha rozmaringos főzettel borogatjuk a halántékunkat vagy egyszerűen orron át belélegezzük a rozmaring aromás illatát.

Számos irodalmi mű is megörökíti a rozmaring érdekes tulajdonságait, köztük Shakespeare legismertebb tragédiája, a Hamlet: 'Itt egy rozmaringszál az emlékezetre: kérlek, édes rózsám, hogy jussak eszedbe...'