2021. február 4., csütörtök

VATA - YOGA

Mivel a Vata elemei az éter, a levegő, és a hideg, a szárazság, és a könnyedség és mozgékonyság jellemzi, a jógát ennek megfelelően kell kialakítani. A joga lényege, hogy csillapítsa a dosha-t, felszabadítsa a mozgását, támogassa az emésztését, megnyugtassa az idegrendszerét.

A jóga rendszeres gyakorlása pozitív hatással van a különféle testi funkciókra is, mivel megkönnyíti az anyagcserét, a méreganyagok eltávolítását. Ugyanakkor a meditációs gyakorlatoknak és a jóga részét képező légzőgyakorlatoknak megnyugtató hatása van, amely segít az öntudat kiépítésében.

Mi lehet a megfelelő?

A vata kiegyensúlyozó jóga-programnak olyan gyakorlatokat kell tartalmaznia, amely egyszerre melegít és stabilizál. Folyamatos, de szilárd. Szakaszai:

• Meditációs ászána (szakasz), mely növeli az alsó hasra nehezedő nyomást, miközben a test szilárd és a földön marad

•Előre hajló ászána, mely növeli a kismedence területére és a vastagbélre gyakorolt nyomást 

• Az ászana lényege az egyensúly. Nagyobb összpontosítást igényelnek, hogy lehetővé tegyék a prána zökkenőmentes áramlását

• Pranayamák vagy légzési gyakorlatok és meditáció.  

Vata típusú egyénként, a rutinod lassabb legyen, de folyamatos, és hosszabb ideig tartó szakaszokkal.

A legjobb ászana a Vata egyensúlyához  

A nyújtó gyakorlatokat minden dosha végezheti, de ha vata vagy, akkor vannak bizonyos pózok, melyek mindenképpen szükségesek.

Van itt egy szuper videó, érdemes végigcsinálni. Nekem nagyon bevált. 

 

video:

Ezen kívül még lehetnek: a Surya Namaskar (Napi üdvözlet), Uttanasana (Előre hajló kanyar), Anuvittasana (Állandó hátrafelé hajló), Katichakrasana (Állandó gerinccsavar), Sarvangasana (Vállállvány), Halasana (eke póz), Ustrasana (tevepóz), Bhujangasana (kobra póz), Salabhasana (sáska póz), Marjariasana (macska póz) és Bitilasana (tehén póz) és Uttanpadasana (lábemelő). A vata pacifikációjának további előnyös pózai a Sirsasana (Fejállás), Ardha Chakrasana (Félkerék póz) és Yoga Mudra (Előre ülő hajlatok).

 

A testmozgás optimális mennyisége egyénenként változik.  Nagyon fontos a fizikai aktivitás, és maga a testmozgás is, ugyanakkor ne terheld túl magad! Ha megerőlteted magad, az gyengíti az immunrendszeredet. Ha bármilyen mozgás, gyakorlat közben bármilyen kellemetlenséget vagy fájdalmat tapasztalsz, akkor azonnal állj meg. A joga bárki számára elvégezhető, de azért lélekben és mentálisan is állj készen a gyakorlatokra. Fontos, hogy következetes légy, ezért jógázz minden nap, még akkor is, ha csak 10 percet.

forrás

fotók: pixabay

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése