2021. február 4., csütörtök

A VATA KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTRENDJE


Az ayurveda tanácsa, hogy Vata típusként mindig kövesd a józan ész személetét. Kapjon hangsúlyt az egészséges táplálkozás, amiben minden ételféle megtalálható, de mindig minden mértékkel fogyasztandó. Ez nekem már régi mottóm, szerintem ezzel lehet karban és egészségben tartani magunkat, bármelyik dosha-típusba is tartozzunk.

Az ételek mindegyike egyedi, befolyásolva a dosha-dat. Ha ayurvedikus étrendet tervezel, érdemes egy főzőtanfolyamra majd beiratkoznod, ha vége ennek a mizériának. Minden esetre, a lényege az étel 3 fontos tulajdonságának vizsgálata: „Rasa” vagy íz, „Virya” vagy energia, valamint „Vipaka” vagy emésztés. Ez kissé bonyolult lehet, és ha csak épp most kezded, érdemes szakember tanácsát kikérdezned. De könyveink is kiváló útmutatók, itt tájékozódhatsz, hogy milyen ételek lehetnek Neked jók.


Vata-csillapító ételek

Olyan ételeket fogyassz, melyek melegítenek, olajosak, stabilizálnak. Melyek ellensúlyozzák domináns dosha befolyását.  Az édes, savanyú és sós ízek nyugtatják a vata-t. A vata szárító hatásának ellensúlyozásához megfelelő hidratálást kell biztosítani. A nehéz ételeknél figyelni kell, nehogy megterheld az emésztőrendszert.

Vata - súlyosbító ételek

Került a hidegkonyhát, a száraz ételeket, italokat. Ha fogyózol, mértékletesen közelíts a diétához, de minden ételből egyél akkor is. A „súlyosbító” ételek a csípős, keserű és savanykás ízek, tehát mértékkel egyél ilyeneket.

A legjobb ételek a Dosha-d számára

A legjobb, ha egy csésze gyógynövényes teát iszol, mint pl. a gyömbér, fahéj, vagy épp az ashwagandha tea. De nagyon jó, ha iszol egy pohár tejet, ghee-vel, kurkumával, vagy mézzel és chyavanprash – sal.

Reggeli:

Bár az ebédre mondják, hogy a legfontosabb étkezés a nap folyamán, egy egészséges reggeli segíti az energiaszintedet stabilizálni. Számos egészséges reggeli létezik, amiből válogathatsz: ez lehet rizskrém vagy zabkása ghee-vel és cardamom-mal, tojás párolt zöldséggel és rizspuding.

A fahéjas rizskrém szuper lehet Neked, de eheted a fahéj helyett gyömbérrel, korianderrel; ha bátrabb vagy, fokhagymával vagy szegfűszeggel. Legyen a reggelid könnyű és tápláló, de nem túl sok.

Ebéd:

Ayurveda a legfontosabb étkezésnek tartja, úgyhogy nem kérdés: akármilyen elfoglalt is vagy, ebédelned nagyon fontos, méghozzá változatosan. Az ideális számodra pl. a basmati rizs, édesburgonya, lassi, teljes kiőrlésű chapatis, pirított zöldségek, sütőtök, a kókusz hús, az olajbogyó, a sajt, a cékla, a leveles zöldségek és a hüvelyesek vagy hüvelyesek. A sült, párolt, pörkölt vagy főtt hús fehérjeforrásként is szerepelhet, de csak mértékkel szabad fogyasztani. Fűszerezheted, adhatsz hozzá olíva- vagy szezámolajat, ghee-t. 



 

Nagyon egészséges a zöldségleves csirkével és fokhagymával. Ehetsz pörköltet, rakott ételeket, de fontosak a salátafélék!

Vacsora

Szintén fontos, de könnyű legyen, és kevesebb az ebéd mennyiségénél. Lehet leves, húsleves vagy pörkölt, párolt zöldségek sült és vajas édesburgonya mellé. A zöldségek közé tartozhat az articsóka, a spárga, a káposzta és a tök. Az étkezést egy pohár íróval vagy lassi-val zárhatod.

Falatkák

A lédús, édes, érett gyümölcsöket nyugodtan fogyaszd:  mangó, avokádó, őszibarack, dinnye, füge, papaya, stb. A nyers alma és az áfonya kerülendő. A száraz gyümölcsök és diófélék szintén rendkívül táplálóak, de csak kis mennyiségben. Ihatsz gyógyteákat, ehetsz szezámmagot, mogyoró- vagy mandulavajat chapattis-on, pirítóson vagy teljes kiőrlésű tortillán.


 

Vajas tortilla-k és gyógyteák

Ha vacsi után szeretnél még falatoznál, akkor azért azt tanácsolom, hogy csak kis mértékben tedd. Jó lehet pár szem mandula, mogyoró, tökmag, szotyi. Igyál rá langyos tejet, esetleg ghee-vel, gyömbérrel és mézzel. Csuda finom!

Az étkezéseid időzítése

Vata-típusként valószínűleg már tisztában vagy a napi rutinoddal.  Viszont nagyon fontos az étkezés időzítése ennek a napi menetrendnek, és a lehető legnagyobb mértékben be kell tartani.

• Reggeli reggel 8 körül

• Ebéd 11 és 12 óra között

• Vacsora 18 órakor

Persze, ez nem mindig egyszerű, pláne a vacsora. Érdemes betartani a „6 után egy falatot se” trendet, és akkor biztos, hogy jól érzed magad a bőrödben.  

Végszó

A Te étrended a tiéd. Személyes, és ezek a fenti irányelvek csak útmutatóként szolgálnak. Te választod ki ebből azt, ami Neked jó, étekben és időben. De ezek jó ayurvedikus ajánlások, melyek segíthetnek a helyes irányt megmutatni. Az ayurvéda mindenkor a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát hangsúlyozza, mert ezzel tudjuk magunknak a lehető leghosszabb ideig megőrizni egészségünket.

Természetesen, ha valaki erős diétára szorul, vagy bármilyen krónikus problémája van, mindenképpen konzultáljon előtte orvossal.

forrás

fotók: pixabay, ayurvedshop.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése