2022. július 5., kedd

MIT MOND AZ AYURVEDA A FEKETE KÖMÉNYRŐL?

 Hol fordul elő?

A Közel-Keleten és Indiában jól ismert gyógynövény. Botanikai neve Nigella Sativa Linn. Indiában különféle nevei ismertek. 

Nagy múltra tekint vissza, és számos ősi szöveg ír róla, így megtalálható a Bibliában is. Hyppokrates leírta számos előnyét, Mohamed próféta pedig "a halál kivételével minden betegség gyógymódjának" nevezte.  Tutanhamon sírjában is találtak fekete köménymagot.  

A fekete köményt közvetlenül lehet alkalmazni az ételekre, vagy épp inni egy főzetet magjából készített magporból, de vitathatatlanul a legkoncentráltabb és a legtöbb gyógyító tulajdonsággal bíró olaj a belőle készült nigellaolaj.

-        Az Unani orvostudomány (egyfajta keleti alternatív gyógymód) a fekete köményt asztma, hörghurut, köhögés, reuma és más gyulladásos betegségek esetén javallja, mivel vélhetően csökkenti a hisztamin által kiváltott görcsöket.

-        Hasznos allergiák esetén.

-        Daganatellenes hatása miatt hasznos a szem, a has és a máj, ill. a hasnyálmirigy tályogjai és daganatai esetén.

 

Mire használja az Ayurveda?

Az Ayurvédikus orvoslás szerint a fekete kömény száraz és könnyű természetű, melegítő hatású, összehúzó és keserű, kiváló fűszeres utóíz. Közvetlenül lehet alkalmazni az ételekben, de készíthetünk főzetet az őrölt magjából, de – ami a lényeg - a legtöbb gyógyító tulajdonsággal bíró fűszernövény.

-        - A hagyományos köménynél erősebb vízhajtó, ezért csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát, esetenként a vesekő nagyságát.

-        - Növeli a szoptatós édesanyák tejtermelődését.

-        - A belőle készült olaj erősíti a hajat, csökkenti, ill. megállíthatja a hajhullást, kopaszodást, korpásodást.

-        - Hatékony a körmökre, és a szép bőr érdekében is alkalmazható;

-        - Hasznos orvosság a fej- és fogfájás ellen, akár belsőleg, akár bekenni vele a fájós részt.

-        - Kiegyensúlyozza Kaphát és Vátát, növeli Pittát.

-        - Alkalmazható erős hasmenés esetén, ill. szélhajtó, nem véletlenül adják hasfájós babáknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése