2019. január 31., csütörtök

AYURVEDIKUS TIPPEK A JÓ ALVÁSHOZ


Kövesd a testtípusod akkor is, ha nyugovóra térsz.

Az alvás nagyon fontos a saját testi és lelki egészségünk megőrzése érdekében.
Ha kipihentek vagyunk, könnyebben tudunk odafigyelni a teendőinkre, gyorsabban fogjuk fel az információt, és könnyebben tanulunk új dolgokat.
Sajnos egyre nagyobb százalékban jellemző ránk a kevesebb alvás, és egyre több embernél jelentkeznek az álmatlanság tünetei is.


Az Ayurvéda nem tanácsolja az éjszakai munkát vagy társasági életet. A napot két szakaszra, és ezeken belül 3-3, így összesen hat időzónára osztja. Továbbá elkülöníti a három különböző testtípust, a „Vata”, „Kapha” és „Pitta” jegyű embereket.

Ez a hat zóna és az ezekben domináns testtípusok:
-        2:00 – 6:00: Vata dominancia
-        6:00 – 10:00: Kapha dominancia
-        10:00 – 14:00: Pitta dominancia
-        14:00 – 18:00: Vata dominancia
-        18:00 – 22:00: Kapha dominancia
-        22:00 – 2:00: Pitta dominancia

Hogyan maradjunk mindig pontosak az Ayurvéda órájához?
Vannak, akik pacsirták, vannak, akik éjjeli baglyok. És hogy miért? Nos ilyen a testtípusunk. Nagyon nehéz olyan munkahelyre bejárni, ami korán reggel kezd, ha szervezetünképp az éjjeli bagoly kategóriába sorolható. 
De az Ayurveda azt mondja, keljünk fel még napfelkelte előtt, mikor még a Vata dominál. Ha felkelt a Nap, a Kapha befolyása alá kerülünk, aminek álmosító hatása van (a Kapha – típusú emberek nehezebben tudnak felkelni 6 óra után). Az Ayurvéda tanai szerint, ha a Vata időszakában ébredünk, akkor kiegyensúlyozottabb napunk lesz, és a meditáció, illetve a jóga is könnyebben fog menni.

Ebéd
Az Ayurvéda arra bátorít minket, hogy a nap középső szakaszában ebédeljünk, mikor a „Pitta tüze” dominál. A Pitta tüzes személyiség, ami forróságával segít könnyebben megemészteni az ebédet. A Pitta időszaka utáni étkezés emésztési zavarokat fog okozni.

Vacsora
Emlékeztek arra a szólásra, hogy "reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus." 
Nos, az Ayurvéda is azt javasolja, hogy ne együnk sokat vacsorára, hogy azt még bőven a lefekvés előtt megemészthesse testünk azért, hogy az emésztési folyamatok ne befolyásolják a nyugodt alvásunkat.

Készülődés a lefekvéshez
Este 6 -kor a Kapha dominál (aki egy „unalmas”, lassú, de stabil energia). Általában ez az az időszak, amikor még megisszuk azt a kevéske maradék kávét vagy teát, viszont ez belezavar a természetes Kapha energiába, és az már alvászavarokat okozhat. A tíz óra utáni lefekvés, amikor már a Pitta ideje jön, nyugtalan alváshoz vezet, főleg a Pitta típusú embernél.
A test a Pitta éjszakai 4 órás időszakát (20:00 – 2:00) arra használja, hogy megemésszen élményeket, érzéseket, tapasztalatokat, illetve a maradék ételt régebbről, hogy feljavítsa és megújítsa önmagát.

Az 3 testtípus ajánlott napi rutinja:

Vata
Pitta
Kapha
Ébredés
6:00
5:30
4:30
Reggeli
8:00
7:30
7:00
Ebéd
11:00 – 12:00
12:00
12:00 – 13:00
Vacsora
18:00
18:00 – 19:00
19:00 – 20:00
Lefekvés
22:00 – Ajánlott háton aludni
22:00 – 23:00 – Ajánlott jobb oldalt fekve aludni
23:00 – 0:00 – Ajánlott bal oldalt fekve aludni


 A mai stresszes világban sajnos nagyon nehéz megtartani a minden napunk nyugalmát. Az Ayurveda erre a célra is kifejlesztett egy gyógynövényes étrend-kiegészítőt, hogy támogassa az alvás zavartalanságát, nyugtassa le a központi idegrendszert. 


Testedzés
A rendszeres testmozgás - főleg a jóga – hozzásegít a pihentető alváshoz, serkenti a vérkeringést, erősíti és fejleszti a kitartást. Nyugtató hatása van, és az emésztésben is segít.

Napi jóga a három testtípusnak:
Vata:
-        12 x  „Nap üdvözlés”, lassan; Lábemelés; Teve; Kobra; Macska; Tehén. Lassú, finom mozdulatokkal.
Pitta:
-        16 x  „Hold üdvözlés”, közepesen lassan; Hal; Hajó; Íj. Nyugtató gyakorlat.
Kapha:
-        12 x  „Nap üdvözlés”, gyorsan; Híd; Páva; Pálmafa; Oroszlán. Élénk gyakorlat.

Testtípustól függetlenül, a jó testi és szellemi higiéniához elengedhetetlen a napi rutinunk tartása, a rendszeres testmozgás és a pihentető, kielégítő mennyiségű alvás.

Mindenkori nyugalmunk, egészségünk érdekében érdemes az immunrendszerünket védelem alatt tartani .
Számos immunerősítő közül válogathattok web-áruházunkban, pl. itt.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése