2022. július 5., kedd

HÍZOL? ROSSZUL ALSZOL? REFLUX GYÖTÖR?

Vannak ételek, amelyekben előszeretettel használom a köményt. Szívesebben őrölve, mint egészben, az egyszerűbb felhasználás végett, de bárhogyan is, rendkívül finommá teszi az ételeket. Szerintem régen a nagyanyáink a különböző fűszerek egészségre gyakorolt hatásait hozták magukkal felmenőiktől, csak valahogy, valamikor ez a tudás elhalványult, elkopott.

 

Legértékesebb része minden kétséget kizáróan apró, aromás magja. Rokona a kapornak, az ánizsnak, az édes- és római köménynek. Rendkívüli aromáját magas illóolaj-tartalmának köszönheti.

Pedig ők még hittek a köménymagleves csodatévő erejében, nem véletlenül készítették betegség idején, sőt kifejezetten ajánlották „gyenge gyomorra”. A kömény ugyanis a gyomornedvek működését is segíti. Étvágyjavító és emésztést könnyítő egyszerre.

 

Az egyszerű, olcsó köménymagleves sok háztartásban ma is az egyik legnépszerűbb gyomorerősítő, lábadozáskor készített leves, de sokan különleges aromái miatt is igen kedvelik a köménymagot.

Mennyire ismeritek, hogy mi mindenre jó?

Itt most összegyűjtöttem Nektek néhány, a népi gyógyászatban alkalmazott „eljárást”.

-        Immunrendszerre gyakorolt hatása magas, hiszen

o   frissen megtalálható benne szinte a teljes vitaminskála: A-, többféle B-, valamint C-, E- és K-vitamin.

o   A fontos ásványi anyagokból kifejezetten sok vasat, kalciumot, magnéziumot és foszfort rejt, de számottevő mennyiségben van benne cink, kálium, de még nátrium is.

-        Ha megfáztál, vagy köhögsz, forralj fel egy kevés köménymagot, majd szűrd le, és idd meg a keletkezett főzetet.

-        Ha hízol – készíts olyan ételt, melybe beleteheted, hiszen

o   a benne lévő karvon nevű vegyület méregtelenít, tisztítja a bélrendszert, az egész testet, ill. a főleg toxinokat elraktározó májat is.

o   elősegíti az emésztést – jó kis recept, ha összekeverünk kis gyömbérport őrölt köménnyel, hozzá fekete borsot, és sót teszünk. Étkezés után ebből a porból egy evőkanállal érdemes enni, egy pohár vízzel. Nem kell emésztést segítő tabletta!

o   féreghajtó – 4 dl. felforralt vízhez adj 15 gr köménymagot, majd együtt forrald, amíg már csak 1 dl-nyi víz marad. Minden reggel és este igyál meg belőle egy picit.

-        Ha a reflux gyötör (hogy a reflux mitől alakul ki, arról már írtam, itt).

o   a köménymag lúgosít, így, ha egy kis kanálnyi őrölt köményt beveszel (és lenyelés előtt tartod picit a szádban), rögtön érzed az enyhülést.

-        Ha rossz a gyomrod, fáj, esetleg hányingered van, akkor mézzel vagy kis langyos vízzel keverj össze kis (3 gr) őrölt köményt, és étkezés után edd meg.

-        Vérszegénység ellen is érdemes minél több köményt fogyasztani, bármilyen formában, hiszen nagyon magas a vastartama.

-        Cukorbetegség ellen – egy pohár vízben oldj fel egy kevés őrölt köményt, és naponta 2-3 alkalommal idd meg, hatékonyan szabályozza a vércukorszintet.

 

S végül, ha nem tudsz jól aludni, akkor – bármily furcsán hangzik is – összetört banánhoz adj fél tk. pirított köménymagport. Közvetlen lefekvés előtt edd meg. 


 

S hogy miként használja az Ayurveda a fekete köményt? Itt elolvashatod…

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése