2019. április 5., péntek

EKCÉMA - A RETTEGETT BŐRBETEGSÉG


Száraz, viszkető, elszíneződött, vöröses bőr – sajnos leginkább csak tüneti kezelések vannak ennek a bőrbetegségnek a gyógyítására, enyhítésére.  Amerikában pl. közel 30 millió embert érint ez a betegség, ill. ennek különböző formái.
Ha megoldást keresünk a bőr megnyugtatására, ill. a tünetek megakadályozására, akkor figyelnünk kell, hogy mit eszünk.
Mint mindig.
Egyre inkább keressük az alternatív megoldásokat, mert a kemikáliák egyre inkább további problémát okoznak.  Tehát lehet bármilyen terápiás élelmiszer és gyógynövény, mint pl.  zöld tea-, ananász vagy citrusfélék, bogyók, joghurtok - fontosabb szerepet játszhatnak,  mint gondolnánk.
Mi is pontosan az ekcéma?
A bőr duzzanata - viszketést, kiütéseket és szárazságot okoz. Lehet ez a térdhajlatban, könyökbelsőben, lábon-kézen.
Mi legyen az étkezésünk?
Bár vannak gyógyszerek, helyi krémek, egyéb egyszerűbb terápia is a bőr megnyugtatására, a diéta, pontosabban a megfelelő étrend igen-igen fontos szerepet játszik a probléma kezelésében.

Melyek azok, amiket érdemes beépíteni az étrendünkbe?
 
1. Omega-3 Zsírsav - halolajban,  halakban, diófélékben és magvakban található, mely az ekcéma természetes kezelésének egyik módja lehet. Gyulladásgátló tulajdonságainak köszönhetően segít abban, hogy stimulálja az új bőr növekedését, lehetővé téve a szervezet számára, hogy a kiütésből és a bőrkiütésből származó réteg eltávozzon. A kutatók jelentős javulást tapasztaltak az ekcémában szenvedő betegeknél, akik mindössze 12 hét elteltével naponta 1,8 g-os halolajat fogyasztottak.   
Figyelembe kell venni az A-vitamin összmennyiségét ezen élelmiszerekben, ügyelve arra, hogy a napi ajánlott szinten belül maradjunk.
Az egyetlen figyelmeztetés itt az, hogy vérhígító szedése esetén érdemes konzultálni az orvossal, a mindennapos halolaj fogyasztásakor.
2. Zöld tea - kutatók szerint a zöld tea-kivonatok és a zöld teában lévő szerves vegyületek ital
formájában segítenek abban, hogy gátolják az ekcémát okozó mikroorganizmusokat.
3. Citrusfélék és C- Vitaminban gazdag ételek, mint pl. a  a papayák, a mangók és a kivik magas C-vitamin tartalma elősegítheti az immunitás kialakulását. Egyes szakértők szerint a vitamin valószínűleg természetes Anti-hisztaminként működik, megelőzve a kiütések és az ekcéma allergiás fellángolását. A zöld leveles zöldségekből, káposztából, kelbimbóból, paradicsomból és vörös és zöld paprikából származó C-vitamin könnyű módja a tápanyag bevitelének is. A bogyók kettős értelembe kiválók, mert a benne lévő flavonoidok is gyulladásgátlók.
4. Oolong Tea – hát ezzel még nem találkoztam, így aztán kicsit utánajártam. Ez főleg Kínában terem, erősebb, tömörebb, mint egy zöld tea, élénkít, Anti-oxidáns, és vitaminban gazdag. Kimutatások szerint enyhítheti az ekcéma olyan tüneteit, mint pl. a viszketés. Napi 3 x érdemes 1-1 adagot meginni. Ami még ennél is ígéretesebb, az a betegek 54 %-a, aki a kezelés kezdetétől számított hat hónapig tartotta ezt a kúrát, a tüneteinek enyhüléséről számolhatott be. 
5. Erjesztett ételek és a joghurt - a pro-biotikumok erősítik az immunrendszert, kezelik az ekcémát ill. ellenőrzik is azt. Egyensúlyban tartja a a baktériumokat a bélben, enyhíti a gyulladásos panaszokat. Tehát raktározzuk fel a joghurtot, a kefirt és olyan erjesztett ételeket, mint a savanyúság, savanyú káposzta és kimchi (főleg a koreai konyha elengedhetetlen része).
6. Ananász
Jótékony tulajdonságáról itt már írtam. Aki szereti az ananász jellegzetes édes ízét, annak kiváló lehet bőrproblémájára (mindaddig, amíg nem allergiás rá). A gyümölcsben található enzim ugyanis csökkenti a gyulladást. Fogyasszunk hát minél többet. 
 
7. Brahmi vagy Gázlófű tea
A két növényt időnként keverik, de mindkettő levelét alkalmazzák pl. memória javítására, de a központi idegrendszerre is jótékony hatással bír.  A Bacopa Monieri (Brahmi) A Gotu Kola-t (ázsiai gázlófű) rendszeresen alkalmazza az Ayurveda az ekcéma kezelésére is. A bőr állapotának jó gyógyírjai.  Alternatív megoldásként a gyógynövényekből gyógynövényes teát is készíthetünk.
 
8. Ehető olajak helyi alkalmazása

Bizonyos élelmiszereket alkalmazhatunk az ekcéma helyi kezelésére is, ilyen pl.  a hideg préselt kókuszdióolaj a bőrön, mely akadályozza a különböző káros baktériumok elterjedését, s így  csökkenti a fertőzés kockázatát. Egyszerűen vigyük föl az olajat a nedves bőrre.  

Egy másik ilyen az étkezési napraforgóolaj is, mely szintén csökkenti a gyulladást. 
Mindig tiszta olajat használjunk!
Mindkét olaj  segít megőrizni a bőr nedvességét úgy, hogy természetes védőgátként funkcionál a levegő és a bőr között. Ez csökkenti a szárazságot és csökkenti az ekcéma jellegzetes viszkető érzését. Biztonságosan alkalmazhatjuk akár naponta kétszer is, ha nem vagyunk rá allergiásak. 
És persze nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy mit eszünk! 
Mivel az  ekcéma legelterjedtebb formáját az allergének okozzák, előfordulhat, hogy át kell nézni, mit eszünk.  Míg a gyermekek körében az ekcéma meglehetősen gyakori, sokan felnőttként az élelmiszerektől kapnak ekcémát.

De ha nem tudunk mindig mindent beszerezni, akkor érdemes az immunrendszert kizárólag biogyógynövény-kivonatokból készített étrend-kiegészítőkkel megtámogatni.




Egyik legfontosabb, éjjel-nappali vitamin


Mottóm: mindig mindent mértékkel!

Forrás: internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése