2021. február 2., kedd

A VATA-DOSHA EGYENSÚLYBAN TARTÁSA

Az előző blogban már olvashattatok arról, hogy a Vata típusú ember eléggé domináns. A tér és a levegő elemeiből áll, és jellemző tulajdonságai között szerepel a könnyedség, a mobilitás, de érzékeny a hidegre, szárazságra. 

Ha a dosha-d egyensúlyban van, akkor az energiád az egekben szárnyal, lelkesedsz, „röpködsz”. Figyelned kell tehát arra, hogy mik billenthetnek ki Téged az egyensúlyodból.

Az egyensúlyhiányt okozó kockázati tényezők

Vata-ként sokszor kelsz útra, igaz? Szeretsz utazni, új dolgokat megismerni, hajlamosabb vagy a spontaneitásra és a rendszertelen órákra. Sajnos azonban ez időnként egyensúlyhiányt okozhat, t.i. új helyeken az ember mást és máshogy étkezik, nem úgy pihen és alszik, ahogy otthon, zavarnak a hangok, több olyan dolgot fogyasztasz (akár étel, akár ital), ami rombolja a dosha-d egyensúlyát. És ha még mindehhez hideg is van, nos brrr….. akkor minden fölborul.

Melyek az egyensúlyvesztés tünetei?

  • A haj és a bőr fokozott szárazsága
  • Gyenge keringés és hidegség a végtagokban
  • Nehézség a súlygyarapodásban - ha hízni szeretnél, ez nem megy könnyen.
  • Gyakori emésztési zavarok, beleértve puffadást és székrekedést
  • Az ízületek fokozott merevsége és az alsó hátfájás
  • Elalvási nehézség vagy alvászavar
  • Nyugtalanság és szorongás gyakori aggodalommal vagy félelemmel
  • Feledékenység, az összpontosítás hiánya
  • Energiaveszteség és alacsonyabb állóképesség
  • Fokozott menstruációs görcsök és a hüvely szárazsága

Mit tegyél, hogy visszanyerd egyensúlyodat, és ismét jól érezd magad a bőrödben?

Nem kétség, hogy bízz az ayurveda-tanácsokban. Részletes tanácsokat találhatsz az ideális napi rutinodra, étrendedre, esetleg jógázásodra, mellyel megőrizheted a doshád optimális egyensúlyát.

Vata kiegyensúlyozó napi rutin

A Dinacharya az ayurvéda egyik fontos fogalma, melynek lényege, hogy olyan rutint alakíts ki, melyek a legjobbak Neked. Az ideális vata-kiegyensúlyozó napi rutin szerint reggel 6: 00-kor kezdd a napot, és tisztítsd meg a szervezetedet. Ehhez fontos a reggeli tisztító folyadék, meditáció, a reggeli tisztálkodás.


Természetesen nagyon fontos a kiegyensúlyozó napi étrend.

Minden étel és ital egyedi, melyek befolyásolják a három dósával való kölcsönhatásukat. Az ayurveda mindig hangsúlyozza az egészséges táplálkozás fontosságát. Egyértelmű irányelveket fogalmaz meg az egyes ételeket illetően, egészséged megőrzése érdekében.

Vata típusként célszerű meleg ételeket fogyasztanod, mert a hideg ételek és italok sokat árthatnak az egyensúlyodnak, súlyosbítják a vata-dat. Az olajos és folyadékokban gazdag ételek hasznos kiegészítői a vata étrendednek, mert ellensúlyozhatják domináns doshád szárító hatását. A keserű és a csípős ízek sem megfelelőek, mert súlyosbítják a vata-t, míg az édes-savanyú ízek nyugtató hatást fejtenek ki.

Vata vagy? Jógázz!

Ahogyan az étrend, úgy a mindennapi jógázásod is segíti az egyensúlyi folyamatot.  Mivel a vata hideg és mozgékony, az „asana”-d fűtsön. Legyen a mozgásod folyamatos és stabil. Mivel a vata-típust az anyagcsere-problémák és ízületi bántalmak jellemezhetik, a méreganyagok a csontokban, ízületekben halmozódnak fel, ezért nagyon fontos az „asana” az egyensúlyod szempontjából.  Ilyen pl. Surya Namaskar, Adho Mukha Svanasana, Tadasana, Utkatasana stb.




Vata – gyógynövények, melyek egyensúlyba hozzák a vata-doshát.

Az ayurvédikus gyógynövények általában különféle egészségügyi állapotok kezelésére, ill. az egészség megőrzésére hivatottak. Fontos szerepük van, valójában a leghatékonyabb megoldások a doshák felmerült egyensúlyhiányának ellensúlyozására.

Ezeket a gyógynövényeket gondosan osztályozzák terápiás tulajdonságaik, ízviláguk és egyéb tulajdonságaik alapján, amelyek közvetlen hatással vannak a három dósára. A vata gyógynövényeiről itt már írtuk. Érdemes figyelni rájuk!

forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése