2022. június 21., kedd

MIÉRT TANÁCSOLJA AZ AYURVEDA A MELEG VIZET?

Körkérdést intéztem nemrégen az Ayura Natura csoportomban, azzal

kapcsolatban, hogy ki milyen hőmérsékletű vizet szeret inni?

Meglepő volt számomra, hogy nemcsak én nem szeretem a hideg vizet (még nyáron sem), hanem elég sokan. 
 
És, hogy miért javallt a meleg víz fogyasztása, azt itt szeretném megosztani Veletek.
 
👉Régóta ismeretes, hogy az anyagcsere-nehézségek esetén érdemes reggel egy pohár langyos-meleg vízzel kezdeni a napot, melyet éhgyomorra kell meginni. És ha kerül bele néhány csepp igazi citrom leve, akkor még inkább segíti azt.
👉 A citrom pedig, a benne lévő C-vitamin miatt, további előnyhöz juttat: szépíti a bőrt, a hajat, erősíti az immunrendszert, a fogínygyulladást csökkenti, az ínyvérzést megszünteti, hogy csak néhányat említsek.
 
☝️ Nagy tévedés azt gondolni, hogy nem érdemes sok C-vitamint enni. Miután vízben oldódik, így valóban eltávozik a szervezetből a fölösleg. De ki tudja, hogy mennyire van szüksége? Nem igaz? Én szinte mindig citromos vizet iszom (mivel nem tudom meginni a vizet önmagában). 

 
👉 De most, a lényeg a meleg víz ivászatán van. Itt, a blogomban írtam már erről. Nemcsak az Ayurveda, hanem az összes keleti természetes gyógymód egyik alapköve a meleg víz fogyasztása, nyáron is, reggel is.
Nos, a meleg víz jótékony hatása nemcsak a testre, de az elmére is értendő! Ezen kívül:
  • csökkenti a fáradtságot.
  • megszépíti a bőrt, hajat, a sejteket feltölti
  • elősegíti az emésztést
  • megnyugtatja az elmét
  • felfrissít, éltet
  • gyorsan felszívódik a szervezetben
  • tisztítja a szervezetet.
      
    👉 Miért olyan fontos a meleg víz ivása az Ayurvédában?

    A víz a legfontosabb az egészségünk szempontjából, ezt nem vitatom! De nem mindegy, hogy milyet iszunk és mennyit. Az Ayurveda emellett kiemeli a víz hőmérsékletének és a mennyiségének fontosságára.

    Nagy divat manapság az ásványvíz. A magyar nyelv pedig szenzációs: bubis vagy mentes. A jó kis pet palackokban aztán – állítólag – kioldódnak nem belevaló részek is. Ezt nem tudom, nem vagyok vegyész. De akár el is hihetem. Én a jó öreg klasszikus szódavizet iszom, vagy csapvizet,
    citrommal.

    De miért is kerüljük a hideg vizet? A hideg víz – főleg, ha étkezés közben, vagy közvetlenül utána iszunk – rendkívül megterheli a gyomrot, az egész emésztőrendszert, hiszen az ételt a gyomor először megfelelő hőmérsékletűre kell, hogy hozza a jó emésztéshez: melegíti, vagy hűti. Ha meleg ételre hideget iszunk, az megzavarja a gyomrot, nem tudja, mit tegyen. És aztán jönnek a Gyógyszertárak, és javasolják a gyomorvédőket. Igaz?

    Vannak, akik a sok vízfogyasztás ellenére is száraz bőrűek, és csillapíthatatlan szomjúságot éreznek. Az Ayurveda szerint nem megfelelő az emésztési tűz, nem jut el a sejtekhez megfelelő mennyiségű víz. Ezt érdemes meleg – forró vízzel elősegíteni. Sőt! Ízesíthetjük akár fűszerekkel is, vagy gyógynövényekkel. 

    Miért olyan jó a forró víz?

    Az Ayurveda és a keleti filozófia szerint a forralás energiával tölti fel a vizet, mélyebbre hatol a szervezetben, és jobban megtisztítja azt. Ezért javasolt a forró víz rendszeres használata.

    A víz forráskor megtisztul és megváltoztatja annak szerkezetét. Az emésztőrendszerben felhalmozódó anyagcsere-maradékok meleg vízzel hatékonyabban lemoshatók.  A meleg is támogatja az Agnit (az emésztőrendszeri tüzet). Az Ayurveda egyáltalán nem javasolja a jéghideg vizet, különben Agni „kihal”.

    A meleg víz használata - a hideg víz helyett - igen pozitív hatással van a közérzetre.

    Nálam sokszor előfordul, hogy fölforralom a vizet, teszek bele pici sót, és úgy iszom. És tudjátok mit? Rendkívül jól esik. Hallgatok a szervezetemre, mely jelzi, hogy szüksége van a forralt vízre, annak könnyebb feldolgozása, felszívódása érdekében.

    Ha étkezés közben pedig nem hideg, hanem forró vizet iszunk, akkor az segít kiüríteni a vízben oldódó méreganyagokat a szervezetből.

    Mennyi víz az elég?

    Az Ayurveda tanítás eltér a ma divatos nyugati „igyunk-2-3-liter-vizet-naponta” szlogentől.  Én sem tudok ennyit meginni, még nyáron sem! Hiszek az Ayurvedikus tanításban, miszerint sok tényező játszik szerepet abban, hogy mennyi vizet kell fogyasztani. Ilyen például:

    • az életkor
    • az átlagos stressz
    • az időjárás
    • a táplálkozási mód
    • a munkahelyi terhelés
    • az alkat típusa

    Hogyan kell inni a vizet?

    A legjobb reggel, 10 perces forralás után meginni egy pohár (de min. 1 dl.) vizet. Ha napközben nincs mód máshol is forró vizet inni, akkor érdemes egy termoszba tenni, és úgy iszogatni.

    A víz élvezete étkezés közben

    Az Ayurveda szerint kifejezetten javasolt az étkezés közbeni 1 pohár tiszta forró víz fogyasztása. Persze, az elfogyasztott ételtől is függ, mennyit igyunk. Levesnél nem kell annyit. Szerencsére a magyar konyha egyik fő fogása a leves. Egy kiadós leves (a benne főtt ásványi anyagok és vitaminok jótékony hatásán kívül) kellő mennyiségű folyadékot is biztosít a szervezetünk számára. Száraz étel esetén, az emésztés elősegítéséhez viszont többet is ihatunk.  Ha étkezés után megmarad a szomjúságérzet, akkor többet kell inni, mert a szervezetnek több vízre van szüksége az emésztéshez.

    Fontos: Soha ne fogyasszuk a vizet hidegen ételhez. Szoba-hőmérsékletű vagy meleg legyen.

    Mi a forró víz ivásának hatása?

    Nappal és éjszaka is folyamatosan folyadékot veszítünk. Az elégtelen ivóvíz sok testi és lelki problémát okozhat: fáradtság, koncentrációs problémák, ingerlékenység, gyomorégés – mind-mind a folyadékhiány következményei lehetnek. Ha bármikor bármelyiket tapasztaljuk, igyunk egy pohár meleg vizet! És nézzünk meg áldásos hatását.

    Folyt.köv. 

    fotó: pixabay

    forrás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése