2021. július 28., szerda

MEGFELELŐ AGYI FUNKCIÓK

 

Nos, nem mindegy , hogy mit eszünk.

Ki akar okosabb lenni? Ki akar egészségesebb lenni? Természetesen mindenki! 

Mikor az Ember még csak nomád életformát élt (és ehhez nem kell visszamenni az őskorba, elég 50 évre visszanézni), akkor azt ette, amit megtermesztett.

A kertben volt mindenféle idényzöldség, gyümölcs, nem kellett a boltba menni érte. Ettünk mindenfélét, és tudtuk, hogy az jó. Nem kellett semmi mesterséges színezék hozzá, nem volt génmanipulált, bio volt a javából.

Mióta már mindenfélével elárasztanak minket a boltok, a jó dolgunkban azt se tudjuk, mit vegyünk. Igaz? És biztos, hogy az jó is?


A szervezetünk mindent igényel, de nem mindig ugyanazt, és nem mindig ugyanabban a mennyiségben.

De nézzük, hogy mire van szükségünk ahhoz, hogy az agyműködésünk rendben  menjen.

Az utóbbi évek kutatási mutatják, mennyire fontos és elengedhetetlen bizonyos ételek fogyasztása ahhoz, hogy agyunkat megfelelően karban tartsuk, főleg, ami a kognitív fejlődést, érzéseket, ill. érzelmeket illeti.

Egészséges ételek az egészséges elméhez

Általában mindenki az egészséges étrendet szeretné követni ahhoz, hogy az agya megfelelően működjön, mentálisan éles legyen, ill., hogy lecsökkentse az idegi rendellenességek kockázatát, mint pl. az Alzheimer kór és a demencia.

A megfelelő étrend mellett elengedhetetlen a  testmozgás!

Miért fontos az Omega-3 az agyműködéshez?  

Mert az agy átalakítja egy bizonyos fajta savvá, ami fokozza az idegsejtek kommunikációját és elősegíti az idegsejtek növekedését.

Na nézzük sorjában

1. Tojás

A tojás sárgája kolint tartalmaz, aminek hiánya főleg az időskori mentális hanyatlást okozhatja. Ezért fontos, hogy hetente legalább 4-5 alkalommal együnk tojást! Nem kell félni a koleszterinszint emelkedésétől. Ha elegendő zöldséget fogyasztunk, akkor az szinten tartja a koleszterint.

2. Leveles zöldségek 

Emlékeztek a Popei tengerészre, és a spenótra? Nos, nem véletlenül próbálják adni az anyák a spenótot gyermekeiknek. Minden gyerek szereti kicsi korában. Aztán valamiért ez elmúlik, jön az ovi, a suli... garantáltan elszúrják a renoméját. Pedig a leveles zöldségek gazdagok folsavban, ami nélkülözhetetlen az agyban található hosszú láncú zsírsavak anyagcseréjéhez. Együk naponta!

3. Sovány marhahús


Az egyik legjobb étel, mert igen gazdag B12 vitaminban, vasban és cinkben, melyek az ásványi anyagokkal együtt fenntartják a mentális egészséget. A vas hiánya vérszegénységet okozhat, és ez mindent befolyásol! Együnk hetente 3x!

 

4. Bogyók, beleértve az áfonyát, az epret vagy a szedret is

Naponta! Nyáron minden adott! Együk ezeket a bogyós gyümölcsöket, mert elengedhetetlen az agyunk motoros működéséhez. Antioxidáns tartalmuk megvédi az agyat az oxidatív folyamatoktól. 

 

 

 

5. Fekete csoki 

Bármilyen meglepő – tudom, nem mindenki szereti (pl. én sem), de azért naponta egy pici fekete csoki nemcsak finom, hanem kiváló tápanyag az agy működéséhez. Az egyik legtermészetesebb és erőteljes antioxidáns, természetes módon erősíti az agyműködést. Együk hetente 4 alkalommal, de inkább cukormentesen.

6. Lazac

A lazacban omega-3 zsírsavak találhatók, melyek kiválóak az agyi funkciókhoz. Ha tehetjük, együk hetente háromszor.

7. Őrölt fahéj és szárított oregano

Erős antioxidáns tulajdonságuk miatt akár naponta is ehetjük!

8. Dió

Szintén naponta javasolt! A dió pont úgy néz ki, mint agyunk, nem véletlenül! Egy korábbi megosztásban már bemutattam nektek, hogy a természet gyümölcsei, melyek hasonlítanak szerveinkhez (pl. bab-vese, dió-agy, stb.), pont arra a szervünkre vannak kiváló hatással. A dió fehérjében gazdag, omega-3 zsírsavakat, valamint E és B6 vitamint tartalmaz, amelyek mind elősegítik az egészséges idegszövetet.




9. Teljes kiőrlésű gabonák

Gondolnátok, hogy szintén napi javallat, mert rostot és E-vitamint szállítanak, amelyek elősegítik a szív- és érrendszeri egészséget, ezáltal javítják az agy keringését.

10. Yoghurt

A joghurt és más tejtermékek olyan fehérjével és B-vitaminnal vannak tele, amelyek nélkülözhetetlenek az idegsejtek számára, és javítják az idegsejtek közötti kapcsolatot. Szintén napi fogyasztása javasolt. 

 


Mindezek után – igyunk elég folyadékot. Sokan esküsznek a vízre. Én őszintén szólva nem. Azt igyál, ami jól esik. Persze nem az alkoholra gondolok, bár napi 1 dl. vörösbor is kiváló a vérképzéshez. De senkit nem akarok az alkoholra csábítani. Igyál igazi gyümölcslevet, egyél levest, most itt a görögdinnye-szezon, egyél sokat.

A lényeg, hogy a megfelelő mennyiségű folyadék elszállítja a sejtekhez a tápanyagokat, melyek így kerülnek a véráramba, és segítik az agy működését is.

fotó : pixabay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése