2019. január 3., csütörtök

BOGYÓSOK


Minden évben alig várom, hogy lemenjek a Kéktóra vagy a kikötőbe, és az ottani eperfáról egyek. Igaz, az összes körmöm fekete lesz, de sebaj. Élvezetes enni a feketére érett csodás epret. Ezek a nyári gyümölcsök! Óhhh...  Aki városban nő föl, és nem tudja ezeket a természetes gyümölcsöket beszerezni, mert ilyeneket nem igazán árulnak piacon, az nem is tudja, hogy micsoda vitaminbombát hagy ki. 



A fehér eper kínai eredetű, és csak néhány száz éve jelent meg Európában. A fehér eperfa Kínából, a fekete eperfa feltehetően Közép-Ázsiából származik, termésük a faeper vagy közismert nevén az eper.
Hihetetlen gyógyhatásai vannak: olyan fitokémiai összetevői vannak, melyek csökkentik a „rossz” koleszterin-szintet, a tri-glicerideket, és megemelik a szükséges „jó” koleszterint. Rostjai segíti az emésztést, miközben csillapítják az étvágyat és elősegítik a fogyást. A cukorszint, ill. a II. fokú diabétesz is javulhat ezzel a csodás gyümölccsel. Természetesen a rák kialakulásának kockázatát is nagy mértékben csökkenti. Megvédi az agyat is az esetleges mentális hanyatlástól. Nagyon hasznosnak bizonyul a gyakori megfázás, izom- és ízületi fájdalom, ízületi gyulladás, székrekedés, fülcsengés, szédülés, hajhullás és koraszülés elkerülése esetében. 

A bogyós gyümölcsök, mint pl. az áfonya és szamóca ismert elsősorban, de az eperfa gyümölcsét kevésbé ismerik. Pedig egészségünkre igen nagy hatással bír. Na nézzük, melyek is ezek.

1. Javítja a jó koleszterin-szintet.
Magas koleszterinszintre kifejezetten tanácsos, mert a rostja az, ami csökkentheti a koleszterinszintet és a vércukorszintet is. Megfontolni érdemes a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek szedése. Egyen az eperfa gyümölcséből, vagy készítsen belőle üdítőt, teát. Ezek a természetes alternatívák kevesebb mellékhatással rendelkeznek, mint a vényköteles gyógyszerek.


2. Segít a súlycsökkentésben
Nincs titkos recept arra, hogyan fogyjunk, de az faeper egyértelműen segít ebben. Feleannyi cukrot tartalmaz, mint más szárított gyümölcsök. Egy marék faeper a napi rostszükségletünk 20 %-át biztosítja. Bogyói gazdag fehérjeforrások, adagonként 4 grammot tartalmaznak. A The Journal of Obesity szerint az eperkivonat csökkenti az étvágyat. Az eredmény? Alacsonyabb energiafelvétel és súlycsökkenés.  

3. Csökkenti a diabetes kockázatát
A bogyós gyümölcsök egyéb előnyei közé tartozik a glükóz. A faeper csökkenti az inzulin-rezisztenciát, ami késleltetheti a II-s típusú cukorbetegséget. Tehát ha nagy a kockázata ennek, akkor együk ezt a csodás gyümölcsöt. 

4. Védi az agyat
Állandóan ezt olvasom itt-ott, a korunk előrehaladtával ez csökken, az fogy, ez sorvad, az épül le.... hát eszembe jut Kellér Dezső, akitől egyszer kérték, mondja el előnyeit az idős kornak. Mire azt válaszolta, hogy egyet sem tud. Hát igen, sajnos az évek múlnak. Így van ez mentális egészségünkkel is. De ez a bogyós gyümölcs késleltetheti ezt a folyamatot, védi mentális egészségét, védi az agyat a glifozáttól, mely vegyület oxidatív stresszt okoz, és Parkinson-kórhoz kapcsolódik.  Az áfonya is szabályozza a vas- és kalcium-sókat, amelyek fontosak az agy egészsége szempontjából. A fekete eperfa olyan kedvező hatással bír, mint pl. jobb memória a tanulásnál, ill. memória-megtartás. 

5. Véd a rák ellen
Rettegett betegség a rák, hovatovább népbetegség, és bár nem járvány, nem „kapjuk el” mástól, de a stresszes  életvitelünk bizony nagymértékben felelős ezért. A fekete-eper tele van antioxidánssal.  Leginkább az aszkorbinsav és a klorogén sav-alkotó eleme pusztítja a rákos sejteket. Károsítják a sejtek mitokondriális membránjait és növelik a rákellenes enzimeket.
A faeper sokféle módon élvezhető: aszalt / szárított formában, smootie-ban, joghurtba keverbe.  Ízletes italokhoz is.

FAEPER LEKVÁR kb. 0,5 l - RECEPT


1 kg faeper
10 dkg cukor
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1/2 cs 3:1 Dzsemfix
1. a gyümölcsöt óvatosan mossuk meg, majd tegyük tálba, adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet, majd közepes lángon főzzük, amíg levet ereszt
2. pürésítsük botmixerrel, majd egy nagyobb lyukú (de a magok ne férjenek át) szűrőn passzírozzuk át és keverjük hozzá csomómentesen a Dzsemfixet
3. tegyük közepes lángra, majd forrástól számított 2-3 percig lobogva forraljuk, töltsük tiszta, csírátlanított üvegekbe, fóliával, tetővel zárjuk, majd állítsuk 5 percre fejre és ha kihűlt mehet a kamrába


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése