2019. május 18., szombat

HOVÁ ÉS HOGYAN HÍZUNK?


Érdekes cikket olvastam a minap, milyen fizikai tünetei vannak az elhízásnak, túlsúlynak?

1. Étkezés okozta túlsúly
A leggyakoribb ok. Ha és amikor valaki túl sokat eszik, nagymértékben fogyaszt finomított lisztet, zsíros húsokat és cukrot tartalmazó ételeket, élelmiszereket, jellemzően 1 év alatt jó pár plusz kilóhoz juthat. De egészséges táplálkozás mellett is kialakulhat, ha a bevitt kalória több, mint amit a nap munka során az ember igényel.

2. Kevés mozgás
Ez főleg a régebben intenzívebben sportolók veszélye. Ha az étkezést ugyanúgy folytatjuk, mint amikor intenzíven sportoltunk, akkor bizony lerakódik az el nem használt energia. Vigyázzunk hát, ha megváltozik az intenzitás. Kevesebbet együnk, legyen természetes, ha lehet. Az egészségtelen nasikat érdemes kihagyni.

3. Idegi alapú elhízás
Sokan vesznek magukhoz ún. „boldogsághormont”, csoki vagy egyéb nyalánkság képében. Ezzel nagyon kell vigyázni!  Ha az evés pótcselekvés, az csak átmenetileg csökkenti a problémák érzését. De újra és újra feltör. Találjuk hát meg az okát a bajnak, és azt kezeljük, azt szüntessük meg elsősorban. 

4. Rossz anyagcsere
Ha kizárólag a hasra hízunk, akkor bizony érdemes figyelemmel kísérni az anyagcserénket. Ezen anyagcsere-javító élelmiszerekkel, vagy gyógynövényes étrend-kiegészítőkkel tudunk változtatni, valamint fontos a napi 2 liter folyadék bevitele. Én nem hiszek a 2 liter vízben, hanem bármi, ami folyadék. Erről itt már sokszor írtam. 

5. Glutén – problémák
Leggyakrabban az 50 fölötti nőket érinti, a menopauza idejében. Ilyenkor ugyanis sokkal nehezebb ledolgozni a szénhidráttartalmú élelmiszereket, mert ezek makacsul elraktározódnak a szervezetben. A súlyzós edzések sokat segítenek elégetni a lerakódott felesleget.

6. Rossz a keringés
Ez a fajta elhízási hajlam örökletes, és elsősorban vastag lábszárakat okoz.  Sajnos ehhez sokkal többet kell mozogni az átlagosnál, ha le akarjuk adni. Ráadásul olyan tornákat kell találni, ami a lábakat dolgoztatja meg leginkább, mint például a hegymászás, futás, korcsolyázás. Sajnos a drasztikus diétázás és az erőnléti edzések nem segítenek ezen a fajta elhízáson.

Minden esetre megfelelő, az anyagcserét, emésztést jótékonyan befolyásoló étrend-kiegészítőket érdemes beiktatni az étrendünkbe, melyek segítenek a túlsúly ellen felvett harc kezdeti nehézségein.

Ha valaki áttérne a vegetáriánus ételekre, kiváló recepteket itt olvashat.  



forrás: facebook
képforrás: pixabay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése