2021. február 1., hétfő

A VATA-DOSHA GYÓGYNÖVÉNYEI

 Ha Ayurvedikus  masszázsolajakról beszélünk, akkor rendszeresen szóba kerül a dosha-elnevezés.


Pl. már itt is írtam róla, de most egy kicsit részletesebben olvashattok azokról a gyógynövényekről, melyek egyensúlyban tartják a vata dosha-t.

Az Ayurveda szerint az ember alkata (prakriti) a fogantatás pillanatában jön létre, és felelős a testalkatáért, fiziológiájáért, mentális karakterért, általános preferenciáinak befolyásolásáért.

A Vata doshát a doshák vezetőjének tekintik, és a levegő / szél (vayu) és az űr / éter (akasha) elemekből áll. Jellemzője a hideg, tulajdonságai: mozgás, szárazság, áttekinthetőség, a fény és a finomság. Ez a dosha irányítja a test és az elme minden mozgását, szabályozza a véráramlást, a megfelelő anyagcserét és a légzést.

De melyek azok a gyógynövények, melyekkel kezelhető, karban tartható a vata?

Minden embernek egyedülálló alkata és felépítése van. A vata harmóniában tartásáért fontos, hogy semmit ne vigyen túlzásba. Ezt én úgy szoktam mondani: mindig mindent mértékkel. 

Életmódjának megfelelő étrendet, jógát, meditációt kell alkalmaznia. A vata számára megfelelő gyógynövények lényege, hogy az egyensúlyt fenntartsák. Melyek ezek?

Vidarikand (Pueraria tuberosa) – azaz a Tubarózsa

Egyszer vettem a virágboltban, és fantasztikus az illata! Intenzív, de mégis kellemes, nem tolakodó. Maga a virág is különleges, kicsit viaszos – egyszóval különleges! A gyümölcsével bár még nem találkoztam, de érdekes a formája. Más néven is ismert: Indiai kudzu.

Holisztikus gyógynövényként tartják számon az ayurvédában, és az általános erőnlét fenntartása, javítása, a test fiatalítására alkalmazzák. Híres afrodiziákumként is.

A vidarikand édes, halvány, sima és nehéz tulajdonságainak köszönhetően kiválóan fokozza a súlyosbodott vata dosha és tüneteinek csillapítását. Az Ayurvéda egyik elsődleges gyógynövénye, amelyet érdemes a vata típusú egyéneknek rendszeresen fogyasztania. Ezen kívül fogyasztása csökkentheti a vérnyomást, és növelheti az antioxidáns aktivitást.

 

2. Shatavari (Asparagus racemosus) – a spárga

Tudományos neve: Asparagus racemosus. Hagyományos gyógynövény az Ayurvedában, a test tonizálója. Mivel a shatavari nehéz és olajos, kiválóan egyensúlyozza a vata-t, és tápláló a vata-típusú egyéneknek.

Nagyszerű fiatalító raszajana (fiatalítót), és általában az emésztőrendszer, a reprodukció, ill. a vérképződést segíti.  

 

 

3.


Ashwagandha (Withania somnifera) - álombogyó

Szintén sokszor előfordult már, pl. itt is írtam róla. Fiatalító tulajdonságai révén „indiai ginzeng” néven is ismerik, de nincsenek rokonságban egymással. Elsősorban a mentális egyensúly felelőse. Kiválóan alkalmas az összes vata-egyensúlyhiány tünetének kezelésére. Mivel a gyógynövény nagyon erős, mérsékelten kell bevenni, mivel a pitta egyensúlyát elvetheti. Több kutatás igazolja jótékony hatását a szorongás és a stressz tüneteinek csökkentésében. Ezen kívül csökkenti a kortizol szintjét, mely felelős pl. a magas vércukorszint és a fokozott zsírraktározás kockázatáért.

 

4. Guduchi (Tinospora cordifolia)

Guduchi – nem annyira ismert. Levele és szára az legértékesebb ayurvédikus gyógynövény, amelyet sokféle betegség kezelésére használnak évezredek óta. Indiában a gyógynövény neve „Amrith” , melynek „halhatatlanság” a jelentése.

A Guduchit hatékony az idegek megnyugtatására, erősíti azt. Kesernyés íze ellenére ez az egyik legjobb gyógynövény a vata megnyugtatására, mert édes utóemésztő hatással bír. Hosszú távon ez segíthet a vata alkatú egyénnek a vata, valamint a pitta és a kapha egyensúlyában. Míg a gyógynövényt gyakran alkalmazzák immunrendszerének fellendítésére és antiallergén szerként, a kutatások a méregtelenítésének lehetőségét is alátámasztják. Számos tanulmány szerint kiváló antioxidáns-forrás.

 

5. Brahmi (Bacopa monnieri) – kislevelű bakopa

A brahmi leveleiből fantasztikus gyógytea készíthető. A szanszkrit név „energiát” jelent.  A kifejezés az „Lord Brahma” -ból, a világ - isteniségből ered.

Mind a nyugati orvoslás, mind az ayurveda megerősítik a brahmi idegrendszerre gyakorolt hatását. Felhasználható az emlékezet javítására és az elme megtisztítására. Növeli az ember energiaszintjét és elősegíti a jó alvást. Hatékony a szenilitás, nemi betegségek kezelésében, de sikeresen csökkenti a hajhullást, segíti a szervezet ellenálló képességété a korai öregedéssel és makacs bőrbetegségekkel szemben.

Figyelemre méltó képessége, hogy stabilizálja mindhárom dósát. 

A Brahmi fejmasszázsolajunk alapanyaga.

Egyéb gyógynövények


Míg a fent felsorolt gyógynövények jobbára a stabilizálást befolyásolják, és segítenek a vata szint megtartásában, addig számos egyéb gyógynövényt is érdemes megemlíteni, amit szintén választhatunk egyensúlyunk megtartására.

A gyógynövények prakriti vagy dosha típus alapján történő osztályozásának megértéséhez számos lehetőségünk van betekintést nyerni a klasszikus szövegekből. Érdemes a gyógynövényeket egyedi ízek alapján, ill. az egyes dosákra gyakorolt hatások szempontjából szelektálni.

Vata típusú egyén kerülje el a keserű, összehúzó és csípős gyógynövényeket (mert ezekről ismert, hogy növelik a vata szárító és hűtő tulajdonságait). Ehelyett válasszon édeskés, sós, savanykás ízeket, mert azok stabilizáló és békítő hatással vannak a vata-ra. Néhány ebbe a kategóriába tartozó gyógynövény közé tartozik a fekete bors, a fahéj, a kömény, a kardamom, a szegfűszeg és a mustármag.

A cikk margójára

Míg a gyógynövények rendkívül hasznosak az egészséges vata alkat fenntartásában, nem elhanyagolandó szempont az életmód megváltoztatása, beleértve a napi rutint, az étrendet és a testmozgást is. Ne feledje, hogy a gyógynövényes kezelések táplálkozási és farmakológiai tulajdonságaik miatt hatékonyak, ezért mindig jó, ha bármilyen új termék használata előtt konzultál orvosával.

folyt. köv. 

képek: pixabay

forrás

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése