2019. február 23., szombat

AYURVEDA SZÁJ-HIGIÉNIA


Ha a fogínysorvadást, ill. a rossz fogakat elhanyagoljuk, előbb-utóbb elveszítjük a fogunkat. Ez nem játék!
Természetesen megelőzhetjük, ill. lassíthatjuk, ha megfelelő fogkrémmel tisztítjuk, ill. ápoljuk a fogainkat, a fogínyünket.

A fogkrém története
Már az ősember tudta, hogy az apró szemcséjű anyagoknak dörzsölő hatásuk van. Így kezdetben különböző növények nedveit használhatta tisztításra. 
Az első, fogkrémről készült feljegyzések az ókori Egyiptomból valók. Ez egy sóból, fekete borsból, mentából és nősziromból álló por keverékét írja le. A rómaiak receptje emberi vizeleten alapult.


A XIX. század elejéig a fogkeféket általában csak vízzel használták. Az ekkor, általában otthon összekevert „fogkrémek” mészkövet, téglaport és sót tartalmaztak.

Kiskoromban otthon még nem volt fogkrémünk. A nagymamám szódabikarbónát szórt a vizes fogkefére, és azzal mostam fogat. Nem is emlékszem, mikor lett először fogkrémünk. 

Ma már elengedhetetlen kelléke a mindennapos szájhigiéniának. Elősegíti az ételmaradékok, a plakk eltávolítását a fogfelszínről, eltünteti vagy elfedi a kellemetlen szájszagot. Vannak fluorid tartalmú fogpaszták, melyek megelőzhetik a szuvasodást és ínybetegségeket. És vannak természetes összetevőjű, ill. gyógynövénytartalmú fogkrémek. 



Fogínysorvadáskor az íny visszahúzódik a fogfelületről és a fogak gyökerei szabaddá válnak, ezáltal érzékenyek lesznek. A fogak és az ínyvonal között „hézagok”, „zsebek” képződnek, melyben megtelepedik a baktérium, melyek aztán fertőzést okozhatnak és elpusztítják a fogínyt majd a csontot, a fogat a helyén tartja.
Ha nem kellő gondossággal járunk el, az a fogak elvesztéséhez is vezethet. 

Vizsgálatok ugyanakkor kimutatták, hogy a fogínysorvadás sajnos genetikai is lehet, mert olyan embereknél is előfordul, akik körültekintően  óvják fogaikat. Az örökletes ínysorvadásban a lakosság közel 30 %-a szenved, függetlenül attól, hogy mennyire törődnek a fogaikkal. A nőknél a hormonális változások és ingadozások, különösen a terhesség, a pubertás, stb. során is sajnos előfordulhat ez a fogbetegség.

Okozhatja ezt a betegséget a túl erős fogkefe, így nagyon vigyázzunk, hogy milyen kefét választunk. A műanyag és erős szál sérti az ínyt. Mindenképpen finom, puha szálú kefét válasszunk, s az sem árt, ha fogmosás előtt kis meleg vízben előpuhítjuk, ezzel óvva ínyünk sérülését.

Érdekesek azon tanulmányok, melyek szerint a girbe-gurba fogsor is okozhat ilyen problémát, ezért érdemes a megfelelő időben végzett fogszabályozás. T.i. a görbe fogak és az ebből eredő rossz irányú harapások szintén okozhatják az íny visszaszorulását. 

A dohányzás egyik legismertebb „kártevő”, de ide tartoznak az ajak vagy a nyelv piercing-jei is. Ezek az ékszerek ugyanis dörzsölik az ínyt, súlyos irritációt okozva.  

Bár egy rendkívül gyakran előforduló problémáról beszélünk, a legtöbb ember ennek ellenére addig nem jön rá, hogy ínysorvadása van, míg meg nem történik a baj. 

Honnan tudhatjuk, hogy ínysorvadásban szenvedünk?

Sajnos kevés a tünete, de a legelső jelek közé tartozik, hogy a fog rendkívül érzékennyé válik. További jele még az ínyszövet elmozdulása, a dentin szabaddá válása, a fog elszíneződése, a hosszú fogak, a fogak közötti rések. 

Mit tehetünk itthon?
Miután több évtizede alkalmazzuk a szintetikus fogkrémeket, lassan-lassan rájövünk, hogy érdemes visszatérni a gyökerekhez, a természetes fogápoláshoz. De miért teszünk mindig kitérőket?
A gyógynövények, gyógynövények igen hatásosnak bizonyultak már elődeink szerint is, és különböző gyógynövénykivonatokat széles körben használták a fogászati területen. Itt van néhány tesztelt módszer, mellyel óvhatjuk fogainkat, megelőzhetjük – lassíthatjuk a bajt. 

1. Zöld tea
A szájban levő szabadgyökök is okozhatják az ínysorvadást, melyre azért kiváló a zöld tea, mert az abban lévő antioxidánsok segítenek a még meglévő fogíny-betegségek elleni küzdelemben. Erősítik a fogínyt. A zöld tea gyulladásgátló tulajdonságai segítenek csökkenteni az ínyek duzzanatait. Hogyan használjuk? Reggelente öblögessünk zöld teával. 

2. Aloe Vera
Ha már kialakult az ínygyulladás, akkor az alode nemcsak csökkenti a gyulladást, hanem antibakteriális tulajdonságával aktiválja a sejteket az öngyógyításra. Érdemes tehát alove-vera tartalmú fogkrémet használni. Másik módszer lehet az aloés öblögetés. 

3. Olajos öblítés – no de mi ez???

A szezámolaj és a szűz kókuszdióolaj jelentős szerepet játszanak a fogak védőbevonatának biztosításában, ezáltal megakadályozva a lepedék felhalmozódását. A szezámolaj segít eltávolítani a mérgező anyagokat a szájból, a kókuszolaj pedig egy esetleges fogászati kezelés utáni fertőződés ellen nyújt hatékony segítséget. További előnye még a fogszuvasodás megakadályozása.
Hogyan használjuk? Tegyünk egy teáskanálba szűz olíva vagy szezámolajat. Öblítsük ki vele a szájunkat. Az elején előfordulhat, hogy húzó érzést észlelünk. Ez pont nem baj, sőt ez a lényeg. Ezután folyamatosan növeljük az időt 15-20 percre. Majd meleg sóoldatos vízzel öblítsünk, vagy mossunk alaposan fogat.

4. Eukaliptusz Olaj
Egy igen hatékony készítmény, mely megvédi a szájat a különböző betegségekről. Gyulladáscsökkentő hatását használjuk ki, pl. íny-masszázsra, stimuláljuk vele ínyünket, fogunkat, fogágyat. Hogyan használjuk? Tegyünk 1-2 csepp olajat egy evőkanálnyi vízbe és jól keverjük el. Ujjbegyünket mártsuk bele, és gyengéden kenjük be vele az ínyünket, majd masszírozzuk pár percig. Jól öblítsük ki. 

5. Mirha
Hagyományosan módszer számos íny- és szájbetegség kezelésére, antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságaival. Hogyan használjuk? Őröljünk meg egy kis mirhát, adjunk hozzá vizet, keverjük jól össze krémszerűre. Lágyan masszírozzuk be az ínybe, pár percig (alkalmazhatunk fogkefét is). Öblítsük ki. 



6. Szegfűszeg-olaj
Régóta alkalmazott kiváló szer a fogínybetegségek kezelésére, de fogfájás esetén is nagyon Hogyan használjuk? Étkezés után rágjunk szét pár szegfűszeget, és győződjünk meg róla, hogy a belőle kijövő olaj mindenhová elér. Bele is masszírozhatjuk ínyünkbe. Érdemes naponta háromszor, étkezés után alkalmazni ezt a módszert.
hatásos. Anti-bakteriális, gyulladáscsökkentő hatásával segít.



Az Ayurveda erre is külön figyelmet fordít. A Himalaya termékek között egyik kiemelkedően fontos a fogkrém-család.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése