2018. augusztus 27., hétfő

MARADJ FIATAL AZ AYURVEDA-VAL!

Hogyan állítsuk meg az idő előtti öregedést?

Ünnepeljük fiatalságunkat, ne gondoljunk az öregedés korai jeleire, mint az őszülés, száraz-ráncosodó arcbőr, szem alatti sötét karikák, puha bőr. Ha tudatosan figyelünk arra, hogy kerüljük el a pl. hamisított élelmiszert , a rossz tápanyagforrásokat, a rossz környezeti hatásokat, akkor kitolhatjuk ezt a határt.

Maradjunk hát fiatalok az Ayurveda-val! De hogyan tudjuk lassítani a fizikai és szellemi romlást, akkor, amikor azok jelei feltűnnek? Az Ayurvedikus öregedésgátlás az étrend, a testmozgás és a helyes alvás kis életmódbeli változásaira hívja fel a figyelmet, ami éveket adhat életünknek.

Mi a helyes Ayurveda étrend és életmód a fiatalság megőrzéséhez

  • Főzzünk minden nap friss, finom, ízletes és könnyen emészthető ételt. A fűszeres, sült ételek, a hideg italok, a koffeinben gazdag ételek, italok és az alkoholfogyasztás minimálisra csökkentése szükséges.
  • Naponta minden ízből legyen a tányérunkon: édes, sós, savanyú csípős, keserű és  fanyar.
  • Figyeljünk arra, hogy minden nap megfelelő mennyiségben tornázzunk. Ez megtartja az aktivitásunkat, a rugalmasságunkat, és távol tartja a betegséget. A gyakorlatokat saját erőnk alapján dolgozzuk ki. Nagyon jók a kora reggeli séták is.
  • Legalább 7-8 órát szükséges aludni ahhoz, hogy a legjobb formában  legyünk. Ez a test és szellem felfrissülését szolgálja, és segít, hogy a naponta elvesztett energiád újra visszanyerd. Ez egyben szükséges eleme a természetes wellness, életerő és vitalitás megőrzésének - valamint az újjáéledésnek
  •  
  •  
  •  

Rasayana – Természetes fiatalító terápia

A Rasayana régi rehabilitációs terápiáját kínál, természetes megújulást biztosít. Kiemelkedő szerepet játszik az Ayurveda területén, és megkülönböztető ágként viselkedik, amely a test funkcióinak fenntartásával és javításával foglalkozik, beleértve az agy szerveit is. A Rasayana időszerű alkalmazása segíthet a betegségek ellen, növeli az egészségünket, erősíti annak működését, késleltetve az öregedés hajlamát. A Chyavanprasha Rasayana gyógynövénykészítményének a Sage Chyavan segíti a fiatalság megőrzését.

A természetes környezeti hatások


A terápia belső használatán kívül a külső környezet „segédeszközként” működik. Az átfogó természeti környezetben élni egy jól támogató terápia. Itt egyszerűen követni kell az általános életviteli szabályokat és az évszakok természetes rendjét. Ez a terápia a Naturopathy tudományának megfelelően működik.

Milyen gyógynövények támogatják ifjúságunkat?

Aloe vera

Friss juice vagy kivonat ebből a gyógynövényből a bőrünket fiatalítja. Először is tisztítja a vért, ezen keresztül számos bőrbetegség, például akne, allergiás kiütés, duzzanat és foltok gyógyításában is hasznos. Keserű ízű és csípős utóízzel rendelkezik. Csökkenti a lázat, ugyanakkor megőrzi a bőr nedvességét, lágy és rugalmas. Tíz-20 ml frissen kivont juice kiegészítésként alkalmazható, de pépes vagy gyümölcslé formájában is javallt.


Neem

Az Ayurveda szerint a Neem könnyáűű a természetben, és hideg a működésében. íze csípős és fanyar, utóíze keserű. Ezért igen kiváló, ha lázunk van. Természetes fertőtlenítő és bőrgyógyító is.

 

 

 

Kurkuma

Egy másik olyan ayurvedikus gyógynövény, melyet rendszeresen hoznak összefüggésbe az öregedés-gátlással. Csodálatos növény a szépségápolásban és a kozmetikai iparban. Ha a kurkumát lissztel (besan) és szantálfa porral keverjük, akkor bőre lágy és ragyogó lesz, segít eltávolítani a nem kívánt foltokat. Kis olajjal vagy vajjal lehet kiegészíteni.

Szantálfa 

Anti-toxikus és fiatalító tulajdonságokkal egyaránt rendelkezik. Kiválónak bizonyult a  lázzal járó olyan bőrproblémák esetében, mint például viszketés, foltok, allergiák és érdesség. Érdemes kókuszolajba keverni, és masszírozni a kiszáradt bőrt.

Rózsa

Könnyű, bársonyos és nagyszerűen hat, gazdag C-vitaminban, ragyogóvá teszi a bőrt.

Amla

Egyik legismertebb és legkedveltett fiatalító, vitalizáló gyümölcs, mely testünkre gyógyírként hat. Az Amla (tudományos nevén az Emlica Officinalis) savanykás, édes utóízzel. Tele van C-vitaminnal, sőt, a természetben a legmagasabb C-vitaminmennyiséget tudják belőle kivonni. Ezen kívül kalciumban, ásványi anyagokban (vas, foszfor) gazdag, tartalmaz még albumint, cellulózt, rostot, szénhidrátot, cukrot és vizet. Az Ayurveda maximálisan hiszi, hogy az Amla segíti a dosha-kat, ill. hogy a természetes wellness és öregedés-gátlát egyik legjobb gyümölcse.

Yoga és  Meditáció

A Pranayaama yoga tornái és a mély-légzési technikái szintén elengedhetetlen kellékei a tudatos öregedés-gátlásnak. Többféle módja van a jógának, s ha rendszeresen alkalmazzuk, akkor a testünk sejtjeinek degenerációja csökken, mely életre és életerőre készteti az elmét, a testet és a lelket. A meditáció gyakorlása belső békét biztosít, segít csökkenteni a lebilincset és a korlátozásokat, sőt lassítja az öregedési folyamatot.

Forrás és képforrás: ayurvedshop.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése