2020. június 11., csütörtök

FOGYÓKÚRA - ÉTELLEL

Állandó problémánk a súlyvesztés, a fölösleges kilóktól való megszabadulás. 

Épp tegnap olvastam, hogy pl. Mauritániában kifejezetten a 100 kg. fölötti nők a szépségideálok, és ha jól megnézzük az ősi korokat, pl. a Willendorfi Vénusz szobrát, ott is láthatjuk, hogy egykoron bizony a telt idomokért rajongott az erősebbik nem. 

Az említett maurit (tudtátok, hogy valamikor móroknak nevezték a mai mauritániaiakat?) hölgyek állandó cukorbajjal, magas vérnyomással, szív- és koleszterin-problémákkal, egyéb fizikai tünetekkel küszködnek? És mindezt azért, hogy tessenek a párjuknak.

Bizony-bizony a karcsúság inkább a jelenkori civilizáció divatja. Persze, természetesen nem elhanyagolandó és elhanyagolható az, hogy az erős túlsúly az egészségünkre van igazán negatív hatással. 

Ma már kiváló étrend-kiegészítők vannak a kívánt súly visszaállítására, elérésére, megtartására. Természetesen, nem elhanyagolandó a rendszeres mozgás sem!






Viszont, ha hisszük, ha nem, vannak bizonyos ételek, melyekkel akár fogyhatunk is, ha napi rendszerességgel, kis adagokban (egy-egy evőkanállal) esszük belőlük. Akár dupla tempóban is fogyhatunk. 

Gyömbér - a zsírvesztésben nyújt segítséget! Ez azért fontos, mert sokszor csak vizet veszítünk, de az hamar visszatér. Ez a fűszer felpörgeti az anyagcserét, főként az emésztést, így több kalóriát égethetünk el, napi rendszeresség mellett. 

Citromlé – áldásos hatásáról itt és itt már írtam. A reggeli citromlé meleg vízbe keverve segít megerősíteni az immunrendszert, beindítja az emésztést, jó adag C-vitamint biztosít a szervezetnek, lúgosít, így egyszerre több oldalról támogatja a fogyást.


Lenmag - magas rosttartalmának köszönhetően laktatóbbá teszi a reggeliket, míg anti-oxidánsai és omega-3 tartalma hozzájárulnak a fogyás megkönnyítéséhez. Ehetjük más magvakkal, zabbal keverve, salátaöntetekben, turmixokhoz adva. 




Fahéj – nagy kedvenc! A fogyókúrás desszertek egyik elengedhetetlen része, de teákba, turmixokba és sok már ételbe is beletehetjük. Hatását ásványi anyagainak köszönheti, laktatóbbá teszi az ételeket, így napi egy kanállal bőven érdemes beiktatni belőle.


Avocado - frissítő ízét érdemes kipróbálni egy-egy turmixban, vagy saláták, krémek formájában. A gyümölcs rostokban gazdag, ezen kívül magas káliumtartalma elengedhetetlen a fogyáshoz. De rengeteg ásványi anyagot is a szervezetünkbe juttathatunk. 


Kókuszolaj - már egyetlen kanál segít visszafogni az étvágyat, ami nagyon fontos a súlyvesztéshez. Használhatjuk ételek készítéséhez, de ehetünk belőle magában pár kanállal. 



Kurkuma - az indiai konyha meghatározó fűszere, jellegzetes sárga színén túl számos antioxidánssal és fogyást könnyítő, gyulladáscsökkentő anyagokkal gazdagítja az ételeket. A fűszerrel sovány húsokat ízesíthetünk, vagy akár teát is főzhetünk belőle. 



 
Chiamag - beáztatva, reggelihez elfogyasztva hatalmas löketet ad az anyagcserének, és méregtelenít.. Készíthetünk belőle pudingot, de fogyaszthatjuk magában is. 











Forrás
képek: pixabay, ayurvedshop.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése