2022. július 18., hétfő

DOHÁNYZOL?

Ez egy kényes téma, aki dohányzik, számos „kibúvót” talál arra vonatkozóan, hogy miért is nem tud / nem akar leszokni róla. S úgy tűnik, hogy a cigarettás dobozokra írt intő szavak sem igazán használnak.

Ez a cikk nem ítélkezés, pusztán néhány tény.

Most túl azon, hogy az ezresek hamuvá válva szállnak az ég felé (ha valaki "csak" napi 1 dbz. cigit szív el, az egy hónapban min. 45.000,- elégett Ft.--t fúj a levegőbe, ami egy évben több, mint félmillió forint!),  mégis milyen káros hatásáról tudunk?

Merthogy egészségre gyakorolt pozitív hatása nincs, ezt biztosan mindenki elfogadja.

Már önmagában véve a dohányfüstnek is többféle, egészségre káros összetevője van, mint pl. a kátrány, szén-monoxid, nikotin, policiklikus szénhidrogének, nitrozaminok, ciánhidrogén, radioaktív polonium, arzén és még sorolhatnánk... S ha nem tudod, melyik mit „tud”, nézz utána a neten (ha rákattintasz a kiemelt szavakra, bejönnek a meghatározások).

Miért is veszélyesek?

Nézzük először minket, nőket

-        A koszorúér-betegségek rizikótényezője nők esetében – érdekes módon – magasabb, mint férfiaknál, ezért, ha mégis a leszokás mellett döntesz, csökkented Magadnál az infarktus kockázatát.  

-        A nők esetében többször fordul elő a stroke, a cukorbetegség, a bőrbetegségek (a ráncokról most ne is beszéljünk), bőrrák.

-        Többször fordul elő menstruációs fájdalom, a fogamzást is negatívan befolyásolja, ill. veszélynek teszi ki saját magzatát

-        Nagyobb az emlő- és méhrák kialakulásának kockázata

-        Babája kis súllyal születik (és teljesen mindegy, hogy a terhesség ideje alatt leszokott valaki…. higgye el ) a már fellépett káros mellékhatások – bár lehet, hogy csökkennek – nem múlnak el nyomtalanul.

o   a kicsinél fölléphet a koraszületés veszélye

o   az  intellektuális képességek alacsonyabbak

o   felléphetnek légzési-, ill. pajzsmirigy-problémák, asztma, hörgőgyulladások

o   többször fordul elő bölcsőhalál.

o   a csecsemő, mint passzív dohányos, még a szoptatás ideje alatt is ki van téve anyja káros szenvedélyéből származó veszélyeknek.

-        Korábban jelentkezik a menopauza,

-        A csontritkulás nagyobb eséllyel alakul ki.

-        Nagyobb az ízületi gyulladásos megbetegedések kockázata

-        Többször fordul elő szorongás, emésztési zavar

-        Hogy a tüdőrákot ki se felejtsük.

Ezt akarjátok, dohányzó Hölgyek?

 

Mi a helyzet a férfiakkal?

-        Hát azt hiszem, nem mellékes, hogy a dohányzó férfiak esetében csökken a spermiumszám, illetve azok mozgási képessége. A dohányzó apa ondósejteit károsítja a dohányzás, és a rákos hajlamot átörökítheti gyermekébe.

-        Nagyobb eséllyel alakul ki az impotencia. Meddő házaspárok 17 %-a a dohányzás miatt nem jut gyermekáldáshoz. 

 

-        A tüdő-, nyelőcső, nyelvrák, torokrák – gondolom, nem igazán akarja egy férfi sem. Akkor mondjátok meg, miért???

De mindkét nemre egyaránt káros szenvedély!

Hiszen emelkedik a kockázat az alábbi esetekben

-        Az érszűkület, a szívinfarktus, tüdőrák (az ebben szenvedő páciensek 90-95 %-a dohányzik)

-        Légúti megbetegedések nagyobb gyakorisága, a Covid nagyobb eséllyel támadja meg a dohányosokat

-        A lábakat érintő vérellátási zavarok a lábban, végtagokban (hideg lábak, visszerek). Sajnos nem egy férfit ismerek, akinél amputációt kellett végrehajtani, mert nem bírt leszokni a dohányzásról.

-        Gyomor-, ill. nyombélfekély

-        Szemproblémák (tompalátás, zöld-, szürkehályog)

-        Emésztési problémák

A különböző rákos megbetegedések azért alakulnak ki nagyobb eséllyel a dohányosok körében, mert a bevezetőben írt káros összetevők a véráramba jutnak, és a szervezet nem tudja azokat méregteleníteni!

A passzív dohányzás fokozottan károsít!

Sajnos, aki nem dohányzik, nagyobb kockázatnak van kitéve attól, aki „az orra alá fújja a füstöt”. Az ún. mellékfüst még nagyobb arányban tartalmaz káros anyagokat, mint az úgynevezett főfüst, melyet a dohányos maga lélegez be. Ha valaki egy olyan helyiségben kénytelen tartózkodni, ahol magas a dohányfüst-koncentráció, számos panasz jelenhet meg nála is  (szemészeti problémák, orrpanaszok, tüsszögés, köhögés, légzési gondok, fejfájás, szédülés, hányinger, torokfájás, rekedtség).

 

Folyt. köv.

forrás

fotó: pixabay

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése