2018. május 3., csütörtök

SZERVEINK

A természetben található növények alakja nagymértékben hasonlít egyes szerveinkre, és pont azokra van szuper hatással! Érdemes kis figyelmet fordítani erre. 
 
A sárgarépa jó a szemre. A szeletelt répa hasonlít szemünkre, és látásunkat javítja, A-vitamin tartalmából kifolyólag. És hogy kulturálódjunk is kicsit. Ázsiából származik, lehet, hogy akkori őseink is ismerték már.
A termesztett sárgarépa kb. 88% vizet, 7% cukrot, 1% fehérjét, 1% rostot, 1% hamut és 0,2% zsírt tartalmaz. Elhanyagolható mennyiségben tartalmaz keményítőt. Narancssárga színét a nagy mennyiségben benne található β-karotin okozza. Az egyébként még szintén benne lévő α- és β-karotin részben átalakul A-vitaminná, mely aztán szemünkre van jó hatással. Az A-vitamin hiánya farkasvaksághoz, hajhulláshoz, bőrszárazsághoz vezethet. Jó tehát erre odafigyelni!
A sárgarépa gazdag még antioxidánsokban és ásványi anyagokban is. A népi gyógyászatban nőknél a kismedencei terület és méhkörnyéki véráramlás emelésére használják; további célokra mint szélhajtó (csökkenti a felfúvódást), emésztési problémák kezelésére, bélférgek ellen, székrekedés esetén és mandulagyulladáskor. 
A színes sárgarépákról itt már olvashattok. 

A paradicsom - egyik nagy kedvencem! Négy kamrája van, mint szívünknek, így aztán kiváló a szívbetegségek megelőzésére. Ez a növény Közép- és Dél-Amerikából származik, és a kereskedelem révén jutott el aztán Ázsiába. Hozzánk elég későn, csak 1649-ben, Pozsonyban bukkant fel először.
Harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma-anyagokat, vitaminokat. Legjelentősebb a C-vitamin, de még további 11-12 féle vitamin is található benne, mint pl. az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben tartalmaz karotint.
Gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek. A benne található likopin egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét (prosztata, gyomor, emlő, védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól. A népi gyógyászatban ízületi gyulladás kiegészítő kezelésére szárított leveles hajtását alkalmazzák fürdővízbe téve. 
A paradicsom felhasználhatóságáról itt már írtam.

A dió - pont úgy néz ki, mint az emberi agy. Természetes, hogy az elme funkcióit erősíti. Már az Ókorban is ismerték, szinte az egész világon! Az akkori kultúrák írott emlékeiben megtalálható a dió. Barna, fekete és szürke dió is létezik.
Vitaminbomba! A- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin is van a benne, így például a tiamin, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. A diófa levele frissen, jelentős mennyiségű C-vitamint rejt, a gyógyászatban is használják. Készíthető belőle tea, amely pl. bőrproblémákra (akne, sömör) is alkalmazható.
Gazdag növényi rostokban és ásványi anyagokban! Sok benne a magnézium és a kálium, a csontképző fluor, a mangán és a réz, amely a vérképzésben segít. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, nem beszélve immunerősítő szerepéről.
Lábadozó betegeknek kiváló a dióval gazdagított étrend. Gazdag omega-3-zsírsavakban! A magvakban, így a dióbélben található, többszörösen telítetlen zsírok kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárul az erek állapotának javulásához.
A vata étrend egyik fő komponense, itt olvasható néhány sor róla. És a fekete dióról pedig itt.
 

A bab - mint az emberi vese, így aztán nem véletlen, hogy a vesefunkciókban játszik kiemelkedő szerepet. Amerikában volt őshonos, az indiánok 5000 éve alkalmazzák. Kilencfajta paszulybab, nyolc fajta ún. tehénbab, 13 egyéb- és 11 féle lóbab létezik.
Táplálkozási értéke nagy, magvai 40-50% keményítő mellett feltűnően sok, 22-35% fehérjét, ként és foszfort tartalmaz. Vegetáriánus étrend egyik fő komponense. A szárazbab fehérjetartalma tízszerese a burgonyáénak, háromszorosa a kenyérének, de magas ásványi anyagtartalma is.
Az őrölt bab lisztjét borogatásra is használják gyulladások, kelések esetén. A fehérbab hajának komoly gyógyhatása van: víz- és vizelethajtó, vesetisztító, emellett jelentős inulintartalma miatt elsősorban a cukorbetegek részére ajánlott. 
Szintén fontos étrendje a vata és pitta típusnak. 
 
Képforrás: internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése