2020. június 11., csütörtök

A NŐK ÉTELE


 

A spárga (azaz a Shatawari) az indiai étrend, ill. az Ayurveda egyik legfontosabb étke, gyógynövénye, kozmetikai összetevője.
Természetesen a magyar konyha is alkalmazza, leggyakoribb változata a zöld, ám már találhatunk fehérebbeket is, vagy épp kisebb lila spárgákat is a zöldségeseknél. A spárgáról már többször írtam, pl. itt




Alacsony kalóriatartalmú zöldség, a fogyókúrák állandó kísérője, akár nyers salátákba tesszük, akár pároljuk. Készíthetünk belőle klassz krémlevest is. Tele van rostokkal, ezért mozgatja meg az anyagcserét. Akár az öregedési folyamatot is lassíthatja, így segít újra feszessé tenni a hízás során megnyúlt bőrt.


De nemcsak rostokban gazdag, hanem folsavban (mely véd az időskori szellemi leépülés ellen), és A-, C-, E-, K-vitaminokban is, ezen kívül krómot is tartalmaz, melyre nagy szüksége van a szervezetnek, főleg fogyókúra esetén, ugyanis ez segít az inzulinnak a véráramból a sejtekhez szállítani a glukózt, így elnyújtja az ételek laktató hatását. Ez azonban nem a zöldség egyetlen pozitív hatása.


Anti-oxidánsai védenek a rákkal szemben! Így már gyógynövényként is sokszor említésre kerül. Fogyasztása nemcsak csökkentheti az egyes rákfajták (csontvelő-, a mell-, a vastagbél, a gége- és a tüdőrák) kialakulásának esélyét, de az ezek elleni küzdelemben is hasznos. Gazdag glutation-ban, ami erős méregtelenítő, ugyanis lebontja a karcinogén - rákkeltő - anyagokat és sok más káros dolgot is szervezetben, mint például a szabadgyököket. A kifejezetten nőknek kifejlesztett ayurvedikus termékek elengedhetetlen összetevője. Pl. ebben a termékben is megtalálható.



A fogyókúrák elengedhetetlen része - a benne található aszparagin erőteljes vízhajtó hatású, így serkenti a többszöri vizeletürítést, és segít a szervezetnek megszabadulni a lerakódott felesleges sóktól. Vízhajtó hatásának és magas rosttartalmának köszönhetően az egyik legjobb salaktalanító, ezért fogyásra, méregtelenítésre kiváló!

Kiváló a vérnyomás csökkentésére, vagy más szív- és érrendszeri betegségre



Szezonja éppen most van, így itt a lehetőség, hogy kipróbáljuk! 

Forrás
képek: pixabay, ayurvedshop.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése