2019. február 24., vasárnap

A LÉGZÉSEK HATÁSAI - II.

Korábbi cikkünket folytatva itt olvashatunk újabb jógalégzés-technikáról.




1. A hasi légzés előnyei

Minden kisgyerek a hasán keresztül lélegzik. Később ez átkerül a mellkasra, de pl. énekesek is tanulják, hogyan vegyenek ismét hasi-légzést, mert ezáltal tudják megtámasztani a szegycsontot, és megfelelő technikát kialakítani a hangok képzéséhez. 





A hasi légzés az egyik kiemelkedő légzés a mellkasi, ill. a szegycsont-légzés mellett. A hasi légzés biztosítja azt, hogy az oxigén teljességgel elárassza a tüdőnket, és ezáltal számos előnye van egészségünkre nézve:
·        Masszírozza a szívet, mivel kilégzéskor a hasi összehúzódik és a rekeszizom fölmegy.
·        Masszírozza a hasi szerveket, mivel a has kiterjed akkor, amikor  a rekeszizom lemegy a légzéskor.
·        Csökkenti a sekély légzéssel járó stresszt és feszültséget
·        Lassítja a pulzust, szabályozza a vérnyomást, ill. egyensúlyban tartja a magas vérnyomást.

2. A jóga-légzés előnyei 

Itt mind a 3 légzőszervi izmot, azaz a hasat, a mellkast és a szegycsontot használjuk. A mellkasi légzés jelentősen növeli a tüdő kapacitását, a hasi légzés kitölti a tüdő nagy részét. A szegycsont-légzés önmagában kevés, de csiszolja a légzés-technikát. 

·        További előnyei közé tartozik, hogy növeli az oxigénbevitelt testünk minden egyes sejtjébe, ill. frissíti az elmét és stimulálja az érzékszerveket. 


3. Az alternatív Nostril légzés előnyei (Anuloma Viloma)

A szakirodalom szerint ez a fajta légzés ellenőrzi a prana-t.  A jobb orrlyukat vagy nadi-t napfény-légzésnek (pingala) nevezik, míg a bal oldali nadi-t hold- légzésnek (ida) nevezik. A különböző orrlyukakon keresztül történő lélegeztetés az agyi funkciókhoz kapcsolódik – az agy bal (logikai) oldala aktívabb, ha a jobb nadi nyitottabb, és fordítva.  A jobb nadi-légzés előnye, hogy hőt termel, ami javítja az anyagcserét. A bal oldali nadi-légzés lehűti a testet és segít pihenni. De vigyázat: a hosszabb ideig tartó Nostril légzés lelki problémákat okozhat, míg a bal oldali légzés súlyos letargiába sodorhat. Egyedül tehát ne csináljuk, mindenképpen szakember segítségét kérjük.

Ha egyensúlyban tartjuk ezt a fajta légzés-technikát, akkor annak számos előnye van, mint pl.
·       -    tisztítja és erősíti a tüdőt,
·        -   jobban kiürül a szén-dioxid,
·        -   növeli az oxigén vérbe jutását.
·        -  Megakadályozza az egyetlen orrlyuk légzéséből adódó egészségügyi problémákat, és ezzel kiegyensúlyozza az agyi féltekéket, továbbá segít a jobb figyelem-összpontosításban. 

4. A „Kapalabhati” előnyei

Ez az egyik „krijá”, ill. a hat tisztító gyakorlatok egyike. Serkenti az idegrendszert, így leginkább reggel (és nem este) érdemes végezni. Segít az egész napos aktivitásban.
·        -    Tisztítja az orr-járatokat és a légzőszerveket,
·        -    erősíti és növeli a tüdő kapacitását,
·        -   jótékonyan hat a hörgőkre.
·        -  Gyógyítja az asztmát, növeli az oxigénáramlást a testbe, és segíti a szén-dioxid-kiáramlást.
·        -  Masszírozza a májat, a gyomrot, a szívet és hasnyálmirigyet.
·        -  Serkenti az anyagcserét. 

Előfordulhat az ún. „hyperventiláció” (túl gyorsan lélegzünk be, túl sok oxigént juttatva a véráramba), az első alkalommal. Ilyenkor le kell feküdni és pihenni. Ha már jobban vagyunk, figyeljük a mellkasunkat, s csak a hasunk mozoghat, miközben lélegzünk. Ne gyakoroljuk közvetlen lefekvés előtt. 




Folyt. köv.  
Forrás: CureJoy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése