2019. október 30., szerda

MÁKOLAJ


Kislány koromban nagyon sokszor ettem mákos tésztát. Egy hónapban 2-3x biztosan.
Boltban lehetett kapni a mákot, volt mákdarálónk, ledaráltuk.

Ma már ez nincs. Az ember előre ledarált mákot kaphat, zacskóban. És csak reméljük, hogy nincs benne valamilyen adalék.

Már több mint 4000 évvel ezelőtt ismerték és termesztették Kis-Ázsiában, Perzsiában, Indiában és Kínában.

Magja nagyon gazdag olajban és feltűnően magas a vas- és a foszfortartalma is.  Az érett mag nem tartalmaz morfint. Gubója alkaloidákat tartalmaz. A magasabb alkaloid-tartalommal bíró fajtái adják az ópiumgyártás alapanyagát.
Hazánkban  gyógynövény, az európai unióban szántóföldi növényként tartják számon (itt most elhallgatom szarkasztikus megjegyzésemet). Termesztésének éghajlati feltételei hazánk egész területén adottak. 

De mi mindent is tud a mák?

A növénynek több fajtája ismert. Gondoltátok, hogy a pipacs is mákvirág? Gyulladás-csökkentő, fájdalom-csillapító és anti-mikrobiális hatású, elsősorban a torokgyulladás csillapítására alkalmazzák.

- A mák igen gazdag ásványi anyagokban, mint pl.  a foszfor, a magnézium, a kálium, a kalcium és a vas, cink, ráadásul mindegyik aránylag magas értékkel. A foszfor elősegíti a kalcium felszívódását. A cink az immunrendszert támogatja.

- Emellett tartalmaz hasznos zsírsavakat és aminosavat, valamint B1, B2, B6 és E-vitamint is.
A belőle készített olaj alkalmazása nagyon elterjedtnek számított régen, sok helyen ma is használják.
 - Alkalmas a fülzúgás megszüntetésére, érdemes ilyenkor mandulaolajat is adni hozzá.
- A csontritkulás megelőzésére is fogyasztják, illetve kiváló hatása van az idegek nyugodt működésére.
- A mákolaj nyugtatólag hat az idegrendszerre. Természetes idegerősítő és feszültségoldó,  javíthat a közhangulaton, csökkentheti a stresszel járó szorongást. 
- Támogatható vele a jobb alvás, leküzdhetőek a kialvatlanságot okozó alvászavarok!

- Gazdag vasban, ezért a vegetáriánusok, az idősek, a gyerekek és a szülés előtt álló nők, valamint a kismamák számára ideális a hiányzó mennyiségű vas pótlására. Magas vastartalma miatt vérszegénységben szenvedőknek is ajánlott a fogyasztása.

- A szépségápolásban betöltendő szerepe is említésre méltó!  A körmöket erősíti, megszünteti a töredezésüket. Támogatható a haj és a bőr egészsége. Mindezt igazolja, hogy olyan kozmetikumok alapjául is felhasználják, mint a bőrradírok, arcápolók.

- Kiemelkedő szerepe van az emésztésben:  székletfogóként és szélhajtóként is alkalmazzák. Hatását az egész emésztőrendszeren belül kifejti, óvja a gyomor nyálkahártyáját, és csökkenti a hasi görcsöket. A bél falaira lerakódott szennyeződéseket feloldja és segít azok eltávolításában. (Vastagbélhurut esetén a fogyasztása nem ajánlott!).

- Elősegíti az egészséges vérkeringést: vérnyomáscsökkentő hatása van, ezért magas vérnyomásban szenvedők gyakran fogyasztják.  Emellett megfelelő zsírsav összetételének köszönhetően megakadályozhatja a trombózis és az embólia kialakulását is. Képes normalizálni a magas koleszterinszintet. 

- Ha idegi kimerültségben szenvedünk, rendszer túl stresszes időszakon megyünk keresztül, illetve sokat érezzük magunkat feszültnek,  akkor - macskagyökérrel elegyítve - hatásos idegerősítő szert kapunk. Ugyanakkor, ha a mákot szerecsendióval keverjük, akár a pánikbetegség is visszaszorítható lehet.

- Öregedésgátló  tulajdonságát használják fel különböző kozmetikai szerekben is, mert képes lassítani az öregedés folyamatát. Egyszerre védi csontjainkat az elhasználódástól, óvja a belső szerveinket a felesleges salakanyagoktól és ápolja idegrendszerünket is, hogy megfelelő állapotban maradjon a minket ért stresszhelyzetek ellenére is.


Forrás: internet
fotó: pixabay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése