2018. március 14., szerda

ŐSI GYÓGYMÓDOKSZEDER
Az ókori görögök köszvény gyógyítására használták. A kínaiak veseproblémák, vizeletcsöpögés és impotencia kezelésére ajánlották az éretlen gyümölcsöt. A rómaiak a levelét rágcsálták fogínyvérzés esetén, és forró fõzetet ittak hasmenésre. Az arab orvosok gyümölcsét nemivágy-serkentõnek tekintették. A középkorban leveleit az égett, vagy horzsolt bõr megnyugtatására alkalmazták.

A bogyók A-provitamint, C-vitamint, ásványi anyagokat, nyomelemeket, illóolajokat és nyálkás anyagokat tartalmaznak. A bogyók vizelethajtó és erõsítõ hatásúak.
A levelek csersavban és illóolajokban gazdagok. Hatékony nyálkahártya-gyulladás és bélgyulladások, vakbélgyulladás esetén, hasmenés ellen, izzasztásra, vizelethajtásra fogyasztják, cukorbaj elleni keverékbe tehetõ. Kellemes élvezeti teának is. Leveleit influenza, légzõszervi hurutok, láz és bõrkiütés ellen ajánlják. Sebek, aranyér esetén borogatásként, lemosóként alkalmazhatjuk.
Bogyóiból szörpöt, dzsemet készítsünk, leveleit szárítsuk meg.


EPER (FA)
Levelének vizelethajtó, köptetõ, vérnyomáscsökkentõ hatása van. Kivonatuk csökkenti a vércukorszintet, és egyes vizsgálatok szerint gátolja a tumorképzõdést. Ecetben fõzött leveleit égési sebekre rakják. A gyümölcs nedve enyhíti a torokgyulladást, a köhögést.
Leveleit szárítsuk meg, a gyümölcsbõl szirupot fõzzünk.


REBARBARA
Tibeti származású évelõ növény. A rebarbara salaktalanít, tisztítja a vért, ezért tavaszi kúrákhoz nagyon ajánlható. Általános erõsítõ hatása van, fokozza az epetermelést, amellett vérképzõ hatású. Levélnyelét zöldségként és gyümölcsként használják. Tél közepétõl nyár közepéig frissen, szószok, piték, befõtt készítésére alkalmas. Levele mérgezõ, csak levélnyelét fogyasszuk! Leveléből öko-levéltetű-írtót készíthetünk.
  
EUKALIPTUSZ
E növénynek óriási a víztartalma: hatalmas gyökérrendszerével egy hektárnyi eukaliptusz erdő 12 ezer tonna vizet is fölvesz a talajból egy év alatt. Gyorsan nő, ehhez rengeteg vizet párologtat, ezért kimondottan a mocsarak kiszárítására is ültetik – ezt a tulajdonságát a malária elleni küzdelemben is felhasználják. Illóolaját gyógyhatása miatt sok helyen alkalmazzák. Olaja antiszeptikus, nyákoldó és hűsítő hatású, kiváló köptető, görcsoldó. Légúti megbetegedések kezelésében inhalálásra, a fogászatban pedig szájöblítésre használják. Baktérium- és vírusölő hatása egyedüli.
A levelek kivonatával sebeket, keléseket kezelnek, emellett közismert fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. A brazíliai népi orvoslásban több eukaliptusz fajt meghűlés, nátha és egyéb, lázzal járó légúti fertőzések kezelésére használnak.
Az illóolaj összetétele és aromája fajonként más és más. Így például a citromillatú illóolajának több mint a fele citronellol, és illatát ez a kifejezetten citromszagú anyag határozza meg.
A legismertebb az enyhén kámforos szagú, hűsítő, kesernyés ízű, fertőtlenítő és konzerváló hatású eukaliptuszolaj.
Kivonatával az édesiparban cukorkákat ízesítenek. Természetes rovarriasztó készítmények egyik összetevője is.