2018. december 27., csütörtök

A LEVENDULA - TÉLEN

A levendula 39 fajjal és több hibrid fajjal szerte Európában őshonos növény, ezen kívül megtalálható DNy-Ázsián keresztül DK-Indiáig. Hazánkba az 1700-as években került.

Ültetik kertbe dísznövényként, alkalmazzák fűszerként, illetve  a leveléből kivont illóolajat számtalan kozmetikai termékben megtalálhatjuk. Hatását tekintve kiváló fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő.
A közönséges levendula illóolaja édeskés illatú, kenőcsök, krémek, parfümök alkotórésze. A hibrid levenduláé kevésbé édes, de bizonyos helyeken előnyben részesítik nagyobb virága és könnyebb betakaríthatósága miatt. 

Fűszerként, ill. egyéb módon is felhasználják. Virága bőséges nektárt ad, amiből jó minőségű méz állítható elő. A virágokat lehet kandírozni, néha sütemény Fekete és zöld teához is szokták keverni ízesítőként. 
dekorációként használják. A csokoládés desszertekhez különösen jól illik.
Nyugtató teakeverékekben szintén megtalálható.  

Levendulacsokrok rovarriasztásra történő alkalmazása szintén ismert, sok szekrényben, ládafiában megtalálható a szárított levendula-csokor, vagy éppen becsomagolt kis párnácska a moly távoltartására. 

Újként elterjedt – más növényekkel együtt - az aromaterápiában történő alkalmazása,  ugyanis segíti az alvást és az ellazulás.

Egy 2010-ben publikált tanulmány szerint pedig magas  linalool és linalil-acetát tartalma miatt kapszulázott formában is megjelenik az illóolaj, mivel jelentősen hatékonynak bizonyult a szorongás és az ahhoz kapcsolódó alvászavarok kezelésében.

Elővigyázatosság
Az illóolaj használata nem ajánlott terhes és szoptató nőknek, mivel a hatásokról hiányosak az ismeretek. Serdülőkor előtti és serdülő fiúknak használata figyelmet igényel, mert a hormonális hatások mellnagyobbodást okozhatnak. Továbbá felléphet bőrirritáció is.

Szóval mindig mindent mértékkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése