2019. június 22., szombat

MILYEN NÖVÉNYT TEGYÜNK A BALKONRA?


Írtam már Nektek a szúnyogok elleni természetes védekezésről. Azt hiszem, ismét időszerű, hiszen rengeteg van. Nyilván ezt a rengetegmájusi eső okozta. És bár tudom, hogy rendkívül kellemetlen, de azért gondolnunk kell – többek között – a madarakra is, akik ilyen rovarokkal táplálkoznak, pl. fecskék, vörös-sapkás szúnyogevő, denevérek (!).

De most itt 10 növény, amit nem kedvelnek ezek a vérszívók.


Az egyik ilyen a levendula, ha hiszitek, ha nem.
Azt már tudjuk, hogy kiváló molyűző. A molyokon kívül azonban a legyeket, szúnyogokat is távol tartja. 





 
Citromfű - a leggyakrabban használt természetes összetevő a szúnyogriasztókban. Friss, citromhoz hasonlító illatát sokan ismerjük. Ültessünk kis cserépbe és tegyük az ablakba, teraszra, de levelét tenyerünkben összedörzsölve, magunkra oszlatva is alkalmazhatjuk. Számunkra kellemes illatuk a szúnyogokat messzire kergeti.




Bársonyvirág, más néven büdöske – ez a kedves kis virág vázába téve, a szobában tényleg büdös. Egyszer kipróbáltuk, de ki kellett vinni a szobából.  Ez azonban jó szolgálatot tehet nekünk, mert a rovarok sem kedvelik a büdöske illatát. A benne található vegyület a rovarirtók egyik alapanyaga. Kiváló terasznövény. Cserepekbe ültetve remekül mutat, vidám színével feldobja a környezetét, a szúnyogokat pedig távol tartja.



Muskátli – már írtam róla az előzőekben. Csodásan pompázik a teraszon, az ablakban, s bónuszként távol tartja a darazsakat, szúnyogokat is.





Macskamenta, csobormenta, borsmenta – nem kedvelik a rovarok ezt az illatot. Akaszthatunk kisebb csokorban az ablak, ajtó köré, de ültethetünk is belőle cserépbe. Egyiket sem bánjuk meg.





Bazsalikom – nagy kedvencem! Jótékony hatásáról itt már olvashattatok. Fűszernövényként él a köztudatban, de az ablakpárkányra cserepekben elültetett egy-két csokor bazsalikom erős illata, morzsolás nélkül is, a rovarokat távol tartja.




Rozmaring – szintén ismert fűszer és gyógynövény. Minden része kifejezetten aromás illatú, amit a rovarok nem kedvelnek. Kerti sütögetések alkalmával a tűzbe is dobhatunk egy-egy ág rozmaringot, illata a füst közelében biztosan távol fogja tartani a szúnyogokat.




 
Körömvirág – ez meglepett! Sokféleképpen használt gyógynövény, ugyanakkor a szúnyogok visszaszorítására is alkalmas, egyedi aromája van, és olyan vegyületet tartalmaz, ami számos rovarriasztóban megtalálható. 



 
Kakassarkantyú - Igénytelen, egynyári balkonnövény, jól kombinálható vidám színű virágokkal, de akár magában is mutatós. Leveleinek citrusos illata van, ezzel tartja távol a szúnyogokat.

 




Dohányvirág - A pillangók kedvelik, a szúnyogok viszont messziről kerülik a fehér, rózsaszín vagy lila színű, csillag formájú szépséges dohányvirágot, ugyanis erős illatukat nem bírják a vérszívók.


forrás: internet
képek: pixabay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése