2021. február 2., kedd

A VATA-TÍPUS JELLEMZŐI

Az előzőben írtam arról, milyen gyógynövényeket érdemes szedni a Vata –típusú embernek ahhoz, hogy szervezete egyensúlyban maradjon.

Most a vata- fizikumról ejtek néhány szót.

Ha bármely dosha szintje jelentős mértékben változik (emelkedik vagy csökken), fellép a betegség.  Érdemes tehát kicsit átolvasni, hogy milyenek vagyunk, mit együnk, mit ne.   

A vata uralja a testet, nagyon fontos az egészség egyensúlyban tartása.  A Vata az éter és a levegő elemeiből áll, és befolyásolja a mozgást, ill. a kommunikációt.

Melyek a külső jellemzők?

A Vata típusú emberek az átlagnál általában magasabbak vagy alacsonyabbak, vékony, esetenként sovány külsővel. Vata típusú emberek nem híznak meg olyan könnyen, vagy egyáltalán.

A bőr tónusa és az arcszín valószínűleg picit sötétebb, hajlamos a könnyebb lebarnulásra, de ugyanakkor érzékeny is lehet a szárazságra. A hideg idő nem kedvez a vata típusnak, a haj általában száraz, vékony.

Lelki-szellemi tulajdonságok:

A vata jellemzően kalandos és szabad szellemű lehet. Idegenkedik az állandóságtól, szereti a változatosságot. Ez nem jelenti azt, hogy nincs szüksége pihenésre, de aztán újra éled az energiája. Kreatív, alkalmazkodik változó helyzetekhez, kapcsolatokhoz. Ugyanakkor, talán éppen ezért, kiszolgáltatottabb lehet a szorongásra és az aggodalomra is.

Egészségügyi kockázatok:

Fontos, hogy mindig figyeljen az egészségére, mert a vata-dosha több egészségügyi kockázatnak van kitéve, mint bármely más dosha típus. Hajlamos a szárazságra, alacsonyabb a fájdalomküszöbe, mely jelentős kellemetlenségeket okozhat. Mindez káros hatással van az emésztésre, növelve a puffadás, a gázképződés, a puffadás és a székrekedés kockázatát.

Az emésztésre kiváló ayurvedikus termékeket itt találhattok. Kiemelném az Active Digest-t, a MeteoPro-kapszulákat. 



Gyakran előfordulnak olyan ízületi betegségek, mint az ízületi gyulladás és az osteoporozis. Erre kiválóak a több, mint 25-féle gyógynövényt tartalmazó M-Vit Ayurvedikus étrend-kiegészítők


Az alvászavarok, mint például az álmatlanság, nem ritkák a vata típusokban, és kerülni kell az ilyen állapotok további kockázatát. A golgotavirágot, macskagyökeret is tartalmazó DreamKing jelentősen csökkenti a napi stresszt, és nyugodt alvást biztosít.


Ha nehezebben tudja megoldani a vata-típus az egészséges étrendjének kialakítását, érdemes megfelelő, gyógynövénytartalmú étrend-kiegészítőket a mindennapjaiba illeszteni. 

forrás

képek: ayurvedshop.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése