2018. december 1., szombat

FUSSUNK - AZ ÁLMATLANSÁG ELLEN


Az álmatlanságot legtöbbször a stressz és a megszakított alvás-ébredési ciklus okozza. Rendszerese futással azonban mindez megváltoztatható, mert a futás csökkenti a stresszt, azáltal, hormonokat szabadít föl, szabályozva a kortizolszintet. A futás után leesik a testhőmérsékletünk, mely szintén álmosít. Beállítja az alvás-ébrenlét ciklust, normalizálja az alvást elindító hormonokat, például a szerotonint, és növeli a pajzsmirigy szintjét.


Egy kimerítő hosszú nap után csak arra vágyunk, hogy leroskadjunk az ágyra, ugyanakkor képtelenek vagyunk elaludni, igaz? Forgolódunk, párnánkat ide-oda rakosgatjuk, megpróbáljuk megtalálni a legjobb helyzetet. Ugyanakkor mégsem sikerül. Aztán van a kimerítő alvás is, ami után sokkal fáradtabban ébredünk, mint ahogy elaludtunk. Na, hivatalosan pont ez az álmatlanság szindrómája.

Miért rossz a megszakított alvás?

  • Az általános népességnek kb. 30 %-a szenved álmatlanságban, az Egyesült Államokban.
  • Ennek csak 15 – 20 %-ánál tart az álmatlanság 3 hónapig.
  • A kb. 10 %-a krónikus álmatlanságban szenved, ami legalább 3x előfordul egy héten,  és bő 3 hónapig is eltart.
  • A leggyakoribb tünetek a kimerültség, a rossz koncentráció, a rossz memória, a nappali álmosság, az alacsony energia-fogyasztás és a hangulatváltozások.
  • Az álmatlanság évente körülbelül 8 napot, vagy 63 milliónyi dollár veszteséget jelent az Egyesült Államokban.
  • A krónikus álmatlanság olyan súlyosabb betegségek kiváltója is lehet, mint pl. a depresszió és a magas vérnyomás.
Miért törik meg az alvásunk?
  • Pl. ha stresszelünk egy  közelgő esemény miatt, de tartós stressz léphet föl rossz munkakörülmények miatt is;
  • Bizonyos antidepresszánsok, allergiás gyógyszerek, kábítószerrel való visszaélés, alkoholtartalmú italok vagy koffeines italok, például tea, kávé vagy kóla is megzavarhatja az alvásunkat, szabálytalanná teszi azt. Okozhatja – utazásunk során pl. - eltérő időzóna.  Az olyan betegségek, mint például a krónikus fájdalom, a légzési nehézségek, éjszakai inkontinencia, izom-csontrendszeri betegségek, reflux betegség, a cukorbetegség, a stroke, a szívelégtelenség, a rák, a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór is sajnos alvászavarhoz vezetnek.  
Miként segít a futás a jobb alvásban?
A futás előnyei széles körben ismertek, és folyton beszélgetés témája. Mindenesetre biztos, hogy segít a hormonok szabályos működésében. Jótékony hatással van a testhőmérsékletre, a stressz csökkenésére, és visszaállíthatja a normál alvás-ébrenlét ciklust.





De nem mindenki szeret csak úgy magában futni. Ebben segít néhány étrend-kiegészítő, alvást segítő teák, melyek gyógyhatásukkal segítenek a stressz csökkentésében, idegeink lenyugtatásában, és ebből következően a jobb alvás kialakításában.  
A napi rendszerességgel fogyasztható teák és gyógynövényes tabletták jótékonyan nyugtatnak meg minket. Természetesen nem jó, ha visszaélünk szervezetünk regeneráló-képességével, támogassuk meg azt, segítsük magunkat ezekben a szürke és hideg napokban. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése