2019. június 19., szerda

MILYEN NÖVÉNYT TEGYÜNK A FÜRDŐSZOBÁNKBA?



Egyszer szeretnék egy óriási fürdőszobát! Ahonnan, a nagy ablakon át kilátok a magas hársfára, ahová besüt a Nap, ahol akár táncolhatnék is, mert elég tágas. Ahol nem kell attól tartanom, hogy belát a szomszéd.
Legyen benne egy hatalmas kád, zuhanyzó, és minden olyan, amitől luxus lehet. Az ablakában, polcokon legyenek virágok, növények, melyekben gyönyörködve élmény lehet a fürdés. 

Fürdőszobai növények nemcsak díszítésre vannak, hanem a levegőt is frissítik. Érdemes jól megválasztani a növényeket, melyek amellett, hogy szépek, nem igényelnek sok törődést, frissítik a levegőt pl. a mosóportól, eltávolítják a szén-monoxidot a levegőből.  A fürdőszobai növények kedveznek lelkünknek is, fürdésünk alatt hozzájárulnak a stressz csökkenéséhez.
És hogy milyen növények?
 
Hát pl. lehetne bent Aloe Vera, amit az ókori egyiptomiak "a halhatatlanság növényének"
neveztek. Tudjuk, hogy a csodálatos gyógyító tulajdonságai vannak. Nagyanyám verandáján is volt – ma már tudom, akkor nem tudtam – de sajnos az idők múlásával elpusztult. Mindenesetre az Aloe a levegőt is tisztítja az otthonunkban.  Alig igényel törődést, csak ablakba kell tenni, szereti a fényt, a vizet.

 


Aztán egy csoda szép orchidea. Egzotikus hangulatot áraszt magából. Szereti a világos, de nem közvetlen napfényt (a levelei u.is megégnek és elsárgulnak, vigyázni kell), és a magas páratartalmat. Az meg aztán van a fürdőszobában. Különböző színekben pompáznak. Ha jól gondozzuk, heteken-hónapokon át nyílik. Aztán pihennek pár hónapot, és újra ragyognak. 




A póknövény nagyon igénytelen, épp ezért kiváló választás akkor, ha nincs időnk gondoskodni. Bárhol megél, de persze ez a növény is szereti a fényt és a vizet, de kibírja, ha pár napig nem locsoljuk. Idővel hajtások csüngenek le, ahol „gyerekek” nőnek, ezeket újra leültethetjük, így aztán igen könnyen szaporítható. Megszüntetik a szén-monoxidot.
 


Az ún. csendes liliomnak (kána) fényes, sötétzöld levelei és viaszos, fehér virágai vannak. Ritkán virágzik, inkább zöld növény. Nomen est omen:  nyugalmat bocsát ki. Népszerű otthon, munkahelyen, mivel megszűri a benti levegőt. Kevés fényt igényel, de azért ha kap, akkor több virágot hoz. Szintén kevés víz kell neki, kb. hetente nézzük meg, hogy a felső talaj száraz-e. Ha igen, kicsit öntözzük. Széles leveleit töröljük át a portól, de szereti a friss zuhanyt is. 



Na és persze a páfrányok. A közhiedelemmel ellentétben nem szereti az árnyékos helyet. Megnyúlik, kevés levelet növeszt. Persze ne tegyük tűző napra se, de kiváló az ablak elé helyezni.  A nem túl meleg szobahőmérsékletet kedvelik, jóllehet, nálam meleg van, mégis nagyon szeretnek ott. Kell nekik a magas páratartalom. Kedvelik a tőzegmohát, mert az sokáig tartja a nedvességet.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése