2019. február 3., vasárnap

MIÉRT KELL A D-VITAMIN?


Amikor valaki meghallja a diagnózist, miszerint magas a koleszterinszintje, azt gondolja, hogy ez valami veszélyes dolgot jelent. Pedig csupán a koleszterin-propaganda áldozata.

Emberek milliói szednek koleszterin-csökkentő gyógyszereket anélkül, hogy tisztában lennének a magas koleszterinszint vagy a koleszterint csökkentő gyógyszerek veszélyeivel.

A koleszterint a májunk termeli, és elengedhetetlen az egészség fenntartásához. A normális szintnél alacsonyabb koleszterinérték lehetetlenné teszi a sejtek önjavítását és kifejlődését. Kritikus szerepet játszik a memória, a tanulás és a számos kognitív funkció jó működésében. Számos nemi hormonnak, valamint a D-vitaminnak is építőköve.  Segít a zsírok átalakításában és erős antioxidáns hatású.
Nem szabad csökkentenünk tehát a szintjét ész nélkül! 


A D-vitamin - úgy tűnik -  segít csökkenteni a "rossz" koleszterinszintet a menopauza utáni nők esetében. A csökkenés jelentős.Ugyanakkor figyelni kell, hogy a "jó" koleszterinszint megmaradjon.
A D-vitamin főként az immunrendszer megerősítéséhez járul hozzá, de kutatások kimutatták, hogy a rákos betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik. 
A D-vitaminról  itt már írtam. Hiányáról itt gyűjtöttem össze néhány információt.

Szoktam mondani, napelemmel működök.

Minden bizonnyal ösztönös bennem ez a vágy, hogy kifejezett igényem van minden egyes napsugárra. Télen megszenvedem hiányát, s alig várom, hogy előbújjanak az első tavaszi napsugarak. 

S mikor megtudtam, hogy ebből „szerzi” szervezetünk a D-vitamint, azóta még fokozottabb az igényem. 

Télen is nagyon fontos a D-vitamin pótlása, mert ha nincs elég belőle, a testünkben működési zavarok keletkezhetnek, és emiatt betegségek is kialakulhatnak.

Az orvosok általában csak azt mondják a csontritkulásos páciensnek, „egyen kalciumot”. De azt már nem mondják hozzá, hogy D-vitaminnal, mert önmagában a kalcium nem tud felszívódni, ellenben lerakódni igen, fölösleges terhet róva a vesére, májra. Szóval a kalciumbevitel szoros kapcsolatban áll a D-vitaminnal. A két elem nélkül a csontok nem tudnak fejlődni megfelelően.  S ha már kialakult a D-vitamin hiány, akkor először a csontok sínylik meg, és már kisebb ütéseknél is eltörhetnek. Ez főleg a gyerekeknél fordul elő, főként ha kevés D-vitaminhoz jut hozzá a szervezetük. Mert nemcsak a törésekről van szó, hanem maga az egész csontszerkezet, váz is deformálódhat, ami kihatással lehet az életminőségre.

A kevés D-vitamin szerepet játszik a magas vérnyomás, az 1-es és 2-es cukorbetegség, vagy a szklerózis multiplex kialakulásában is.

A megfelelő mennyiségű D-vitamin ugyanakkor erősíti az immunrendszert, betegség-megelőző hatása van, csökkenti a daganatos betegségek kockázatát, ill. a vérnyomást, gyulladáscsökkentő,  erősíti a csontokat, elűzi a depressziót, több, mint 2000 gént szabályoz, és nem utolsó sorban az ideális testsúly elérésében játszik fontos szerepet.



A D-vitamin hiány 7 jele


1. Immunrendszert érintő zavarok
A D-vitamin szintjének csökkenésével egyre-másra keletkeznek zavarok az immunrendszerben. A fehérvérsejtek ellenkező esetben nem tudják ellátni feladatukat. A szervezet többször betegedhet meg D-vitamin hiánya esetén.  

2. Izomgyengeség, izomfájdalom
Ahogy ürül ki a szervezetből a vitamin, úgy válnak erősebbé az izmokat érintő fájások, amelyek idővel egyre gyengébbek lesznek.

3. Magas vérnyomás
Ha magas a vérnyomásunk, érdemes leellenőrizni a D-vitamin szintet is, mert ha kevés van ebből a szervezetünkben, akkor egy hormonváltozás miatt a vérnyomás könnyedén megugrik.

4. Hangulat-ingadozások, depresszió...
... álmosság, levertség. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, akkor mindenképpen szerezzük be, vagy együnk olyan táplálékkiegészítőt, amely tartalmazza, ill. amint lehet, menjünk ki a napra.

5. Gyomorpanaszok
Például a Crohn-betegeknek, a gyakori bélgyulladásokkal küzdő személyeknek gyakran írnak fel D-vitamint, mert ez segít a panaszok enyhítésében.

6. Krónikus verejtékezés
Bármennyire is furcsa, a kevés D-vitamin miatt sokan szinte folyamatosan izzadnak. Pontosan még nem sikerült megfejteni a kettő közötti kapcsolat okát, de egyeseknél segített a vitamin.

7. Keringési zavarok
A D-vitaminhiány sok esetben szívrendellenességeket okoz, de olykor a vérerekben is lerakódások keletkeznek emiatt, ami stroke-ot, szívrohamot idézhet elő.



Milyen D-vitamin tartalmú ételekhez juthatunk?
 

Joghurt, tej, tejtermékek, sajt.
Gazdag D-vitaminban, egy kis pohár pedig fedezi a napi kalcium szükségletet is. Érdemes az  alacsonyabb zsírtartalmú joghurtot vagy a görög joghurtot választani.
A sajtok igencsak bővelkednek kalciumban, mégis mértékkel érdemes fogyasztani belőlük.






Halak
A szardínia mind kalciumban, mind D-vitaminban gazdag, érdemes rendszeresen fogyasztani. A lazac szintén gazdag D-vitaminban, valamint omega-3 zsírsavakban, melyek segítenek szívünk egészséges működésében. A tonhal is jó D-vitaminforrás, a szardíniához hasonlóan sokféleképpen felhasználhatjuk a konyhában. A D-vitaminban leggazdagabb halfajok a következők: hering, tonhal, harcsa, sügér, ponty, csuka, compó, pisztráng, lazac és angolna.

Tojás
A tojás sárgája a napi D-vitamin szükséglet 6%-át tartalmazza. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy csak a sárgáját kell megennünk, de tudjuk, hogy a vitamin elsősorban itt található meg.

Spenót
A spenót az egyik legjobb kalciumforrás, de sokan sajnos nem szeretik. Pedig vajon párolva, és kevés fokhagymával, parmezán sajttal megszórva, igazán fenséges étel. Emellett tartalmaz még vasat és A-vitamint is. 


Olajos magvak és csonthéjasok

Uzsonnára csipegetve nemcsak csontjainkkal teszünk jót, de még agyműködésünket is támogatjuk velük. Csak mértékkel fogyasszuk, és inkább a natúr formáját együk. 



A D-vitamin kizárólagos növényi forrásai a gombák és a kakaóbab. Jelentőségük főleg a vegetáriánus étrend hívei számára elengedhetetlen! Ezen kívül megtalálható még néhány állati eredetű élelmiszerben, a tejben, a vajban és a belsőségekben, például a májban.


 

Forrás: Kiskegyed, hazipatika.com, fotók: internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése