Mennyi B12-vitaminra van szükségünk, és milyen
kockázata van a B12 vitamin hiányának? Általános
táplálkozás mellett a táplálékok B12-vitamin-tartalmának csupán a 75%-a
hasznosul a szervezetünkben. Rossz hír, hogy főleg az állati eredetű ételekben (mint
a kagylók, tenger gyümölcsei, tej, tojás, marha-és bárányhús, sertéshús) található meg. A felszívódáshoz elengedhetetlen az egészséges bélflóra,
emiatt a gyomor-bélrendszert érintő megbetegedésben szenvedők
B12-vitamin-pótlásra szorulhatnak. A túlzott alkoholfogyasztás is növeli a
B12-szükségletet.
Most itt olvashatunk néhány nem állati eredetű
B12 forrásról.
Nos, először is, mint ahogy írtam már, az étkezési élesztő. De a B12-n túl van
még benne B1, B2, B3 és B6 vitamin is. Élesztőt nyerhetünk a pattogatott
kukoricából, persze a natúr jobb, mint a sós vagy vajas-sós.
Az egyik legjobb és legfontosabb
B12 vitaminforrás a vegetáriánusok részére a reggeli gabonamüzli. Azon kívül B1, B6 vitaminhoz, folsavhoz
és vashoz jut a szervezet.
Dúsított növényi alapú tej és származékai
Ezek fogyasztása a B12 vitamin napi szükségletének 50 %-át biztosíthatja,
függően a bevitt mennyiségtől. Gazdag még Ca-ban, B2 vitaminban, folsavban.
Szoptatós anyák számára létfontosságú, hogy gyermekeiknek az anyatejen át
biztosítsák ezeket a vitaminokat, az első 6 hónapban. Az anyatejes táplálás
után a babának adható még szója-, mandula-, pisztácia- vagy kókusztej is.
Dúsított Rizs
Függetlenül attól, hogyan főzzük meg, kiváló B12 forrás. Ezen kívül számos
mikrotápanyag található meg a rizsben. Elgondolkodtam azon, hogy a rizst számos
módon felhasználó Távol-Keleti országokban magas életkort érnek meg az ottaniak.
Nemcsak energiában gazdag, de a fizikai
megjelenést is jelentősen befolyásolja, pozitív irányban.
Fehér csiperkegomba
Legutóbbi kutatások szerint B12-t találtak a fehér csiperke héjában. Egy
csészényi nyers csiperkegomba 0.03 mcg mennyiséget tartalmaz ebből a vitaminból.
Bár a héját nem biztos, hogy megesszük, de hiszem, hogy maga a nyers gomba
(jóllehet, én nem vagyok vegetáriánus) az egészségemre jó hatással van.
Van néhány egyéb alternatív B12 forrás, mint pl. a hínár, alga, szójabab,
miso-szósz (szójából, árpából, rizsből készült japán étel). De ezekben inaktív
formában fordul elő a B12, így a szervezetbe történő felszóvódása nem megfelelő.
Kiegészítők
B12 Vitamint adnak a multivitamin-étrend-kiegészítőkben is, melyeket főleg
a vegetáriánusoknak, állapotos nőknek javasolnak. A test azonban nem tudja a
szintetikus étrend-kiegészítőkből megfelelően felszívni a B12-t.
Vitaminszükséglet: Férfiak és nők számára 11 év fölött:
2-3 µg Terhesség és szoptatás alatt: 3,5-4 µg Csecsemők számára: 0,3-0,5 µg
Gyermekek számára 2-10 év között: 0,7-1,4 µg
A felszívódás a kor előrehaladtával csökken. Keressük hát a természetes forrásokat!
A felszívódás a kor előrehaladtával csökken. Keressük hát a természetes forrásokat!
Lehet túladagolás?
Mivel a B12 vitamin vízben oldódik, a vizelettel távozik is. Eddigi ismereteink
szerint nincs túladagolási veszélye a B12-nek, ugyanakkor hosszútávú
fogyasztása nem javasolt, tartsunk időnként szünetet. Meglepő módon ugyanis a
B12-pótlása növelheti a colorectalis rák és a tüdőbetegségek kockázatát (különösen
a dohányosoknál) a férfiak körében.
Nagyon magas B12 koncentráció megnövelheti az aknés bőrproblémákat
néhány embernél. Okozhat látóideg-zavart is. Figyeljük tehát étrendünket, hogy
egyensúlyban tartsuk a B12 bevitelét. Tájékozódjunk orvosunknál,
gyógyszerésznél.
forrás: https://cdn2.curejoy.com/downloads/Top_6_Vegan_Sources_Of_Vitamin_B12_You_Didnt_Know.pdf
képforrás: internet
képforrás: internet
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése