2018. április 24., kedd

AYURVEDIKUS MASSZÁZS ÉS OLAJAK


 Annak ellenére (vagy talán épp ezért) a tőlünk nyugatra fekvő országokban, de persze hazánkban is az ún. nyugati orvoslás, azaz a gyógyszerek, műtétek, sebészeti eljárások módszerét alkalmazzák, azaz az adott betegségre, testrészre, szervre koncentrálnak, és azt gyógyítják. Ez legtöbbször azonban a már kialakult betegség tüneti kezelése. Magát az okot nem keresik, az emberre sem egészben tekintenek.
A keleti, és most elsősorban az Indiai Ayurveda filozófiát vizsgálva azt tapasztaljuk, hogy az embert egészében tekintik, elsődleges céljuk az egészség megőrzése. De ha már kialakult a betegség, akkor sem tünetileg kezelik. Itt jön előtérbe a 3 dosa típus vizsgálata. Ennek ismeretében állítják fel a gyógymódot, mely legfőképpen életmód-, étrend-változtatással jár.
Az Ayurveda egyik része az ayurvédikus masszázs is, mely tulajdonképpen egyfajta masszázsterápia. Lényege, hogy a személyiségtípusnak megfelelő, személyre szabott  masszázsban részesül a vendég. 
Egyedi olajat használnak, a vendég aktuális állapotának figyelembe vételével. A különbözőképpen alkalmazott olajak harmóniába hozzák a testet és szellemet egyaránt.
A kezelendő testrész (fej, test, láb, talp) masszírozása speciális: melegített olajjal simítják át, esetlegesen dörzsölik, enyhén gyúrhatják, ütögetik. A pihenés és gyógyulás elengedhetetlen feltétele a csendes, nyugodt környezet, valamint felkészült masszőr személye egyaránt.

Olajaink az Ayurveda őshazájából Kerala-ból származnak, mindegyik testtípusnak, azaz a vata, pitta és kapha dosa-nak megfelelően kialakított olajak. A testtípus azonban nem csak egyfajta, általában 2 található meg az egyénben, ritkán 3, melyet az adott életmód, életkörülmények befolyásolnak. 
Masszázsolaj-tartozékok
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése