2016. július 8., péntek

GYÓGYNÖVÉNYEK KOZMETIKAI ALKALMAZÁSA - V.



A gyümölcssavak szerepe
A középkorban a testápolás, mosakodás bizony nem tartozott a mindennapos szokások közé, állítólag dogmatív vallási nézetek és erkölcsi prüdéria miatt. Hogy ebből mi igaz, nem tudni biztosan, de az viszont biztos, hogy egyes európai országokban még ma sem dívik annyira a mosakodás. A mai Franciaország egyes területein is – épp nemrég hallottam – inkább parfümöt használnak, mint zuhanyt. Állítólag az angolok sem a túlzott vízfogyasztásukról híresek. 
Mindenesetre, a korábbi időkben a testszagok elfedésére különböző illatos parfümöket kezdtek el használni, mely hamar el is terjedt. A főúri és udvarhölgyek rizsporral szórták be az arcukat.   
Hazánkban már a rómaiak idején épültek fürdők. Tudatos kozmetikáról az Anjou-királyok korától beszélhetünk, majd a török hódoltság idején további fürdők épültek, melyek ma, túlzás nélkül mondhatom, kulturális részei fővárosunknak.
Jelen korunk kozmetikájának nem titkolt feladata az idő múlását meggátolni, lassítani sebészi beavatkozás nélkül.  Sok és sokféle kezelés van már.
A gyümölcsök belső méregtelenítő hatásai sokunknak ismertek. Már írtunk róla itt. De mit tudhatunk meg arról, hogy külsőleg hogyan hatnak ránk? 
A gyümölcssavak jótékony hatását a kozmetikában már elég korán felismerték. A Napkirály udvarában az udvarhölgyek musttal és borral mosták az arcukat. Az 1920-as években az amerikai tinédzserek citromlével való bedörzsölést alkalmaztak száraz, repedezett könyökük kezelésére. A régi magyar falvakban, a népi kozmetikában, a hagyományok szerint a menyasszony arcán reszelt alma-pakolást alkalmaztak a jeles nap előtt, és ezzel tették szebbé. Ezt el is tudom képzelni. Az alma savának hámlasztó hatása minden bizonnyal frissé, csillogóvá tette az arcbőrt.
Mindennapi gyümölcseink között jó néhány olyan is akad, amelyeknek hatóanyagai kiválóan alkalmazhatóak bőrápolásra. Ezt felfedezvén, a kozmetikai ipar egyre több termékében alkalmazza egyes gyümölcsök magvait, savas kivonatait. De milyen gyümölcsök is lehetnek ezek?

ALMA - frissen préselt leve feszesíti a szöveteket, enyhíti a ráncok mélységét, javítja a megereszkedett bőr minőségét. A problémás területeket (arc, nyak, dekoltázs, mell vagy a test bármely más része) akár naponta kétszer is kezelhetjük.
ANANÁSZ – itt már olvashattunk ennek az egzotikus gyümölcsnek egészségünkre mért jótékony hatásáról. Külsőleg elsősorban pórusösszehúzó és bőrhalványító tulajdonsága a kitágult pórusú, zsíros bőrre nyújt megoldást, illetve a fakó, szürkés arcszínt lehet vele élénkíteni. A húsából maszkot készíthetünk, hetente kétszer  kb. negyed órára.
AVOKÁDÓ - húsa ránc-csökkentő, bőrlágyító, hegesedést segítő és hidratáló. Különösen a száraz bőr ápolására ajánlott. Olajának kozmetikai célú felhasználása a legrégebbi idők óta ismert volt azokon a területeken, ahol a növény őshonos. Az avokádó olaját rendszeresen használó, idős nők bőre bársonyosan sima és fiatalos lett. A ránctalanító, bőrápoló hatás az olajban található összetevőinek köszönhető.
BIRSALMA – magjának kivonatával a száraz hajat ápolják, de a száraz, irritált, hámló arcbőr hidratálására vagy a kicserepesedett száj bőrének ápolására is javallt. Alkalmas még a duzzadt felső szemhéj megnyugtatására is.
CITROM – jótékony tulajdonságáról korábban már itt olvashattunk.  Frissítő, tonizáló, összehúzó, izzadásgátló hatása a kitágult pórusú, zsíros bőr ápolására alkalmas, ezen kívül a bőr hámlásának csökkentésére, bőrpír megszüntetésére, pigmentfoltok halványítására, az arc bőrének fehérítésére, az igénybe vett kéz bőrének ápolására, körömápolásra. A citrom frissen facsart levét akár minden nap felvihetjük arcunkra, megfelelő hígításban. A citromot régóta használják a fogak fehérítésére is. Maszkot készíthetünk húsából, hetente egyszer alkalmazva.
CSERESZNYE - A gyümölcshúsból készült pép hatóanyagai regenerálják, pihentetik az igénybe vett, stresszes bőrt. Hetente használhatjuk.
EPER - frissítő, tonizáló, pórusösszehúzó, az arcbőrt rózsássá teszi, kiválóan alkalmazható a ráncos, öregedő, tónusát vesztett, petyhüdt bőr ápolására. Arctejet és teát is készíthetünk a gyümölcsből. Vigyázat! Allergén tulajdonságai vannak.
FEKETE RIBIZLI - Tonizáló, hidratáló hatással bír, ezért főleg a száraz, tónustalan bőr ápolására alkalmas. Az összezúzott gyümölcsszemek pépjét  hetente kétszer 10 percig alkalmazhatjuk.
MÁLNA - valamennyi bőrtípus számára kiváló, különösen jó a dehidratált bőrre. Az eperhez hasonló gyümölcs. Maszkot és szűrt levét használhatjuk a bőr tonizálására, frissítésére, hígítatlanul.  
MANDULA – bár nem egyértelműen gyümölcssav, de jótékony tulajdonsága semmiképpen nem elhanyagolható. Gasztronómiai ill. kozmetikai szempontból két teljességgel különböző változata ismert: a keserű mandula és az édes mandula.  Az édes mandula a bőr orvossága, helyreállítja szépségét, puhává, bársonyossá varázsolja felszínét. Az ebből nyert olaj rendkívüli bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik, és sokféle kozmetikumnak képezi értékes alapanyagát. Vainapi Mandel Testápolónk egyik igen fontos összetevője. A keserű mandulából készült masszát ekcémás bőr ápolására szokták alkalmazni. Alkalmas még pigmentfoltok halványítására, illetve a hónalj vagy a lábfej szagmentesítésére.
NARANCS - kozmetikai alkalmazása bőrnyugtató és összehúzó hatása miatt kedvelt. Főleg a stresszes, zsíros bőr ápolására, pórusainak összehúzására használható. Maszkot készíthetünk húsából, hetente kétszer érdemes alkalmazni.
ŐSZIBARACK - bőrlágyító, tonizáló és hidratáló tulajdonságai miatt a száraz, dehidratált bőrt bársonyosan puhává varázsolja.
SÁRGABARACK – a vitaminnal teli nyári gyümölcs nemcsak belülről szépít, de kívülről is. Húsa bőrlágyító, tonizáló, ráncellenes tulajdonságokkal rendelkezik, arcpakolásra, tonizálásra használhatjuk. Minden bőrtípus használhatja a húsából készített pépet, pakolásként, hetente egyszer. A gyümölcshús szűrt levét szintén, szintén hetente egyszer a normál bőr tonizálására használhatjuk. Különösen alkalmas a megereszkedett, idős, ráncos bőr ápolására. Persze, ilyenkor ne lásson a párunk. :)
SZILVA - bőrnyugtató és összehúzó hatású szilva a zsíros, kitágult bőr ideális ápolószere.
SZŐLŐ – magjából készült kivonatot egyre több kozmetikumban használják. A frissen préselt szőlőlé reggel és este az arcra helyezve megnyugtatja, pihenteti, tonizálja és halványítja a bőrt.

Hogy miképpen készíthetünk a gyümölcsökből maszkot, arctejet, tonikot, megtudhatja, ha feliratkozik hírlevelünkre. Feliratkozáskor hivatkozzon erre a cikkre, és mi ezt egy Vaipani Mandulás testápolóval is megháláljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése