2021. február 3., szerda

A VATA NAPI RUTINJA

A három dosha (vata, pitta és kapha) sok részletben tér el egymástól: temperamentum, fizikum, étvágy, és ebből kifolyólag természetesen más és más napi rutinra van szüksége ahhoz, hogy harmóniában legyen önmagával.

A napi rutin kialakítása, ill. egy esetlegesen már berögzült dolog megváltoztatása esetenként nehéz lehet, de nem feltétlenül. Számos kisebb változás létezik, melyeket nagyon könnyű beépíteni a napi menetrendbe. Ne próbáld egyszerre átalakítani az egész életedet, ehelyett hetente csak egy-két apró változtatást hajts végre, és lassan alakítsd ki az új rutinodat.

Reggeli feladatok

Mivel a vata nyughatatlan, érdemes a következő rutint kialakítanod reggelente:

• Kelj korán. Az ideális eset a kb. reggel 6 óra, vagy kelj a Nappal (úgy is mondhatnám, a tyúkokkal). Persze, ha ez fárasztó, vagy az elfoglaltságaid miatt annyira nem lehetséges, akkor nyugodtan kelj egy kicsit később, mindenesetre érdemes kialakítani egy reggeli, azonos időpontot.

 • Moss arcot, szemet, szájat. Finom, körkörös mozdulatokkal kényeztesd magad. A szájadat (fogaidat) jó alaposan mosd meg és öblítsd ki vízzel.

• Tisztítsd meg a nyelvedet fogmosáskor. Ezt olvastam valahol, de megmondom őszintén, ennek nem vagyok híve. Az egészséges szájban lévő baktériumok, enzimek nagyon fontosan az emésztés egészséges folyamatához. Úgyhogy – én ezt kihagyom. De ha Te ebben hiszel, nyugodtan végezd ezt el.



• Igyál meleg vizet. Az éhgyomorra ivott 1-2 dl meleg víz rendkívül hatásos a jó emésztés elérésében. Ha pár csepp citromot csöppentesz bele, akkor még a C-vitamin adagodat (vagy részét) is biztosítod. Kezdetben előfordulhat, hogy az anyagcsere nem indul el rögtön, de nagyon fontos, hogy ez a reggeli rutin részévé váljon. Hidd el, előbb-utóbb beáll. A vata hajlamos a székrekedésre, úgyhogy erre mindenképpen figyelj.

• Ha gondok gyötörnek, akkor lassíts, meditálj, fordulj befelé, fontos, hogy egyszerre csak egy tevékenységre koncentrálj. Én pl. nem tudok zene mellett sem dolgozni, sem tanulni. Elég muzikális vagyok, a zene elvisz. De lazításnak kiváló!

Miután hozzászoktál a mindennapi rutinodhoz, akkor előbb-utóbb harmóniába kerülsz. Érdemes még olyan egyéb életmódbeli változásokat beiktani, amelyek segíthetnek: az abhyanga, a nasya  (gyógyszeres olaj felvitele az orrjáratokba) és a pranayama.

A délutáni rutin

A Vata a levegő (vayu) és a tér (akash) elemek kombinációjával szabályozza ezt az időszakot, kb. du. 2 és este 6 h között. Mit lehet tenni ebben az időszakban?

Fogyassz pl. kellemes teát, ami kicsit lenyugtat Téged a nap közben történt felpörgésből. Ez lehet fahéjas kardamom-tea, étkezés után, vagy éppen kardamom + gyömbér + édeskömény tea, ami a legjobb az egyensúly helyreállításában.  Itt találsz nálunk egy csomó, igazán finom ayurvedikus teát







 

Kerüld el azt, hogy egyszerre több mindent végzel. Ez szétszórja a gondolataidat, és stresszhez vezet. Koncentrálj egy dolog elvégzésére, mielőtt továbblépnél. Meditálj, figyelj a gondolataidra, melyek ilyenkor vannak a csúcson. Végy egy nagy levegőt, és összpontosíts az adott feladatodra.

Esti rutinod

A vata beszédes típus, úgyhogy néhány csöndben eltöltött perc segít megnyugtatni az elmédet, és csökkenteni a stressz-szintedet. Mit tehetsz még?

Persze, ilyenkor hideg van a biciklin, és a sporttermek sem működnek, keress a neten mozgási gyakorlatokat, vagy, amit az előző blogban leírtam.

·         Ha szeretsz futni, akkor indulj el. Jön a tavasz, a naplementében történő futás nemcsak a testet, de a lelket is feltölti. Én, bár vata vagyok, nem szeretek futni, de tornázni, mozogni, bicajozni igen. Kényeztesd magad a mozgással.

·        Ne vidd magaddal a telódat! Tényleg kapcsolódj ki!

·        Időben hagyd abba a munkát, és hagyd el a munkahelyedet. Ha otthon dolgozol, akkor állj föl, és indulj az esti mozgásra. Ne hajtsd magad túl!

Na és persze, ott van még az éjjeli rutin is.

Ideális körülmények között vacsoráznod kell, legkésőbb 7-kor, és térj nyugovóra 10 h körül. Persze, ez nem megy mindig és mindenkinek. Ne sürgesd a lefekvést; szép lassan csendesülj el. Hogyan lehet ezt?

·        Hallgass zenét. Hallgass lágy muzsikát, és legyen hangulatfény a szobádban. Készülődj az elalváshoz.

·        Ne nézz TV-t vacsora közben, teljes figyelmedet a vacsorára fordítsd. Ha a vata egyensúlya megbillen, akkor ez gyakran gyengíti az agni. -t.

·        Vacsora után 2 órával, ill. fél órával lefekvés előtt végy be egy triphala-t. Az ugyanis segíti az emésztésedet, enyhe hashajtó.

·        Masszírozgasd meg a lábadat. A nyugtató masszázshoz használj szezámalapú olajat, melyekben jázmin, a narancs és a rózsa illóolaj van. Ez megnyugtatja a vata-t, és helyreállítja a dosha egyensúlyát.

·        Ne legyenek elektronikus kütyük körülötted a hálószobádban. Kapcsold ki a telódat, a laptop-odat, legalább fél órával lefekvés előtt.  Ez azért lényeges, mert a készülékből jövő kék fény ront a vata-egyensúlyodon.

Ha elalvási gondjaid vannak, használj természetes dolgokat az erős altatók helyett. Pl. jó egy pohár langyos tej kis szerecsendióval vagy fahéjjal. Ez megnyugtatja a vata-dat, és jó alvást biztosít Neked.

Hogyan ismerhető föl a vata- egyensúlyzavar?

Mivel a vata eleve nyughatatlan, így, ha egyensúlyhiány lép föl, akkor annak fő jele a szorongás és a félelem, a szétszórt gondolatok és a mentális stressz. Fölléphetnek emésztési problémák (székrekedés, puffadás). Érzékenyebb leszel a hidegre, a zajokra. Rángatózhatnak az idegek, bőröd szárazzá, berepedezetté válik.

A jelenkori civilizációs körülmények megnehezítik a napi vata-rutin kialakítását, betartását. De tedd föl magadnak a kérdést: mi a fontosabb? Az egészséged, vagy a pénz? A stressz vagy a családod?  S ha megvan a válasz, tudni fogod, mit tegyél.

forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése