2021. július 9., péntek

A KAPHA TÍPUS - ÉS AMIT RÓLA TUDNI ÉRDEM

 Ayurveda hite és lényege, hogy minden, ami az Univerzumban megtalálható, öt elemből áll: Föld, éter, tűz, víz és a levegő. Ezek kombinációja adja a belső erőket, a dosa-kat: pitta, kapha és vata dosha-t.



Mit is jelent, ha valaki a kapha típusba tartozik?

Kapha elemei a víz és a föld. És ami a személyiségére leginkább jellemző, a nyugalom. A Kapha mindenre szakít időt, de soká hozzá meg a döntését. Jól átgondol mindent. Lassan eszik, lassan sétál, mélyen alszik.

Külső jegyek


A Renaissance szépségideál tipikus kapha volt. Telt, és hajlamos volt a súlygyarapodásra.

Kapha személyisége

Lassú és egyenletes: ez a két legjellemzőbb tulajdonsága.  Valószínűleg a beszédmódja is lassú és megfontolt, nyugalmából nehéz kizökkenteni. Ösztönösen fönn akarja és fönn is tartja a békét. Ragaszkodik dolgokhoz, takarékoskodó, nem pazarolja pénzét. Szeretetteljes, és igen vágyja is a szeretetet.

A kapha gyengéi

A kapha magas fájdalomküszöbbel rendelkezik. Soká megy orvoshoz. Ami gondot okozhat, az a súlygyarapodás, a mellkasproblémák, főleg egyensúlyhiány esetén.

Ha a kapha stressz alá kerül, akkor makacs less, lusta és letargiába zuhan. Nehezen mozdul. Ettől tovább borul az egyensúly, és stress-spirálban találja magát.

A kapha étrendje

A kaphák aranyszabálya: „Egyél kevesebbet, mint amennyit akarsz.” Sajnos könnyen hízik, mert emésztése lassú, és gyakran édesszájú. Ezért tudatosan kell törekednie arra, hogy kerülje a nyalánkságokat. Az anyagcsere egyensúlyának megteremtése érdekében jó, ha a napot egy pohár meleg vízzel kezdi.

Fogyasszon több hüvelyest, zöldséget és sovány fehérjét. Ragaszkodjon napi két étkezéshez, az esti étkezéshez legalább négy órával lefekvés előtt.

A kapha alvási ciklusa

A Kapha típusok imádnak aludni. Viszont, míg mások szeretnek alvókázni, a túl sok alvás kibillenti a kapha-t, negatív énje jön elő. Fontos tehát, hogy 8 óránál többet ne henyéljen. Használjon természetes fényt a keléshez. Ha nehéz a napi kezdés, akkor végezzen el néhány nyújtó gyakorlatot, vagy sétáljon egy picit a szabadban, hogy fölpezsdítse magát.

Kapha életmódja

Kapha állandó energiája és állóképessége meghaladja a többi dosháét, és lassan fárad el. Nehéz munkákat vállalhat, és - ha egyensúlyban van - energikus marad egészen késő estig. De óvakodjon attól, hogy “belassuljon”, mozogjon kicsit, hogy erőben tartsa az állóképességét, megelőzze a súlygyarapodást. gi járást. Ezek vonzóak lesznek az állóképességedre, és segítenek ellensúlyozni azt a súlygyarapodást.

Kapha gyógynövényei 

A Kaphát csípős, összehúzó és keserű ízek hozzák egyensúlyba, mint pl. a gyömbér, a szegfűszeg, a fahéj, a kardamom, a kurkuma, a kömény, a fekete bors, a borsmenta, a tulsi, az édesgyökér és a görögszénba. Addig azonban ne szedjen ezekből, amíg orvossal nem konzultált.

(Zárójelben jegyzem meg, az orvosok nem rajonganak a gyógynövényes kezelésekért.)

forrás: 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése